Τσάι και συμπάθεια

Τσάι και συμπάθεια

«Αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι» λέει η θρυλική φράση που ορισμένοι αποδίδουν στη Μαρία Αντουανέτα και καταδεικνύει πόσο μακριά ήταν από τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης των συμπατριωτών της.

Σήμερα, σαν άλλη Αντουανέτα, ο Ταγίπ Ερντογάν περιοδεύει στη χώρα και μοιράζει γενναιόδωρα σακουλάκια με… τσάι στους πολίτες που πεινάνε και δεν έχουν χρήματα ούτε για ένα κομμάτι ψωμί.

«Πιες αυτό το τσάι της χαράς κι όλα θα περάσουν» ήταν η κυνική απάντηση που έδωσε ο «σουλτάνος» σε έναν απεγνωσμένο πολίτη που του φώναζε πως δεν έχει χρήματα να φάει. Μόνο που ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά σε τι απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η χώρα του κι ας προσπαθεί για το αντίθετο με ψεύτικες διαβεβαιώσεις πως όλα βαίνουν καλώς. «Μα είναι δυνατό να υπάρχει κανείς σήμερα που δεν μπορεί να αγοράσει ψωμί για το σπίτι του στην Τουρκία;» αναρωτιέται μπροστά στις κάμερες, περισσότερο για να το ακούσει και να πειστεί ο ίδιος παρά οι πεινασμένοι πολίτες που βλέπουν τεράστια ποσά να δαπανώνται σε πυραύλους και στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο σκληρός ισχυρός άνδρας της Τουρκίας δεν είναι άτρωτος. Βλέπει πως το όνειρό του να αναδειχθεί ηγέτης μιας μεγάλης περιφερειακής δύναμης ξεθωριάζει. Εχει μια σειρά από προβλήματα να αντιμετωπίσει που, αν δεν τα λύσει, μπορεί να του κοστίσουν ακόμη και την επανεκλογή του. Η τουρκική λίρα μέρα με τη μέρα κατακρημνίζεται, η ανεργία αυξάνεται, η πανδημία καλπάζει ανεξέλεγκτη και η δυσαρέσκεια των πολιτών μεγαλώνει. Με το φάντασμα του ΔΝΤ να τον κυνηγά δεν μπορεί να κρύψει ούτε στιγμή την αμηχανία του, που αποτυπώνεται ακόμη και στο τσάι που βγήκε να μοιράσει μπας και κερδίσει και πάλι τη συμπάθεια των ψηφοφόρων του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter