Τσακαλώτος: «Άτολμα τα μέτρα της κυβέρνησης – Την καλούμε να αναθεωρήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της»

Τσακαλώτος: «Άτολμα τα μέτρα της κυβέρνησης – Την καλούμε να αναθεωρήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της»

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη μέτρων για την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε: «Για άλλη μια φορά άτολμη. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της να δώσει ένα επίδομα ύψους 800 ευρώ για 1.5 μήνα στους εργαζομένους αντί να καταβάλει το σύνολο του μισθού τους, να μην λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να μην δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να μην απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή συμβάσεων εργασίας».

Έπειτα, σημείωσε ότι ναι μεν η κυβέρνηση δείχνει να κατανοεί με αργούς ρυθμούς τη σημασία του κοινωνικού κράτους, ωστόσο οι επιλογές της το προηγούμενο διάστημα ήταν εκείνες που οδήγησαν την οικονομία σε επιβράδυνση: «Η κυβέρνηση μπορεί αυτές τις κρίσιμες ώρες να κατανοεί σιγά-σιγά και φοβικά την αξία του κοινωνικού κράτους και της κρατικής παρέμβασης. Όμως οι επιλογές της το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019. Οδήγησαν σε ένα ταμειακό αποτέλεσμα για τους πρώτους δυο μήνες του 2020 που υστερεί κατά δύο δις. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Και τα αποτελέσματα αυτά αφορούν περίοδο πριν τον ιό. Και αυτό συνέβη γιατί η οικονομία δεν απογειώνεται αλλά βουλιάζει με φοροαπαλλαγές στους οικονομικά δυνατούς και κατάργηση των ενισχύσεων στους αδύναμους. Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε τώρα την στροφή στο δημόσιο και στις δαπάνες ως απόρροια της έκτακτης ανάγκης».

Κλείνοντας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τον καλούμε σε μια συνολικότερη αναθεώρηση της αναποτελεσματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εισήγαγε. Με πρώτα βήματα την συνέχιση των προσλήψεων του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε και τα πιο γενναία μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μια έκτακτη και πρόσκαιρη στροφή».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter