Τι είπε για Βαρουφάκη

Τσακαλώτος: Έχουμε στρατηγική για την έξοδο από το μνημόνιο και γι΄ αυτήν θα κριθούμε

«Η σημερινή κυβέρνηση θα κριθεί για τη συνολική της στρατηγική που στόχο έχει να φύγουμε από το μνημόνιο. Μέσω αυτής της στρατηγικής ήταν και η πρόσφατη έξοδος στις αγορές», είπε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα είναι και η βάση της σύγκρισης που θα κάνει ο ελληνικός λαός το 2019, ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Δεν είναι το κυρίαρχο να συγκρίνουμε, και γι’ αυτό και εγώ δεν έχω δώσει μεγάλο βάρος στη σύγκριση της εξόδου στις αγορές σήμερα, με την έξοδο στις αγορές την περίοδο Σαμαρά. Ούτε μπορούμε να συζητήσουμε με σοβαρό τρόπο την τιμή που βγήκαμε στις αγορές με την τιμή που βγήκαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Δεν είναι σοβαρές συγκρίσεις αυτές», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι θα περίμενε πιο σοβαρές παρεμβάσεις από αυτή τη Βουλή. «Δεν μπορεί να συγκρίνεις την Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα, με χώρες που δεν είναι. Δεν μπορεί να συγκρίνεις την Ελλάδα που είχε PSI, που δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές και στην εμπιστοσύνη, με χώρες που δεν είχαν τέτοιο κούρεμα των ιδιωτικών ομολόγων. Δεν μπορείς και δεν είσαι σοβαρός όταν κάνεις μια τέτοια σύγκριση», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η σοβαρή σύγκριση δεν είναι ούτε αν η δική μας έξοδος είναι καλύτερη από εκείνη με την οποία βγήκε η Ελλάδα στις αγορές το 2014, ή αν είναι καλύτερη από αυτή την έξοδο που μπορεί να κάνουν τώρα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Δεν είναι αυτή η σύγκριση», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση πρέπει να αφορά το ότι για τη σημερινή κυβέρνηση «η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσον και δεν είναι ο σκοπός». Η προσέγγιση πρέπει να είναι επίσης για ποιον λόγο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το μέσον και τι θέλει να πετύχει. «Έχουμε συνολική στρατηγική. Η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν πως το χρέος είναι βιώσιμο διότι η χώρα δεσμεύτηκε σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, δεν ζήτησε τίποτα για το χρέος και στη συνέχεια βγήκε στις αγορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας πως η ΝΔ βγήκε σε αυτό το κλίμα στις αγορές, αν και γνώριζε ότι μετά από μερικούς μήνες το επιτόκιο θα ήταν υψηλότερο.

«Σήμερα το επιτόκιο που έχουμε εμείς είναι πιο χαμηλό», είπε ο υπουργός Οικονομικών, και υπογράμμισε πως η ουσία και η διαφορά με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι ότι η σημερινή έξοδος εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική και «αυτή η στρατηγική βλέπει την έξοδο στις αγορές ως ένα μέσο για την έξοδο από το μνημόνιο, είναι μια στρατηγική που ενσωματώνει τη λύση για το χρέος που δόθηκε τον Ιούνιο του 2017 - και θα αποσαφηνιστεί ακόμη περισσότερο σε λίγους μήνες - και θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά σε σοβαρό επιτόκιο στις αγορές, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε την επιτήρηση».

«Αυτή είναι η στρατηγική μας για την οποία θα κριθούμε. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει το 2019 πότε βγήκαμε στις αγορές, με ποιο σκοπό, εντός ποίου προγράμματος και πώς καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο. Αυτή τη στρατηγική θα συγκρίνει ο ελληνικός με τη δική σας στρατηγική, η οποία εκ των πραγμάτων απέτυχε», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σημείωσε δε, πως αν η στρατηγική της τότε κυβέρνησης ήταν πετυχημένη, η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχε κλείσει την αξιολόγηση, θα είχε πείσει τον μεσαίο χώρο να ψηφίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είχε το success story που τότε «πουλούσε». «Τίποτε από αυτά δεν έγινε», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών. «Η δική μας έξοδος δεν είναι καλύτερη λοιπόν γιατί είχε καλύτερο επιτόκιο. Όλα αυτά είναι αέρας. Είναι πολιτικός αφρός. Στο τέλος ο ελληνικός λαός δεν θα θυμάται ούτε τη δική μας έξοδο, ούτε τη δική σας. Θα θυμάται αν την πρώτη φορά υπήρξε στρατηγική με στόχο να βγεις από το μνημόνιο και αν αυτή η στρατηγική θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, μια επιστροφή με ρυθμούς ανάπτυξης από τους οποίους θα κερδίζει όλος ο λαός, και εκείνα τα στρώματα που εσείς είχατε πάντα στο περιθώριο. Όλα τα άλλα είναι για τις τηλεοράσεις για μερικές μέρες και μετά θα ξεχαστούν».

«Ευτυχώς άλλαξε το κλίμα υπέρ του φίλου μου Γιάνη Βαρουφάκη»

«Όλοι εκείνοι που κατηγορούσαν τον φίλο μου Γιάνη Βαρουφάκη, τώρα με θρησκευτική ευλάβεια τον προσέχουν. Έχει αλλάξει το κλίμα υπέρ του, και αυτό είναι ένα βάρος που έφυγε από πάνω μου», σχολίασε σκωπτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για όσους επικαλούνται τις περιγραφές του κ. Βαρουφάκη για να επιτεθούν στην κυβέρνηση.

«Πρέπει να σας πω ότι πριν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είχα μια πολύ μεγάλη ανησυχία για τον φίλο μου, τον Γιάνη τον Βαρουφάκη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Δηλαδή, είχα μείνει με την εντύπωση ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι εφημερίδες, τον θεωρούσαν ότι ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή της Ελλάδας, ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη καταγγελία και μια μεγάλη έρευνα της εποχής του», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Τώρα καταλαβαίνω ότι ίσα-ίσα, τα λόγια του Βαρουφάκη τα προσέχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια. Ότι οι εφημερίδες που τον κατηγορούσαν, λένε όλα τα λόγια του. Ούτε και ποσοστά να έπαιρναν δεν θα τα αναπαρήγαγαν τόσο πολύ, ασχέτως αν ήταν ένα βιβλίο που βγήκε πριν από τρεις μήνες. Θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ότι πολύ καλά τα λέει ο κ. Βαρουφάκης και πρέπει και ο πρωθυπουργός να ζητήσει συγγνώμη και από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Στουρνάρα γι’ αυτά που έλεγε πριν για την έξοδο στις αγορές. Έχει αλλάξει το κλίμα υπέρ του φίλου μου και δεν χρειάζεται, ούτε να ανησυχώ, ούτε να στενοχωριέμαι πια - και αυτό είναι ένα βάρος που έχει βγει από πάνω μου».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.