Τσακαλώτος: Έχουμε την άνεση να βελτιωθεί το διεθνές κλίμα για να βγούμε στις αγορές

Τσακαλώτος: Έχουμε την άνεση να βελτιωθεί το διεθνές κλίμα για να βγούμε στις αγορές

Έχουμε την άνεση να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να βγούμε στις αγορές δήλωσε στο Reuters ο υπ. Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, τονίζοντας πως, η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων έκανε πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις κρατικών ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες δημιούργησε ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού των χωρών του νότου της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου στο Λονδίνο την Παρασκευή το βράδυ, ανέφερε πάντως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υπό έλεγχο. Η Ελλάδα συμφώνησε με τους εταίρους της τον Ιούνιο την ελάφρυνση του χρέους της με στόχο την βελτίωση της βιωσιμότητάς του μεσοπρόθεσμα. Αυτή προβλέπει την επέκταση των λήξεων κάποιων ομολόγων και την ελάφρυνση των επιτοκίων για κάποια άλλα, καθώς επίσης και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας ύψους 24 δις ευρώ το οποίο θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Είπε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων στον βέλτιστο δυνατό χρόνο, και μετρίασε τις επιπτώσεις από τις πωλήσεις ιταλικών ομολόγων.

“(Η κατάσταση στην Ιταλία) το έκανε λίγο πιο δύσκολο αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι οι αγορές έγιναν πιο ικανές στο να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά (προσαρμογής), έχει κάνει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, και έχει πλέον ένα απόθεμα ασφαλείας ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι υπό έλεγχο για τουλάχιστον 2,5 χρόνια”, είπε.

“Επίσης έχει πετύχει μία συμφωνία για το χρέος της που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι ευκολότερη από ότι είναι στην Πορτογαλία και την Ιταλία”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα δοκιμάσει μία πώληση κοινοπρακτικού ομολόγου φέτος, είπε ότι θα αφήσει το χρόνο της έκδοσης στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

“Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση ότι θέλουμε να βγούμε όταν οι συνθήκες στις αγορές θα είναι κατάλληλες. Είναι η δουλειά του να κάνει την έρευνα και να μας πει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος”, είπε.

“Έχουμε την άνεση να περιμένουμε καθώς έχουμε το μαξιλάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγούμε όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος, και νομίζω ότι ο χρόνος θα είναι κατάλληλος μεσοπρόθεσμα”.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι εξέταζε την έκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου νωρίτερα φέτος, την πρώτη τέτοιας διάρκειας από την έναρξη της κρίσης το 2010.

Από τότε όμως η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από το 1,72% τον Απρίλιο, στο 3,31% τη Δευτέρα. Παρασύροντας την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το 3,85% στις αρχές Μαΐου στο 4,25%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter