Τσακαλώτος για Σταϊκούρα: Δεν δικαιούται να παραμείνει απαθής στο σημερινό Eurogroup - Να συνταχθεί με τον Ευρωπαϊκό Νότο

Την αμηχανία ίσως και αφωνία της κυβέρνησης στα Eurogroup στηλιτεύει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αφορμή το σημερινό Eurogroup με το ακανθώδες και ουσιαστικό για την ύπαρξη της Ευρώπης διακύβευμα: τα οικονομικά μέτρα για να ξεπεράσει την κρίση από την πανδημία του κορονοϊού. 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε τον Νοέμβρη του 2019 απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει στην άρση προστασίας της κύριας κατοικίας στα τέλη Απριλίου 2020» σημειώνει σήμερα σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή τις πληροφορίες πως οι θεσμοί αρνούνται την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Συνεχίζει επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε είχε αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση και ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο σημερινό Eurogroup και να διεκδικήσει την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα με αφορμή τη σημερινή επανάληψη της συνεδρίασης του Eurogroup όπου διακυβεύεται η Ευρώπη εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, προειδοποιεί λέγοντας πως «ο κ. Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η κυβέρνηση από την μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες.»

Συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει: 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε τον Νοέμβρη του 2019 απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει στην άρση προστασίας της κύριας κατοικίας στα τέλη Απριλίου 2020. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση, αντίθετα είχε συμφωνήσει για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος που θα περιλάμβανε προστασία της κύριας κατοικίας. Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα.

Τώρα, με την κρίση του Covid-19, καλέσαμε την ΝΔ να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως σε πολλά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι αυτό δεν θα γίνει καθώς οι θεσμοί αντιδρούν.

Ο κ. Σταϊκούρας καλά θα κάνει στο σημερινό Eurogroup, να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Αφενός, να διεκδικήσει και να πάρει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αφετέρου, να συνταχθεί με τον ευρωπαϊκό νότο και να τοποθετηθεί υπέρ των όσων διεκδικούν Ιταλία και Ισπανία. Αντιτασσόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια να ταχθεί με τα συμφέροντα της χώρας. Να μιλήσει για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, και να επιμείνει η όποια παροχή ενίσχυσης στις χώρες να είναι χωρίς μνημονιακούς όρους και δεσμεύσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η κυβέρνηση από την μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες.

Αν ο κ. Σταϊκούρας αλλάξει ρότα θα έχει σε αυτό την στήριξή μας. Αν όχι, εκείνος και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.