Τσακαλώτος: Η κατάσταση είναι εντελώς αντιμετωπίσιμη – Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες

Τσακαλώτος: Η κατάσταση είναι εντελώς αντιμετωπίσιμη – Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες

Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με το χθεσινό χρηματοπιστωτικό γεγονός, παρουσιάζοντας τα τέσσερα σημεία που διασφαλίζουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Άσκησε δριμεία κριτική στο ΚΙΝΑΛ επιρρίπτοντας σοκαριστικό σπεκουλάρισμα για την «μαύρη» Τετάρτη του Χρηματιστηρίου και εγκάλεσε τη ΝΔ τονίζοντας πως παίζει «με τον πόνο του λαού» αναφορικά με το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων.

«Έχουμε τέσσερα θετικά πράγματα που έχουν γίνει για τις τράπεζες» είπε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών μετοχών. «Οι δύο από τις τέσσερις δεν έχουν ELA, δηλαδή την επείγουσα παροχή ρευστότητας, για τις δύο άλλες θα τελειώσει αυτό τα Χριστούγεννα», ήταν το πρώτο σημείο, με το δεύτερο να αφορά το γεγονός ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες «έφτασαν και ξεπέρασαν» στους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια. «Όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests» παρέθεσε ως προς το τρίτο μέτρο διασφάλισης, καταλήγοντας με τη διαβεβαίωση πως σε όλες οι τράπεζες καταγράφεται το φαινόμενο της επιστροφής καταθέσεων.

«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα» εξήγησε και επισήμανε πως «αυτά είναι που κοιτάνε και πρέπει να κοιτάνε όχι αυτοί σπεκουλάρουν και “σορτάρουν” αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν να βγάλουν λεφτά. Οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση». Παραδέχτηκε δε πως οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και εξαιτίας αυτού πρέπει να συνεχίσουν την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αποκαλώντας παράλληλα «εντελώς αντιμετωπίσιμη» την συγκεκριμένη πρόκληση. Ανέφερε, μάλιστα, ότι την αντιμετώπιση των οιωνδήποτε τραπεζικών προκλήσεων έχουν επιφορτιστεί τα αρμόδια υπουργεία, η ΤτΕ, το ΤΧΣ και η Ένωση Τραπεζών.

«Ποιος κοροϊδεύει ποιον;»

Ο κ. Τσακαλώτος έβαλε κατά και της ΝΔ σχετικά με τις αναδιπλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και κατ΄ επέκταση της περικοπής ή μη των συντάξεων. Σχολίασε δηκτικά το γεγονός ότι η ΝΔ είχε βάλει «όλα της τα αυγά στο καλάθι» της περικοπής των συντάξεων προκειμένου να καταρριφθεί το κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. «Τώρα που φαίνεται ότι δεν θα περικοπούν τι θα πείτε;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε σε έντονο ύφος: «Ποιος κοροϊδεύει ποιον;». «Παίζετε με τον πόνο του λαού για να κερδίσετε πόντους στην πολιτική σκακιέρα» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter