Τσακαλώτος: Κερδίσαμε την αξιοπιστία μας και μπορούμε να διεκδικούμε – Υπομονή συνιστώ στους ψηφοφόρους της ΝΔ

Τσακαλώτος: Κερδίσαμε την αξιοπιστία μας και μπορούμε να διεκδικούμε – Υπομονή συνιστώ στους ψηφοφόρους της ΝΔ

Οδηγό» για το έκτακτο πακέτο κοινωνικών µέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αµέσως µετά το Πάσχα αποτελεί το πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 4,29% που επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος µε αποκλειστική δήλωσή του στο «Εθνος» επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη -µε υπεραπόδοση- του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς, ακόµη και για τη µη εφαρµογή του µέτρου της µείωσης του αφορολόγητου: «Εµείς µπορούµε να διεκδικήσουµε πράγµατα γιατί ήδη κερδίσαµε την αξιοπιστία µας. Η Νέα Δηµοκρατία µάς λέει ότι, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όταν αποκτήσει αξιοπιστία, τότε θα µπορέσει να διεκδικήσει κι αυτή κάτι. Συνιστώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δηµοκρατίας να έχουν µεγάλη υποµονή».

Επί της ουσίας ο υπουργός Οικονοµικών επισηµαίνει µε τη δήλωσή του πως όπως η κυβέρνηση αξιοποίησε το υπερπλεόνασµα του 2017 ως «όπλο» στη συζήτηση που ανέπτυξε µε τους ευρωπαϊκούς θεσµούς πέρυσι για τη διάσωση των συντάξεων, θα εκµεταλλευτεί το 4,29 του 2019 για να µη µειωθεί και το αφορολόγητο το οποίο έχει προγραµµατιστεί να εφαρµοστεί από 1-1- 2020.

Εκ παραλλήλου θεωρείται βέβαιο ότι το 4,27 ως πρωτογενές πλεόνασµα θα αποτελέσει και τη βάση για την κρίσιµη συζήτηση που θα έχουν αµέσως µετά το Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να καθορίσουν το νέο πακέτο θετικών µέτρων που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της µεσαίας τάξης και των πιο αδύναµων. Σηµειωτέον ότι οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ένα από αυτά θα κινείται και στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων. Ως προς το δεύτερο σκέλος της δήλωσης Τσακαλώτου, προκύπτει η πεποίθηση του υπουργού πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία θα κερδίσει τις εκλογές του φθινοπώρου και η κυβέρνηση θα ανανεώσει τη θητεία της.

Ερχονται στην Αθήνα οι θεσµοί – Στοίχηµα ο 13ος µισθός στο ∆ηµόσιο

Πρώτος σηµαντικός σταθµός είναι η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσµών στις 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα, µε την κυβέρνηση να προσέρχεται στις διαβουλεύσεις µε ενισχυµένη την επιχειρηµατολογία της, αφού το πρωτογενές πλεόνασµα διαµορφώθηκε στο 4,3% το 2018, βάσει των όρων της µεταµνηµονιακής εποπτείας, ξεπερνώντας τον στόχο για περίπου 4% σε µια χρονιά που διανεµήθηκε και κοινωνικό µέρισµα αλλά και διατέθηκαν ποσά για την κάλυψη αναδροµικών σε ειδικά µισθολόγια.

Στο επίκεντρο των σχεδιασµών βρίσκονται πολλά σενάρια για µειώσεις φόρων αλλά και την καθιέρωση κάποιας µορφής 13ης σύνταξης ή 13ου µισθού για τον δηµόσιο τοµέα, ενώ µένει να φανεί τι µέλλει γενέσθαι µε το θέµα της µαταίωσης της µείωσης του αφορολόγητου.

Πηγή: Έθνος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter