Τσακαλώτος: Όριο 9.000 ευρώ στις καταθέσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Τσακαλώτος: Όριο 9.000 ευρώ στις καταθέσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Τη θέσπιση ορίου 9.000 ευρώ στις τραπεζικές καταθέσεις των δικαιούχων του μερίσματος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσμετρώντας αύξηση ορίου 50% για κάθε ενήλικο και 25% για κάθε παιδί. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η φοροαποφυγή των Paradise Papers έπληξε και πλήττει τη μεσαία τάξη.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας πως τον προβληματίζουν τα διοικητικά προβλήματα «για το πώς θα φτάσει το μέρισμα στους δικαιούχους», αλλά σε καμία περίπτωση δεν αγχώνεται για την αναβάθμιση της σοσιαλδημοκρατίας και το ρόλο της κ. Ξαφά και του κ. Ψωμιάδη σε αυτή.

Ο υπουργός προέβη σε σύγκριση του μερίσματος που είχε δοθεί το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά, κατηγορώντας τη ΝΔ πως είχε μοιράσει 450 εκατ. ευρώ ενώ δεν είχε εξασφαλίσει την υπεραπόδοση των στόχων, με αποτέλεσμα αντί του 1,5% που ήταν ο στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε μόλις στο 0,43%. «Όχι μόνο δεν παραδεχόσαστε το λάθος, αλλά μας σπρώχνατε να κάνουμε το ίδιο» είπε.

Η κατάχρηση του Βρούτση και η υποψηφιότητα Κουβέλη

Απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση, του είπε ειρωνικά πως θα πάρει την ομιλία του για το Πανεπιστήμιο που διδάσκει, με σκοπό να δείξει στους φοιτητές του την κατάχρηση των στατιστικών. Για να δώσει ένα σχετικό παράδειγμα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως άλλο είναι η αύξηση στα εγκλήματα και άλλο η αύξηση στην παρατήρηση ενός φαινομένου, στηλιτεύοντας παράλληλα την αδράνεια που έδειχναν επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

«Αφού ήταν τόσο καλά, μπορώ να κάνω μια ερώτηση που με κλονίζει τόσα χρόνια, γιατί δεν κλείσατε την 5η αξιολόγηση;» ρώτησε και απάντησε ο ίδιος, λέγοντας πως ο λόγος ήταν ότι οι πιστωτές απαίτησαν πιστοληπτική γραμμή πίστωσης από την τότε κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης. «Γι’ αυτό δεν προτείνατε τον Κουβέλη για πρόεδρο γιατί θα παίρνατε 180 ψήφους» συμπέρανε.

Ο Γεωργιάδης, ο Χότζα και ο μετεξεταστέος σύμβουλος του Μητσοτάκη

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε και τη συνέντευξη του Άδωνη Γεωργιάδη στον Άρη Πορτοσάλτε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολύ… σκληρή η συνέντευξη Γεωργιάδη στον Άρη Πορτοσάλτε! Έχουμε να δούμε τέτοιες συνεντεύξεις από τότε που ο Χότζα έβγαινε στο ράδιο Τίρανα…».

Οξύτατη ήταν η κριτική του υπουργού Οικονομικών για το άρθρο του συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιου Πέτσα, στην «Καθημερινή». «Λέει ότι δεν θα έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα γιατί η οριακή παραγωγικότητα του κεφαλαίου είναι χαμηλή γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί» ανέφερε για το άρθρο και σχολίασε πως τέτοια λάθη δεν τα κάνουν ούτε πρωτοετείς. «Έχετε έναν σύμβουλο που δεν ξέρει τα βασικά» είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα Paradise Papers και η μεσαία τάξη

Δεν αρνήθηκε την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο διευκρίνισε πως μέρος του μερίσματος αφορά και τους πολίτες που υπάγονται σε αυτή. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, απάντησε σε σχόλιο του Χάρη Θεοχάρη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή. «Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο γιατί άκουσα κάποιες ειρωνείες από τον κ. Θεοχάρη ότι τάχα δεν μας απασχολούν τα πραγματικά προβλήματα και τώρα βρήκαμε Paradise Papers. Αλήθεια κ. Θεοχάρη;» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας:

«Θεωρείτε δηλαδή ότι 300 δισ. ευρώ -με το σύστημα που χτίστηκε μετά το 1980-, που είναι η νόμιμη αποφυγή που ο Άδωνης λέει ότι δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το πρόβλημα, πραγματικά δεν έχει ζορίσει τη μεσαία τάξη τα τελευταία 30 με 40 χρόνια;». «Δεν θα κάνετε λαϊκισμούς να μην ακουστεί ο αντίλογος» είπε προς τον κ. Θεοχάρη που φώναζε εκτός μικροφώνου για να καταλήξει σημειώνοντας: «Για 30 – 40 η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά προτιμούσαν ένας τραπεζίτης, ένας χρηματιστής και ένας επιχειρηματίας να έχει τρίτο κότερο στην Τζαμάικα, δεύτερο σπίτι στη Νίκαια της Γαλλίας, παρά να χτιστεί ένα νοσοκομείο και ένα σχολείο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter