Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Θα κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση

Τσακαλώτος: Πάνω από 1,1 δισ. το κοινωνικό μέρισμα

«Τώρα υπάρχει κλίμα επίλυσης προβλημάτων απ' όλες τις πλευρές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τόνισε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι δεν επιβεβαιώνονται τα περί πρόσθετων μέτρων.

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε συμφωνήσει για το μέρισμα και την κατανομή του», επισημαίνοντας ότι θα είναι διπλάσιο από ό,τι πέρσι και σίγουρα πάνω από 1,1 δισ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς, σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, αλλά και σε «κομμάτι των μεσαίων τάξεων», αφήνοντας ανοικτό να διανεμηθεί σε νέους και σε ανέργους. Δήλωσε ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να καλύψουν όλες τις κατηγορίες, προσθέτοντας πως ένα άλλο μέρος «θα δοθεί σε οργανισμούς που χρωστάμε», εννοώντας προφανώς την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «αυτό είναι εφικτό, αλλά με δυσκολία», επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια θα βοηθηθεί από την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη, καθώς αυτό δίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Χαρακτήρισε στα όρια του στατιστικού λάθους τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015 έναντι της αρχικής εκτίμησης για μηδενική μεταβολή και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όλους τους δείκτες θα υπάρξει ανάπτυξη και το 2017 και το 2018.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε παράλληλα τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος, καθώς και μίνι εξόδους έως την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης με στόχο να καταστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα. «Το θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που απομένουν στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης, συμπεριέλαβε σε αυτά την ενέργεια (δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αφορά στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ), κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κάποια κοινωνικά ζητήματα. «Αλλά όλα λύνονται με καλό τρόπο», τόνισε. «Όλη η φιλολογία ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, ότι δεν θα έχουμε κοινωνικό μέρισμα, ότι θα έχουμε νέα μέτρα δεν επιβεβαιώθηκε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.