Τσακαλώτος σε Παρίσι & Βρυξέλλες – Υπάρχει όντως θέμα νέας μείωσης του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, όπως απαιτεί το ΔΝΤ;

Τσακαλώτος σε Παρίσι & Βρυξέλλες – Υπάρχει όντως θέμα νέας μείωσης του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, όπως απαιτεί το ΔΝΤ;

Δεν υπάρχει θέμα νέων υπαναχωρήσεων της κυβέρνησης στο αίτημα των θεσμών και δη του ΔΝΤ, για λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την περίοδο 2018 – 2020, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Η απάντηση αυτή δόθηκε στο «Documento» με αφορμή α) τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες, η κυβέρνηση «θυσιάζει» το αφορολόγητο, για να εξευμενίσει τους θεσμούς, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, β) το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όπου αύριο Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και την Πέμπτη, με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί.

Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη 12/01 συνέρχεται το Euro Working Group, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 26/01, αν και δεν αναμένονται «θεαματικές» εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

Το ερώτημα είναι, αν ο Ευκ. Τσακαλώτος προσέρχεται στις συναντήσεις αυτές με νέες προτάσεις που φέρνουν τις ελληνικές θέσεις πιο κοντά στις απόψεις των θεσμών ( λήψη επιπλέον μέτρων), ή αν θα επιδιώξει να διαμορφώσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με άξονα τις γνωστές ως σήμερα κυβερνητικές προτάσεις, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό που επίσημα φαίνεται να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις, είναι η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για δύο επιπλέον χρόνια (2019 – 2020) και η δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη περίοδο ( η οποία θα πρέπει να διευκρινιστεί), υπό την προϋπόθεση ότι το 1% θα διατεθεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Όμως, με δεδομένο ότι στο τρίγωνο Ελλάδα – ΕΕ – ΔΝΤ η ελληνική πλευρά είναι ο αδύναμος παίκτης της αναμέτρησης, αν οι προτάσεις αυτές δεν ικανοποιήσουν τους θεσμούς, είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση;

Στο έδαφος αυτό, την προηγούμενη Κυριακή, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η κυβέρνηση «θυσιάζει» το αφορολόγητο – υιοθετεί δηλαδή τις θέσεις του ΔΝΤ – για να πείσει ευρωπαίους και Ταμείο να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι νέες προτάσεις θα παρουσιαστούν επίσημα στο Eurogroup,  στις 26 Γενάρη.

Αν όντως οι πληροφορίες αυτές απηχούν την πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι ο κάθε φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί, κατά μέσο όρο, με 200 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι κατ΄έτος φορολογικές δηλώσεις ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια, οι επιπλέον εισπράξεις θα κινηθούν λίγο υψηλότερα από το 1 δις ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 4,2 δις ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%του ΑΕΠ, για τα επόμενα – 10 (;) – χρόνια. Και αν δεν κατασβηστούν οι ορέξεις των δανειστών για νέα μέτρα, το επόμενο θύμα ποιο θα είναι; Η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, όπως έχει υποδείξει και πάλι το ΔΝΤ; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter