Τσακαλώτος: Τα αντίμετρα υπάρχουν χωρίς τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

Τσακαλώτος: Τα αντίμετρα υπάρχουν χωρίς τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

Κριτική σε ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ άσκησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, απαντώντας παράλληλα σε επισημάνσεις και δημοσιεύματα περί κατάργησης των αντιμέτρων, αφού -όπως είπε- η πλειοψηφία αυτών έχει ήδη νομοθετηθεί.

Απαντώντας αρχικά στον βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλο, που μόλις είχε κατέβει από το βήμα της Ολομέλειας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «αν ω μη γένοιτο κερδίσει η ΝΔ, θα είναι άλλο ένα τεράστιο λάθος του ΚΚΕ». Συνέχισε προτρέποντας τον κ. Καραθανασόπουλο να δει τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για το Ασφαλιστικό, όπως επίσης τι προαναγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση για την επαναφορά του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο. «Ο δικός σας και ο δικός μας κόσμος θα υποφέρει από αυτό» προέβλεψε και κάλεσε τον κόσμο του Κομμουνιστικού Κόμματος να ασκήσει πίεση για να αλλάξει γραμμή το ΚΚΕ ή να μην το ψηφίσουν.

Υποστήριξε δε ότι εν προκειμένω δεν συγκρούονται δύο προγράμματα (σ.σ. της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ) που είναι «πάνω – κάτω το ίδιο», αλλά δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια με σαφή ιδεολογικό πρόσημο. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ, παρατήρησε πως επικεντρώνεται στη μείωση φορολογίας ενώ παράλληλα ετοιμάζεται το έδαφος για το αφήγημα περί «καμένης γης» και τελικά θα είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» αυτοί που θα επωφεληθούν από τις φοροελαφρύνσεις. «Και βλέπουμε και τι λένε και στο ΚΙΝΑΛ. Έφυγε ο Β. Βενιζέλος, έμεινε η γραμμή του» συμπλήρωσε δηκτικά.

Αντίμετρα

Ως προς τις επικρίσεις για την κατάργηση των αντιμέτρων που προβλέπονται από την τροπολογία για τη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η υλοποίηση των αντιμέτρων άρχισε από το 2018 με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, το επίδομα για τα παιδιά, ενώ το 2019 μεγάλο κομμάτι αυτών θεσμοθετήθηκαν. «Η βοήθεια στο σπίτι, τα σχολικά γεύματα, οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή δεν θα βοηθήσουν τον δικό σας κόσμο ή του ΚΙΝΑΛ; Δεν κάναμε τη μείωση του ΦΠΑ;» διερωτήθηκε και υπενθύμισε ότι το 2017 που ψηφίστηκαν μέτρα – αντίμετρα κάποιοι παρουσίαζαν τα αντίμετρα ως «φαντασιώσεις του Τσίπρα» και τελικά και δεν μειώθηκαν συντάξεις – αφορολόγητο αλλά και νομοθετήθηκαν τα αντίμετρα, με τον υπουργό Οικονομικών να θυμίζει τα θετικά μέτρα της τελευταίας ΔΕΘ αλλά και του Ζαππείου.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να αποτρέψουν την επιστροφή στην ακραία λιτότητα, συστήνοντας στον κ. Καραθανασόπουλο να μην επαναλαμβάνει όσα λέει η ΝΔ.

Η απάντηση Καραθανασόπουλου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε στον κ. Τσακαλώτο ότι «η δική σας πολιτική ξέπλυνε» τις πολιτικές του παρελθόντος, ενώ πρόσθεσε ότι «είστε συνδαιτυμόνες του αμερικάνου πρέσβη και σφίγγετε το χέρι του Νετανιάχου του φονιά του παλαιστινιακού λαού». Επιπλέον, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το ΚΚΕ να γίνει «χρήσιμο κόμμα για την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές», τονίζοντας πως όταν τα κομμουνιστικά κόμματα σε Ιταλία και Γαλλία αναθεώρησαν, τελικά οδηγήθηκαν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Στη σύντομη ανταπάντησή του, ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το μόνο που τον νοιάζει είναι «να μην είμαστε εδώ μετά από έναν χρόνο κ έχουμε κόσμο χωρίς επιδόματα, εργασιακά δικαιώματα και συντάξεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter