Τσακαλώτος: Τα μάτια μας τώρα στη ρύθμιση του χρέους

Τσακαλώτος: Τα μάτια μας τώρα στη ρύθμιση του χρέους

Tην ικανοποίησή του για την έκβαση του Eurogroup εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευ. Τσακαλώτος στάθηκε στα θετικά σχόλια τόσο του νέου προέδρου του Eurοgroup, Μάριο Σεντένο, όσο και του επιτρόπου Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ. “Είναι όλοι αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και στην ουσία είπαν ότι πολιτικά η τρίτη αξιολόγηση έχει κλείσει», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα λίγα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είναι τεχνικής φύσεως.

«Τώρα κοιτάμε μπροστά», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, λέγοντας ότι η δουλειά που μένει να γίνει δεν αφορά τόσο τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης (γιατί αυτά είναι λίγα , δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές), αλλά τις συζητήσεις για το χρέος.

Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την τελευταία παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα «ενθαρρυντική» για την Ελλάδα, διότι αναφέρεται στο λεγόμενο «Γαλλικό Μηχανισμό» που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα συζητήσει τα μέτρα του χρέους ως προς τη ρήτρα ανάπτυξης. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι ο «Γαλλικός Μηχανισμός» συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρνητικός για λόγους που δεν εξαρτώνται από την Ελλάδα, θα υπάρχει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν η ανάπτυξη είναι καλύτερη από το προβλεπόμενο, ο μηχανισμός δεν θα εφαρμοστεί.

Όπως ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να φτιάξει το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα – ένα «συνολικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη», όπως αναφέρει στη δήλωσή του το Eurogroup, στο οποίο θα βασιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ για να φτιάξουν την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Όσον αφορά τη δόση, ύψους 6,7 δισ. ευρώ που θα εγκριθεί εφόσον όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης εφαρμοστούν πλήρως, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα 1,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να βγει «με αισιοδοξία» από το πρόγραμμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter