Τσάντγουικ Μπόουζμαν – Καιρός ήταν να βγει και ένας μαύρος σούπερ ήρωας

Τσάντγουικ Μπόουζμαν – Καιρός ήταν να βγει και ένας μαύρος σούπερ ήρωας

Ο πρωταγωνιστής του «Μαύρου Πάνθηρα» μιλάει για τη σχέση του με τον κόσμο των κόμικς, τη μεταφορά τους στη μεγάλη οθόνη και εξηγεί γιατί σπάει ένα ταμπού δεκαετιών στο Χόλιγουντ

Ολα δείχνουν ότι φέτος θα είναι η χρονιά του «Μαύρου Πάνθηρα»! Ο νέος ήρωας της Marvel αναμένεται να κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη (η παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στις 15 Φεβρουαρίου) και ο πρωταγωνιστής του Τσάντγουικ Μπόουζμαν να γίνει το επόμενο hot πρόσωπο στο Χόλιγουντ. Ας δούμε τι έχει να πει για όλα αυτά ο 40χρονος ηθοποιός από τη Νότια Καρολίνα.

Ποια ήταν η σχέση σας με τα κόμικς της Marvel προτού σας προταθεί να αναλάβετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Μαύρο Πάνθηρα»;

Αν και δεν μεγάλωσα διαβάζοντας και συλλέγοντας μανιωδώς κόμικς, είμαι φαν αρκετών ηρώων της οικογένειας της Marvel. Με γοήτευσαν κυρίως οι ταινίες της. Εχω δει όλη τη σειρά του «Iron man» και τους «Avengers» και τα απόλαυσα, όπως και τον «Captain America». Αλλά με τον «Μαύρο Πάνθηρα» η σχέση μου ξεκινάει από την παιδική μου ηλικία αφού είχα διαβάσει τις πρώτες του περιπέτειες στα κόμικς, ενώ ήμουν φαν του και από τα καρτούν του Ρέτζιναλντ Χάντλιν.

Ποια είναι η άποψή σας για τον ήρωα που υποδύεστε;

Είναι μοναδική περίπτωση καθώς δεν πρόκειται απλώς για άλλον έναν σούπερ ήρωα. Στην πραγματικότητα είναι ένας βασιλιάς που θέλει να κάνει το καλύτερο όχι μόνο για τον λαό του αλλά για όλο τον κόσμο. Αυτή όμως η τεράστια ευθύνη που έχει τον βαραίνει πολύ και δεν είναι βέβαιος αν τελικά οι πράξεις και οι επιλογές που κάνει είναι οι σωστές ή οι πιο δίκαιες.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του, εκτός του ηρωισμού φυσικά;

Είναι ακριβοδίκαιος, όπως οφείλει να είναι κάθε ηγέτης που βρίσκεται σε τόσο υπεύθυνη θέση. Ομως πέρα από τα δεδομένα αυτά παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Τα ατού του που προσωπικά ξεχωρίζω είναι η εξυπνάδα και κυρίως η αίσθηση χιούμορ που έχει.

Πέρα από όλα αυτά, πρέπει να επισημάνουμε και κάτι άλλο. Είναι ο πρώτος μαύρος σούπερ ήρωας που βγαίνει από το Χόλιγουντ. Πώς σας φαίνεται αυτό;

Επιτέλους. Καιρός δεν ήταν; Είναι σαν να σπάει ένα ταμπού πολλών δεκαετιών, δείχνοντας ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στην κοινωνία. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας οριστικά πράγματα και καταστάσεις όχι απλώς θλιβερές αλλά και επικίνδυνες. Δεν σας κρύβω ότι νιώθω ιδιαίτερη τιμή που είμαι μέρος όλου αυτού του σημαντικού γεγονότος. Ο κινηματογραφικός «Μαύρος Πάνθηρας» δεν είναι απλή ταινία. Είναι μια ματιά στο μέλλον.

Το σενάριο πώς σας φάνηκε;

Με ικανοποίησε όταν ξεκίνησα να το διαβάζω καθώς διαπίστωσα πως κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν ήταν μια απλοϊκή περιπέτεια της σειράς. Ομως ένιωσα απέραντη χαρά όταν το ολοκλήρωσα. Κι αυτό γιατί είδα ότι η ταινία που θα κάνουμε δεν θα είναι μόνο για κάποιους τύπους που πετάνε και πλακώνονται άγρια ενώ γύρω τους διαλύεται το σύμπαν με εκρήξεις και τα λοιπά, αλλά θίγει μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν το σήμερα και την παγκοσμιοποίηση. Το γεγονός επίσης ότι πίσω από όλα αυτά τα εντυπωσιακά, πολύχρωμα κοστούμια υπάρχουν αληθινοί, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες έδειχνε ότι αυτή θα είναι μια διαφορετική ταινία με σούπερ ήρωες.

Πού συναντάμε για πρώτη φορά τον «Μαύρο Πάνθηρα» στην ταινία;

Αν θυμάστε στο «Civil war» είδαμε για πρώτη φορά τον Τ’ Τσάλα να θρηνεί τον χαμό του πατέρα του και να ζητάει εκδίκηση. Αυτή είναι η βάση της νέας ταινίας, με τον πρίγκιπα να διαδέχεται στον βασιλικό θρόνο τον πατέρα του. Υπάρχει όμως μια εξέλιξη τόσο καίρια για τον ήρωα όσο και το νόημα του έργου που αφορά τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της σκηνοθεσίας του Ράιαν Κούγκλερ;

Από τις πρώτες επαφές που είχαμε συνειδητοποίησα πόσο ανοιχτόμυαλος και διαλλακτικός είναι. Επιδιώκει τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων με τους ηθοποιούς του και δεν είναι απόλυτος στις θέσεις του. Οταν όμως μια κατάσταση δυσκολεύει και φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, εκεί ακριβώς χρειάζεται να γίνει ο ηγέτης που θα πάρει τις σκληρές αποφάσεις.

Είναι αλήθεια ότι ήταν πολύ σκληρή η προπόνηση για να αποδώσετε τις σκηνές μάχης του φιλμ;

E ναι, είχε πολύ ξύλο και ιδρώτα, αλλά πρέπει να σας πω ότι το διασκέδασα και με το παραπάνω. Προσωπικά θεωρώ αυτό το κομμάτι στη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας από τα καλύτερα, γιατί αθλούμαι, μαθαίνω πολεμικές τέχνες –δεν γνώριζα καν ότι υπάρχουν ειδικές αφρικανικές πολεμικές τέχνες– ενώ και οι χορογραφίες που ακολουθούμε για την πραγματοποίηση των σκηνών δράσης μοιάζουν με αληθινούς χορούς.

Τι διαφοροποιεί τον Μαύρο Πάνθηρα από τους υπόλοιπους ήρωες της Marvel;

Εχει έντονο το αίσθημα της ευθύνης με την έννοια ότι λειτουργεί και σκέπτεται ως πραγματικός παγκόσμιος ηγέτης που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για το γενικό καλό. Κυρίως επιδιώκει να προσδιορίσει τον ρόλο του μικρού κράτους του –της απομονωμένης αλλά τεχνολογικά υπεραναπτυγμένης Γουακάντα– σε σχέση με τον παγκόσμιο χάρτη και σε συνάρτηση με τις ανάλογες συμπεριφορές κάποιων υπερδυνάμεων της Γης.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την ταινία;

Πιστεύω ότι θα είναι πετυχημένη σε όλα της. Είναι αρκετά περιπετειώδης και θεαματική ώστε το κοινό να βγει από την αίθουσα απόλυτα ικανοποιημένο με όσα έχει δει αλλά και προβληματισμένο ως προς τα πραγματικά θέματα που θίγονται.

Και ποια είναι αυτά;

Ας μην τα αποκαλύψουμε όλα. Να πούμε μόνο ότι μέσα σε αυτά είναι η διαφορετικότητα, ο σεβασμός και η ανοχή απέναντι στον άλλο, τον ξένο!

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη – Φωτογραφίες: KwakwAlstonPhotography

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter