Τσεκουράτος με γραβάτα

Τσεκουράτος με γραβάτα

Η ρητορική Βορίδη θυμίζει την εποχή που ήταν γραμματέας της νεολαίας του Παπαδόπουλου

Ο Μάκης Βορίδης έβλεπε και βλέπει «οργανωμένη λαθροεισβολή» στα σύνορα. Μιλούσε και μιλά για παράνομους μετανάστες που «δεν δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία, έχουν όμως ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί». Φοράει γραβάτα και κοστούμι και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του ίδιου χεριού που κράδαινε άλλοτε το αυτοσχέδιο τσεκούρι. Αυτό μπορεί να το πέταξε, αλλά ό,τι συμβόλιζε σε επίπεδο ιδεολογίας και ρητορικής το κράτησε.

Μόλις ανέλαβε καθήκοντα υπουργού αναγκάστηκε να αποκηρύξει τον αντισημιτισμό μετά τις έντονες αντιδράσεις του ισραηλινού Τύπου και την επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε αναφορά σε υπουργό γνωστό «για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις του». Σε συνέντευξή του στο Mega την περίοδο της πρωθυπουργίας του Λουκά Παπαδήμου αυτοπροσδιορίστηκε «εθνικοφιλελεύθερος», επιχειρώντας να αποκηρύξει το εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν του.

Ο Μ. Βορίδης φοράει ξαφνικά τον μανδύα του «γαλάζιου» δημοκράτη, όμως τον παίρνει ο αέρας του χουντικού παρελθόντος του απογυμνώνοντάς τον από το επιχείρημα που τον ήθελε να δρα σε μια περίοδο νεανικής τρέλας και στο όνομα ενός… δεξιού πατριωτικού ακτιβισμού. Πολιτικά ώριμος πλέον, πριν από μερικά χρόνια δηλαδή (2007), καθόταν στο ίδιο τραπέζι τρώγοντας και γιορτάζοντας αγκαλιά με το πουλί της χούντας τα 40 χρόνια από την κατάλυση της δημοκρατίας.

Ελεύθεροι Μαθητές και ΕΠΕΝ

«Διαδέχομαι στο βήμα τον άνθρωπο ο οποίος με διαδέχτηκε στην ηγεσία της Νεολαίας ΕΠΕΝ με τις ευλογίες και την εντολή του Γεωργίου Παπαδοπούλου». Αυτό είχε εκστομίσει με ειρωνεία από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος μιλώντας μετά τον Μ. Βορίδη.

Η μοίρα τού επιφύλασσε ακόμη ένα ειρωνικό παιχνίδι. Οταν οι επενίτες έγιναν ο φόβος και ο τρόμος της εποχής στους διαδρόμους –και όχι μόνο– της Νομικής όπου φοιτούσε, ο φοιτητικός σύλλογος τον διέγραψε λόγω της σκληρής ακροδεξιάς του δράσης με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, συμπεριλαμβανόμενης και της ΔΑΠ, στην οποία ηγούνταν τότε ο Κωστής Χατζηδάκης. Φωτογραφία του ως αρχηγού της Νεολαίας ΕΠΕΝ μπροστά σε χιτλερική αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 κοσμούσε την εποχή εκείνη δημοσίευμα του περιοδικού «Ενα» με τίτλο «Οι ναζί της Αθήνας».

Προς υπεράσπισή του χρόνια μετά εμφανίζεται ο συνοδοιπόρος του Αδωνης Γεωργιάδης γράφοντας «άλλο χουντικός όμως, άλλο ναζί». Στα μάτια του έτερου ακροδεξιού ο Βορίδης είναι χουντικός και όχι… ναζιστής.

Προτού αναλάβει αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ όντας φοιτητής στη Νομική και πάρει το χρίσμα από τον έγκλειστο δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο είχαν προηγηθεί οι Ελεύθεροι Μαθητές, μια μαθητική οργάνωση που ίδρυσε στο Κολλέγιο Αθηνών η οποία διακοσμούσε με αγκυλωτούς σταυρούς τα τετράδια και τους τοίχους του σχολείου. Τραμπουκισμοί, ξυλοδαρμοί αλλά και απειλητικά τηλεφωνήματα σε εβραϊκές οικογένειες σπουδαστών του Κολλεγίου είναι ορισμένα από τα μέσα που χρησιμοποιούσαν σε όποιον θεωρούσαν ότι αποτελεί τον «εχθρό».

Η χαρακτηριστικότερη ίσως εικόνα του οψίμως «εθνικοφιλελεύθερου» Μ. Βορίδη είναι αυτή στην οποία εμφανίζεται να κραδαίνει ένα τσεκούρι ενώ πίσω του βρίσκεται ο Μάνος Κώνστας, αρχηγός σήμερα ενός ασήμαντου εκλογικά νεοναζιστικού μορφώματος, του Εθνικού Μετώπου. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Τάσος Κωστόπουλος το βράδυ της Κυριακής 12 Μαΐου 1985 κατά τη διάρκεια μιας απόλυτα ειρηνικής διαδήλωσης μερικών εκατοντάδων νέων, ως επί το πλείστον αντιεξουσιαστών. Οπως έχει γράψει σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» ο Κωστόπουλος, συνθήματα του Βορίδη και των συντρόφων του ήταν «ο Μάλλιος (σ.σ.: βασανιστής της χούντας, δολοφονηθείς από τη 17Ν) ζει, αυτός μας οδηγεί» και «Πινοσέτ – Πινοσέτ (σ.σ.: δικτάτορας της Χιλής)».

Η κοινοβουλευτική περίοδος

Ο Βορίδης, αφανής πολιτικά μέχρι την εκλογή του με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη το 2007, ίδρυσε το 1994 το Ελληνικό Μέτωπο. Στο κόμμα του, το οποίο είχε χουντικές καταβολές, μετείχαν το νεοφασιστικό Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα (ΕΝΕΚ) αλλά και πολλά στελέχη της ΕΠΕΝ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το 2005, αγαπημένος στόχος του Μ. Βορίδη ήταν οι μετανάστες, κυρίως δε οι Αλβανοί. Εγινε γνωστός σε ευρύτερο κύκλο με την κουμπαριά του με τον Γάλλο νεοναζί Ζαν Μαρί Λεπέν του «ένας Εμπολα θα έσωζε την Ευρώπη από τους μετανάστες». Τότε «η ελληνική ακροδεξιά αλληθώριζε έντονα προς τον Λεπέν και οι εγχώριες ομάδες διεκδικούσαν το χρίσμα του Γάλλου ακροδεξιού. Το κατάφερε ο Βορίδης. Αντίπαλοί του σε αυτή την προσπάθεια ο τριπλός άξονας Πλεύρη – Σχοινά – Χρυσής Αυγής». Ως πρόεδρος του Ελληνικού Μετώπου συμμετείχε δύο φορές στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας, το 1998 και το 2002, ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές στο κοινό ψηφοδέλτιο της Πρώτης Γραμμής. Η Πρώτη Γραμμή μέχρι και έναν χρόνο πριν συμμαχούσε εκλογικά με τη Χρυσή Αυγή.

Κατόπιν βρέθηκε στον ΛΑΟΣ και τελικά στη ΝΔ. Ακόμη και σήμερα ωστόσο έχει διορισμένο στο γραφείο του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Θεοδόση Αθανασά, πρόσωπο με μακρά διαδρομή στον εθνικισμό. Ιδιαίτερη εντύπωση έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν οι καταγγελίες βουλευτών της ΧΑ για παρουσία του Αθανασά στα γραφεία της οργάνωσης το 1997 μαζί με τον Μ. Βορίδη. Σε κάθε περίπτωση, για το παρελθόν του Μ. Βορίδη είχε μιλήσει από το βήμα της Βουλής ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητώντας απάντηση αναφορικά με το γιατί ο κ. Βορίδης «παλαιότερα πόζαρε μπροστά σε ναζιστικές αφίσες, μπροστά σε γιγαντοαφίσες του Γεώργιου Παπαδόπουλου και γιατί, ενώ τα έκανε όλα αυτά, σήμερα έρχεται και μας εγκαλεί και μιλάει για δημοκρατία και για ΝΔ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter