Δεν βλέπει λόγους ανησυχίας, ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης – στην εξέλιξη της σεισμικότητας στην Κρήτη μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε πριν από μερικές ώρες το νησί.
Ωστόσο συμβούλευσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί με τα παλιά κτίρια, χαρακτήρισε το Ηράκλειο ως πολύ επικίνδυνη σεισμικά πόλη, αποκάλυψε μια μικροζωνική μελέτη- «μαϊμού», που έγινε πριν 20 χρόνια και ένα πρόγραμμα προστασίας του νησιού, το οποίο εκπόνησε με τον κ. Λέκκα το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Όπως είπε μιλώντας στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό Ionion Fm και στην εκπομπή «Αποκαλύψεις»:
«Η συγκεκριμένη περιοχή είχε αρχίσει να εκδηλώνει σεισμικότητα εδώ και δύο χρόνια με πολλούς προσεισμούς. Με βάση την αρχιτεκτονική της συγκεκριμένης περιοχής και κάποια άλλα στοιχεία , εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,1 ρίχτερ ήταν το κυρίως γεγονός. Όμως λόγω του βάθους που έχει το επίκεντρο του σεισμού , περίπου 60 χλμ, θα έχουμε μια κάπως μικρότερη μετασεισμική ακολουθία , αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ένα μετασεισμό μεγέθους 5,1-5,2 Ρίχτερ. Αυτό είναι ότι χειρότερο μπορούμε να περιμένουμε για τα παλιά σπίτια μιας περιοχής που έχουν υποστεί ήδη καταπόνηση και ζημιές», δήλωσε ο κ. Τσελέντης προσθέτοντας τα εξής:
« Το Ηράκλειο είναι μια από πλέον σεισμικά επικίνδυνες πόλεις του κόσμου! Μάλιστα παλιά εδώ και 20 χρόνια είχαν κάνει κάποιοι μια δήθεν μικροζωνική μελέτη εκεί η οποία ήταν… μαϊμού! Έπαιρναν χαλίκια από τα γύρω ποτάμια κι έλεγαν ότι έκαναν γεωτρήσεις… Το τελευταίο καιρό γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά η συγκεκριμένη πόλη έχει πολλά αυθαίρετα, στενά δρομάκια, και σίγουρα όλα αυτά είναι αρνητικά σε σχέση και με τις άσχημες εδαφικές συνθήκες»
Όπως είπε ο κ. Τσελέντης:
«Πριν από 2 χρόνια μαζί με τον Ευθύμιο Λέκκα είχαμε καταθέσει ένα μοναδικό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα τοποθετούσαμε σε ολόκληρη την Κρήτη, περίπου 200 ειδικά όργανα σεισμογράφους για έναν χρόνο με σκοπό να εντοπίσουμε ποια ρήγματα κινούνται . Παράλληλα με δορυφορικές μετρήσεις θα εντοπίζαμε μικρο-μετατοπίσεις της τάξης χιλιοστών ενώ θα χρησιμοποιούσαμε και οπτικές ίνες . Αυτό το πρόγραμμα είχε σκοπό μα ελλατωθούν οι σεισμικοί κίνδυνοι όλων των μεγάλων πόλεων της Κρήτης. Είχαμε μιλήσει με τον τότε Περιφερειάρχη, μας έλεγε όλο ναι αλλά τελικά η πρότασή μας έμεινε στα συρτάρια».
Ο κ. Τσελέντης εμμέσως πλην σαφώς επιτέθηκε και στον Βασίλη Κικίλια λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Αυτό το χάλι που έγινε με την Σαντορίνη δεν είχε προηγούμενο… Η κάθε κουτσή Μαρία έβγαινε και έλεγε ότι της… καπνίσει χωρίς συνέπειες. Εκεί στην Σαντορίνη ενοχλήθηκα πάρα πολύ να βλέπω τον κ. Κικίλια να κάνει τον σεισμολόγο, να κάνει δηλώσεις, να βρίσκεται πάνω στα πρανή και δίπλα του μόλις 100μέτρα πιο πέρα να υπάρχει η παρανομία του αιώνα. Μιλάμε για παράνομα χτισμένα σπίτια εκεί και ο ίδιος να μη λέει κουβέντα…»