Τσερνόμπιλ: «Καμπανάκι» από ακτιβιστές για διαρροή ραδιενέργειας καθώς η φωτιά πλησιάζει τον ανενεργό αντιδραστήρα

Τσερνόμπιλ: «Καμπανάκι» από ακτιβιστές για διαρροή ραδιενέργειας καθώς η φωτιά πλησιάζει τον ανενεργό αντιδραστήρα

Μια τεράστια πυρκαγιά κατακαίει εδώ και 10 ημέρες την δασική περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ με τις φλόγες να βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το εγκαταλελειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο προκαλώντας ανησυχία τόσο για τα επίπεδα ραδιενέργειας όσο και για την οικονομική καταστροφή στην περιοχή.

Ο Ουκρανός ξεναγός, Yaroslav Emelianenko ανέφερε μιλώντας στο BBC ότι η πυρκαγιά έφθασε στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ, που βρίσκεται μόλις 2χλμ από όπου φυλάσσονταν τα πιο επικίνδυνα απόβλητα από το εργοστάσιο.

Tο ρωσικό τμήμα της Greenpeace, επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες, επισήμανε πως είναι ορατός ο κίνδυνος ανόδου των επιπέδων ακτινοβολίας στην περιοχή. 

Οι εκπομπές ακτινοβολίας κοντά στις πυρκαγιές, όπου ο καπνός στροβιλίζεται, έχουν αυξηθεί, με τον άνεμο να φυσάει προς τις αγροτικές περιοχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας τις περισσότερες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα. Ο άνεμος άλλαξε ωστόσο κατεύθυνση την περασμένη Παρασκευή προς το Κίεβο.

Ο Rashid Alimov, επικεφαλής ενεργειακών έργων της Greenpeace Russia, δήλωσε ότι οι πυρκαγιές, που εξαπλώνονται από τον άνεμο, μπορούν να διασκορπίσουν ραδιονουκλίδια, δηλαδή άτομα που εκπέμπουν ακτινοβολία.

«Μια πυρκαγιά που προσεγγίζει μια πυρηνική εγκατάσταση ή επικίνδυνης ακτινοβολίας είναι πάντα επικίνδυνη. Σε αυτή την περίπτωση ελπίζουμε στη βροχή» επισήμανε.

Στις 5 Απριλίου, ο Yegor Firsov, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης της Ουκρανίας, δήλωσε σε μια δημοσίευσή του στο Facebook ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή είχαν αυξηθεί σημαντικά πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι όμως, αργότερα απέρριψαν κάτι τέτοιο και δήλωσαν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή ήταν «εντός των κανονικών ορίων».

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 Απριλίου ξεκίνησε από κάποιον που έβαλε σκόπιμα φωτιά κοντά στη απαγορευμένη ζώνη. Έκτοτε περισσότεροι από 300 πυροσβέστες έχουν συμβάλλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ ελικόπτερα και αεροπλάνα βοηθούν από αέρος. Η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων ανέφερε ότι συνεχίζει να δίνει μάχη με τις φλόγες, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Επιπλέον, ο κ. Emelianenko υποστήριξε στο BBC ότι εάν η πυρκαγιά πλήξει την πόλη Πρίπιατ θα ήταν μια οικονομική καταστροφή, καθώς οι επιτηρούμενες τουριστικές επισκέψεις παρείχαν πολύτιμα έσοδα. Το 2018 πάνω από 70.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την πόλη. Πέρυσι, ο αριθμός αυτός ήταν ακόμη μεγαλύτερος, μετά την επιτυχία μίας μίνι σειράς της HBO. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter