Τσεχία-Κορονοϊός: Άλλο ένα Πάσχα χωρίς τουρίστες για την Πράγα

Τσεχία-Κορονοϊός: Άλλο ένα Πάσχα χωρίς τουρίστες για την Πράγα

Η παραδοσιακή τσέχικη παμπ του Γιάκουμπ Ρζίτσικα ‘Deminka’, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Εθνικό Μουσείο και σε κοντινή απόσταση από δεκάδες ξενοδοχεία, είναι μαγνήτης για τα πλήθη των τουριστών που συρρέουν κάθε χρόνο στην Πράγα για το καθολικό Πάσχα.

Ωστόσο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι καρέκλες είναι ακουμπισμένες ανάποδα πάνω στα τραπέζια, τα ποτήρια της μπύρας έχουν στοιβαχθεί στο μπαρ και οι κάνουλες της μπύρας Pilsner παραμένουν στεγνές ενόψει του σαββατοκύριακου, που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν από τα πλέον κερδοφόρα της χρονιάς.

«Το Πάσχα είναι συνήθως το πρώτο σαββατοκύριακο στην Πράγα όπου ξεκινά να υπάρχει πραγματικά κίνηση, και απλά μετά συνεχίζεται», δήλωσε ο Ρζίτσικα, που εκτιμά ότι οι τουρίστες είναι αυτοί που φέρνουν περίπου το 60% των εσόδων της πάμπ του, που ιδρύθηκε το 1882. «Δεν κοιτάμε πλέον αυτή τη χρονιά. Ελπίζουμε ότι το 2022 θα είναι η χρονιά μηδέν».

Η τοποθεσία της Πράγας στην καρδιά της Ευρώπης, σε συνδυασμό με το παραμυθένιο κέντρο, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τη μπαρόκ αρχιτεκτονική, έχουν καταστήσει την πρωτεύουσα της Τσεχίας δημοφιλή προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις όπως είναι οι αργίες του Πάσχα.

Η Πράγα υποδέχθηκε πάνω από 9 εκατ. τουρίστες το 2019, και ήταν τέταρτη στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πόλεων με τους περισσότερους επισκέπτες μετά το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη, σύμφωνα με το Euromonitor International.

«Αυτό τους καταστρέφει»

Η οικονομία της πόλης εξαρτάται επίσης από αυτούς που ξοδεύουν χρήματα στα εστιατόρια, τις παμπ και τα ξενοδοχεία της. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ζντένεκ Χριμπ, στην Πράγα αντιστοιχεί το 60% των τουριστικών εσόδων της Τσεχίας.

«Βλέπουμε τον μεγάλο αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της Πράγας και στους επιχειρηματίες που προσφέρουν υπηρεσίες στον κλάδο αυτό», δήλωσε ο Χριμπ στο Reuters, προσθέτοντας ότι 270.000 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Πράγα κατά τις πασχαλινές διακοπές του 2019 αλλά σχεδόν μηδέν φέτος. «Αυτό τους καταστρέφει».

Με ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κλειστά σύνορα σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λένε ότι μόνο οι εμβολιαστικές εκστρατείες θα δώσουν τη δυνατότητα στον κόσμο να ταξιδέψει και πάλι ελεύθερα.

Στο πεντάστερο ξενοδοχείο President στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, η διευθύντρια Βερόνικα Φατζίκοβα δήλωσε ότι σε αυτή την περίοδο του χρόνου το ξενοδοχείο, που είναι κλειστό από τον Οκτώβριο, κανονικά θα ήταν σχεδόν γεμάτο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο για τις αργίες του Πάσχα.

Ενώ το προσωπικό έχει εκμεταλλευθεί την περίοδο αυτή για να κάνει ορισμένες εργασίες ανακαίνισης στο ξενοδοχείο, η Φατζίκοβα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επανέναρξη της λειτουργίας έως ότου επιστρέψουν οι ξένοι τουρίστες.

«Όλα τα ξενοδοχεία στην Πράγα είναι συνήθως ‘sold out’ και οι τιμές είναι υψηλές για το Πάσχα», είπε η ίδια από ένα απόκοσμα ήσυχο και άδειο ξενοδοχείο.

«Μετά τη χαμηλή περίοδο, καλωσορίζεις την άνοιξη που έρχεται και τις δουλειές που αυξάνονται. Τώρα, θέλουμε απλά να επιβιώσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter