Τσεχία-Κορονοϊός: Νέα μέτρα μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

Τσεχία-Κορονοϊός: Νέα μέτρα μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ το κλείσιμο από αύριο Τετάρτη των εστιατορίων, των μπαρ και των κλαμπ σε όλη την Τσεχία, όπως και την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και στις στάσεις των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την ώρα που στην χώρα καταγράφεται αύξηση ρεκόρ του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

“Έχουμε το δικαίωμα μόνον μιας δοκιμής και θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, η κυβέρνηση του οποίου έχει επικριθεί για μια όχι πολύ σαφή επικοινωνιακή στρατηγική και τη λήψη χαοτικών μέτρων την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία τους τελευταίους δύο μήνες.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν, θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως έξι ανθρώπων, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως κάνουν ήδη από χθες τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν ως τις 3 Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Τσεχική Δημοκρατία, την χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, έσπασε ρεκόρ για τέσσερις συνεχείς ημέρες, με 8.618 νέα κρούσματα να καταγράφονται την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών, η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε τις δύο περασμένες εβδομάδες την ταχύτερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους στην ΕΕ.

Η Τσεχία κατέγραψε 398 κρούσματα νέου κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους και προηγείται της Ισπανίας (307 κρούσματα) και της Ολλανδίας (304).

Χθες Δευτέρα το βράδυ, ο απολογισμός των προσβληθέντων από SARS-CoV-2 στη χώρα ανερχόταν σε 119.007 από περίπου 25.000 που ήταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ενώ των θανάτων από COVID-19 σε 1.045.

“Οφείλουμε να πάρουμε μέτρα που θα ανατρέψουν την τάση αυτή σε δύο με τρεις εβδομάδες, ειδάλλως δεν θα έχουμε επάρκεια νοσοκομειακής περίθαλψης”, σημείωσε ο Τσέχος υπουργός Υγείας Ρομάν Πριμούλα.

Μετά την σχετικά καλή αντίσταση που πρόβαλε στο πρώτο κύμα του νέου κορονοϊού την άνοιξη, επιβάλλοντας μια σειρά από περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και μια καθολική καραντίνα, η Τσεχία αντιμετωπίζει μια αύξηση των κρουσμάτων από τον Αύγουστο, μετά την άρση το καλοκαίρι των περισσότερων μέτρων που είχε λάβει.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει έκτοτε επιβάλει εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, έχει μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους επιτρέπεται να συναντώνται και έχει κλείσει τις πισίνες, τους ζωολογικούς κήπους και τα αθλητικά κέντρα.

Εξάλλου από χθες Δευτέρα κλειστοί είναι οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία και οι γκαλερί στη χώρα, ενώ έχουν ακυρωθεί και οι αθλητικές εκδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter