Τσεχία: Μακριά από την ευρωζώνη η επόμενη κυβέρνηση

Τσεχία: Μακριά από την ευρωζώνη η επόμενη κυβέρνηση

Η επόμενη τσεχική κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει το ευρώ, δήλωσε την Τρίτη ο άνθρωπος που αναμένεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών του νέου κεντροδεξιού συνασπισμού, Ζμπύνεκ Στάνιουρα. Αν και τα πέντε κόμματα που σχηματίζουν συνασπισμό τάσσονται γενικά υπέρ της τελικής υιοθέτησης του ευρώ, δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα τους για την επόμενη τετραετία.

«Πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά μας, οπότε ακόμα κι αν κάποιος ήθελε (το ευρώ), δεν έχουμε ευκαιρία να εισέλθουμε τώρα, επειδή δεν πληρούμε τα κριτήρια», δήλωσε ο Στάνιουρα από Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα (ODS), ο οποίος φαίνεται έτοιμος για το ρόλο του υπουργού Οικονομικών.

Το τσεχικό δημοσιονομικό χάσμα υπολογίζεται από το υπουργείο στο 7,7% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο από το 3% που προβλέπεται για την ένταξη μιας χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Ο Στάνιουρα είδε έναν ακόμη λόγο για την αναβολή του ευρώ τώρα: «Είναι μακροχρόνια θέση μας ότι πρέπει να υιοθετήσουμε το ευρώ μόνο όταν είναι ευνοϊκό για την Τσεχική Δημοκρατία, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», είπε στους δημοσιογράφους σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Ο συνασπισμός στοχεύει να διευθετήσει την κυβερνητική ατζέντα και η κατανομή των υπουργικών θέσεων έως τις 8 Νοεμβρίου, όταν η νεοεκλεγείσα κάτω βουλή του κοινοβουλίου συνεδριάσει για πρώτη φορά.

Το ODS του Στάνιουρα, το ισχυρότερο κόμμα του επόμενου πιθανού κυβερνητικού συνασπισμού, είναι επίσης και το πιο επιφυλακτικό έναντι του ευρώ στο μπλοκ που κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές της 8ης-9ης Οκτωβρίου, που πρόκειται να αντικαταστήσει την τρέχουσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.

Οι Πειρατές, στην άλλη πλευρά του φάσματος όσον αφορά το ευρώ, και το μικρότερο κόμμα στον εκκολαπτόμενο συνασπισμό, δεσμεύτηκαν στο μανιφέστο τους να φέρουν τη χώρα στον προθάλαμο του ευρώ, τον μηχανισμό ανταλλαγής ERM-2, εντός των επόμενων τεσσάρων ετών. Δεν ήταν σαφές εάν θα υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για τυχόν βήματα προς την ενδεχόμενη ένταξη στο ευρώ στο πρόγραμμα του νέου συνασπισμού που αναμένεται να αποκαλυφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter