Τσεχία: Σε δίκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις για απάτη ύψους 2 εκατ. ευρώ

Τσεχία:  Σε δίκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις για απάτη ύψους 2 εκατ. ευρώ

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Τσεχικής Δημοκρατίας Αντρέι Μπάμπις με την κατηγορία της απάτης για επιδοτήσεις, σε μια υπόθεση που εκτιμάται πως θα δρομολογήσει την πολιτική σκηνή της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Μπάμπις, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας και πρωθυπουργός της Τσεχίας από το 2017 έως το 2021, κατηγορείται ότι απέκτησε παράνομα 2 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μικρές επιχειρήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του Stork’s Nest, ενός ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου στην ύπαιθρο της Βοημίας, ενώ δεν ήταν επιλέξιμο για την οικονομική ενίσχυση επειδή ήταν μέρος της αυτοκρατορίας Agrofert, η οποία ελέγχει τεράστιους τομείς της τσεχικής οικονομίας.

Η άφιξη του 68χρονου στη μεγαλύτερη αίθουσα του δημοτικού δικαστηρίου της Πράγας καταγράφηκε από πλήθος φωτογράφων, καθώς είναι έντονο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Μαζί με τον Μπάμπις δικάζεται μια πρώην βοηθός του, η Γιάνα Νάγκιοβα, η οποία είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές για τη Γερουσία της Τσεχίας με το κόμμα Δράση των δυσαρεστημένων πολιτών (ANO), το οποίο ίδρυσε ο Μπάμπις το 2011.

Είχε προηγηθεί επταετής έρευνα της αστυνομίας και έκθεση της Olaf που το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν γίνει πολλές παραβιάσεις νόμων για την απόκτηση των επίμαχων επιδοτήσεων.

Ο Μπάμπις, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες, απέρριψε το θέμα ως «υπόθεση 15 ετών» και χαρακτήρισε το κατηγορητήριο «ψέμα», σε δηλώσεις του στην τσεχική τηλεόραση. «Χαίρομαι που ο κόσμος θα ακούσει πώς είναι», πρόσθεσε λίγο προτού ξεκινήσει η δίκη.

Πηγή: Reuters, Euronews

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter