Τσεχία: Σε συμφωνία πέντε κόμματα για κυβερνητικό συνασπισμό

Τσεχία: Σε συμφωνία πέντε κόμματα για κυβερνητικό συνασπισμό

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κεντρώα και τα κεντροδεξιά κόμματα της Τσεχίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πλειοψηφίας και τη βασική ατζέντα της, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ισχυρότερου κόμματος της νέας συμμαχίας.

Ο πεντακομματικός συνασπισμός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων, όπως ο αυξημένος πληθωρισμός, το αυξανόμενο χρέος, μια οικονομία που περιορίζεται από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και μια αναζωπυρωμένη έξαρση της πανδημίας που «φουντώνει» τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Πολιτικού Δημοκρατικού Κόμματος (ODS) και υποψήφιος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, δήλωσε χθες ότι τα κόμματα συμφώνησαν για την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων μεταξύ τους, αν και δεν κατονόμασε τους υποψηφίους.

«Περάσαμε από μια μακρά, ολόκληρη μέρα, αλλά και επιτυχημένες διαπραγματεύσεις», είπε σε τηλεοπτική ενημέρωση μετά από τις συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερες από 12 ώρες.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη συνθήκη του συνασπισμού μας, έχουμε επίσης συμφωνήσει για την ατζέντα του», είπε.

Τα κόμματα, συγκεντρωμένα σε δύο συνασπισμούς, κέρδισαν 108 έδρες στην κάτω βουλή των 200 εδρών στις εκλογές της 8ης-9ης Οκτωβρίου, κερδίζοντας τον σημερινό πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, του οποίου οι βασικοί σύμμαχοι έμειναν εκτός κοινοβουλίου.

Μία από τις προκλήσεις της υπό σχηματισμό συμμαχίας είναι το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών, που πλήττονται από την πανδημία και τα μέτρα που προορίζονται για να την ελέγξουν, καθώς και οι γενναιόδωρες δαπάνες της απερχόμενης κυβέρνησης που αύξησε τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προώθησε φορολογικές περικοπές στις μεγάλες περιουσίες.

Το υπουργείο Οικονομικών, που υπολογίζει το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,7% του ΑΕΠ, πρότεινε έναν κεντρικό προϋπολογισμό για το 2022 με έλλειμμα 377 δισ. κορώνες (17,09 δισ. δολάρια), βαθύτερο από τον προϋπολογισμό του 2020 όταν χτύπησε η πανδημία.

Ο επερχόμενος συνασπισμός είπε ότι στις επιδιώξεις του είναι να αλλάξει τον προϋπολογισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή χρηματοδότηση στις αρχές του επόμενου έτους, λόγω του περιορισμένου χρόνου που απομένει για την έγκριση οποιωνδήποτε ουσιαστικών αλλαγών πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πάντως, παρά τη σχετικά γρήγορη συμφωνία των πέντε κομματικών εταίρων, μπορεί να χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος μέχρι να σχηματιστεί η κυβέρνηση, καθώς ο βασικός παράγοντας, ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, νοσηλεύεται από τις 10 Οκτωβρίου, χωρίς σχεδόν καμία ενημέρωση για την κατάστασή του.

Ο Φιάλα είπε ότι ενημερώθηκε από τον επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου ότι ο Ζέμαν είναι έτοιμος να τον συναντήσει μόλις βγει από την εντατική, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter