Τσεχία: Στο μικροσκόπιο για παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ο πρωθυπουργός Μπάμπις

Τσεχία: Στο μικροσκόπιο για παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ο πρωθυπουργός Μπάμπις

Οι εισαγγελικές αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι η αστυνομία ζήτησε από την εισαγγελία να ασκήσει δίωξη στον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, αφού της υπέβαλε τον φάκελο που αφορά μια φερόμενη απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Μπάμπις έβγαλε προσωρινά το αγρόκτημα «Φωλιά Πελαργού», κοντά στην Πράγα, από τον τεράστιο αγροτοδιατροφικό όμιλο Agrofert το 2007 ώστε να επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις που προορίζονταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο 66χρονος επιχειρηματίας-πολιτικός είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόμεμπτη πράξη.

«Τα αποδεικτικά έγγραφα για την υπόθεση που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «υπόθεση της φωλιάς του πελαργού» υποβλήθηκαν σήμερα στον αρμόδιο γενικό εισαγγελέα, μαζί με μια πρόταση της αστυνομίας για άσκηση δίωξης», ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα της Πράγας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ο εισαγγελέας θα μελετήσει τώρα τα έγγραφα για να αποφασίσει αν πρέπει να ασκηθεί δίωξη, να μπει τέλος στην ποινική διαδικασία ή να ακολουθήσει άλλος χειρισμός της υπόθεσης», πρόσθεσε.

Η αστυνομία είχε ζητήσει και το 2019 να ασκηθεί δίωξη στον πρωθυπουργό, όμως ένας εισαγγελέας έκρινε αβάσιμες τις κατηγορίες και τον απάλλαξε. Ωστόσο, την ίδια χρονιά, ο γενικός εισαγγελέας άνοιξε και πάλι την υπόθεση σε βάρος του Μπάμπις και της βοηθού του, Γιάνα Μαγιέροβα.

Ο Μπάμπις κατηγορείται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι μετέφερε την Agrofert σε δύο καταπιστεύματα για να αποφύγει κάθε σύγκρουση συμφερόντων, ωστόσο στα δημόσια μητρώα εμφανίζεται ακόμη ως επικαρπωτής του ομίλου.

Ο Μπάμπις είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που προέκυψε από τη συνεργασία του κεντρώου, λαϊκιστικού κόμματός του, του ANO («Ναι») με τους Σοσιαλδημοκράτες. Για χρόνια το ANO συγκέντρωνε ποσοστό άνω του 30% στις δημοσκοπήσεις, όμως την τελευταία περίοδο οι ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, κυρίως λόγω της διαχείρισης της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Περίπου τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, το ANO βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 19%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δύο συνασπισμοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter