Τσιάρας: «Παράθυρο» υποχώρησης για Ευρωπαίο Εισαγγελέα και απόρρητα κονδύλια

Τσιάρας: «Παράθυρο» υποχώρησης για Ευρωπαίο Εισαγγελέα και απόρρητα κονδύλια
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης "Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας", Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Παράθυρο» για υποχωρήσεις άνοιξε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από ρεπορτάζ που αναδείκνυε προβληματικές διατάξεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα news24/7, συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου εξισώσουν τον ρόλο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με αυτόν της Οικονομικής Εισαγγελίας στην Αθήνα, βάζοντας, ουσιαστικά μπλόκο σε ενδεχόμενη διερεύνηση των απόρρητων κονδυλίων των υπουργείων.

Το ευρωπαϊκό όργανο, δηλαδή, δεν θα μπορεί να ελέγχει τη ροή κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα, με την ιστοσελίδα να σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη τοποθετηθεί, αλλά οι προτάσεις της δεν έχουν υιοθετηθεί.

Το θέμα που αναδεικνύεται σε μια περίοδο που υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα από ρεπορτάζ που δείχνουν εκτόξευση στα απόρρητα κονδύλια επί εποχής Ν.Δ., κυρίως της ΕΥΠ, έφερε στη βουλή ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «αυτό που κυρίως με κάνει να θέλω εξηγήσεις είναι όσα διαλαμβάνονται στο άρθρο 52. Υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο, με βάση τα οποία είναι πιθανόν να εμποδίζεται η έρευνα για απόρρητες δαπάνες. Το θέμα των απόρρητων δαπανών ξέρουμε πολύ καλά ότι το τελευταίο διάστημα έχει διογκωθεί και είναι εντυπωσιακό ότι όλες αυτές οι απόρρητες δαπάνες υπάρχουν και σε Υπουργεία, τα οποία δεν είχαν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Επομένως, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να δούμε αν όντως αυτή η αιτίαση έχει μια βάση νομική».

Από την πλευρά του, ο Κ. Τσιάρας απάντησε πως «είναι μια συζήτηση, η οποία έχει διεξαχθεί σε ανώτατο επίπεδο και μεταξύ εμού προσωπικώς και της κυρίας Κοβέσι (σ.σ. επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας) κι επίσης με τους εδώ Εντεταλμένους Ευρωπαίους Εισαγγελείς», και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά, τα οποία φαντάζομαι ότι θα τα ακούσουμε και τη Δευτέρα κατά την ακρόαση των φορέων, θα μας βοηθήσουν είτε να κατανοήσουμε τον λόγο και την αναγκαιότητα είτε πολύ πιθανόν να κάνουμε κάποιες αναγκαίες προσαρμογές και αλλαγές», αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για επαναπροσέγγιση της προβληματικής διάταξης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter