Τσικνοπέμπτη: Ένα πλήρες τραπέζι, λαχταριστό και γεμάτο… τσίκνα

Τσικνοπέμπτη: Ένα πλήρες τραπέζι, λαχταριστό και γεμάτο… τσίκνα

Είναι_x000D_
ίσως η μοναδική μέρα του χρόνου, εκτός από το Πάσχα, που όπου κι αν περπατήσεις_x000D_
στην Ελλάδα, η ατμόσφαιρα θυμίζει ψητό κρέας! 

Ακόμη κι εκείνοι που δεν επιλέγουν μια ταβέρνα, είναι βέβαιο ότι θα τιμήσουν το έθιμο τσικνίζοντας στο σπίτι. Μπαλκόνια, ταράτσες, ακάλυπτοι χώροι πολυκατοικιών, ακόμα και γκαράζ, μετατρέπονται σε αυτοσχέδιες ψησταριές. Βασιλιάς του τραπεζιού το κρέας ( πανσέτες, μπριζολάκια, σουβλάκια κα ), το οποίο συνοδεύεται με τζατζίκι, πλούσιες σαλάτες και γιαούρτι με μέλι για τη χώνεψη.

Για την ιστορία, η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Η ημέρα της Πέμπτης για τον εορτασμό της έχει επιλεγεί λόγω του γεγονότος ότι σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία, τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή, η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες. Προηγείται η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Δοκιμάσαμε και επιλέξαμε δώδεκα συνταγές για ένα ολοκληρωμένο, γευστικό, απολαυστικό τραπέζι Τσικνοπέμπτης, τις οποίες και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης έχουμε συνηθίσει να έχει σαλάτες πιο πλούσιες σαν μεζέδες. Δοκιμάστε μια πλούσια κατακόκκινη παντζαροσαλάτα και μια μελιτζανοσαλάτα αλοιφή.

ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά

½ κιλό βολβούς παντζαριού

2 πράσινα μήλα

1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό

1 κούπα μαγιονέζα

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

60ml κούπας ελαιόλαδο

50mlξύδι βαλσάμικο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα παντζάρια και τα βράζουμε σε άφθονο νερό. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τόσο όσο να πιάνονται. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Ρίχνουμε τα παντζάρια σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους. Τα ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ με τα μαριναρισμένα παντζάρια και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να δέσει, πριν τη σερβίρουμε.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά

4 μελιτζάνες φλάσκες

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

120mlελαιόλαδο

30ml ξύδι λευκό

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στα κάρβουνα, σε ένα γκαζάκι ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαυρίσει πολύ καλά η φλούδα τους. Στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάσουμε σε ένα τρυπητό σκεύος τη σάρκα τους. Αλατίζουμε ελαφρώς και αφήνουμε τις μελιτζάνες να στραγγίσουν για 10 λεπτά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι και τη σάρκα από τις μελιτζάνες αφού πρώτα την πολτοποιήσουμε καλά με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε την γεύση της μελιτζανοσαλάτα προσθέτοντας λίγο στραγγιστό γιαούρτι και λίγη καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα.

Επιλέξτε πλούσια ορεκτικά ή απλές και καθαρές γεύσεις που μπορείτε να τσιμπάτε μέχρι να γίνουν τα κρεατικά σας. Γεύσεις για κάθε γούστο που σίγουρα θα σας ξετρελάνουν.

Πρωτότυπο τηγανόψωμ στο φούρνο, της Μαρίας Πατσιά

Υλικά

1 κούπα ελαιόλαδο

2 αυγά

300γρ τρίμμα φέτας + 100γρ για την επιφάνεια

½ κούπα κεφαλοτύρι, τριμμένο

Πιπέρι

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ κούπα χλιαρό νερό

Διαδικασία

Κρατάμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλείφουμε με αυτές ένα μεγάλο ταψί (τουλάχιστον 30εκ).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ρίχνουμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα 300γρ φέτα και το κεφαλοτύρι. Πασπαλίζουμε με το πιπέρι.

Ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Τον αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα 100γρ φέτας. Ψήνουμε 1 ώρα περίπου.

Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε ζεστό, καλύτερα.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ

Υλικά

10 πιπεριές πράσινες κέρατα

½ κιλό φέτα

½ κιλό γραβιέρα

2 αυγά

120mlελαιόλαδο

250ml χλιαρό νερό

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους ανοίγοντάς τες κατά μήκος. Προσέχουμε να αφήσουμε το κοτσάνι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα θρυμματισμένη, τη γραβιέρα, τα αυγά, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε με το μείγμα τις πιπεριές και τις αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Εναλλακτικά ψήνουμε τις πιπεριές στα κάρβουνα.

ΦΕΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

Υλικά

1 κιλό φέτα σε κομμάτι

Ελιές καλαμών

3 τσαμπιά ντοματίνια

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε τη φέτα, τα ντοματίνια και τις ελιές . ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Ο πρωταγωνιστής αυτής της μέρας είναι το κρέας. Ότι κρέας και να επιλέξετε ψήστε το σωστά, είτε στο φούρνο είτε στα κάρβουνα.

Δεν νοείται φυσικά τσικνοπέμπτη στην Ελλάδα χωρίς τα πατροπαράδοτα παϊδάκια. Επιλέξτε ένα τρυφερό αρνάκι ή κατσικάκι και πείτε στον χασάπη σας να σας κόψει λεπτά παϊδάκια.

ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Υλικά

1 κιλό παϊδάκια από αρνί ή κατσίκι

Αλάτι και πιπέρι

Λεμόνι για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνετε καλά τα παϊδάκι α και τα ψήνετε στα κάρβουνα ανάλογα με το πόσο ψημένα τα θέλετε. Το ιδανικό είναι να είναι τα παϊδάκια ελάχιστα ροζ στο κέντρο τους. Αν πάλι τα θέλετε τραγανά και ξεροψημένα ψήστε τα ανάλογα.

Μια κλασσική και ασφαλής επιλογή για αρχάριους ψήστες είναι οι αγαπημένες όλων χοιρινές ή μοσχαρίσιες μπριτζόλες. Δεν χρειάζονται ευφάνταστες μαρινάδες και πολύπλοκα μπαχαρικά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλή ποιότητας κρέας, αλατάκι και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι. Προσέξτε μόνο να μην παραψήσετε τις μοσχαρίσιες μπριτζόλες σας. Όσο πιο ζουμερές γίνουν τόσο πιο νόστιμες και τρυφερές θα είναι.

ΧΟΙΡΙΝΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

Υλικά

1 κιλό χοιρινά σουβλάκια

½ κ.γ. κύμινο

½ κ.γ. μπαχάρι

1/2 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. γαρίφαλο

1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη

1 κ.σ. καυτερή πάπρικα

Αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε καλά τα σουβλάκια με το μείγμα μπαχαρικών και ψήνουμε στα κάρβουνα.

Για αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά και για αυτούς που δεν τους αρέσει η έντονη μυρωδιά του αρνιού ή κατσικιού υπάρχει πάντα το ουδέτερο και ταιριαστό με όλα κοτόπουλο. Το φιλέτο του αν και θεωρείται στεγνό, αν μαριναριστεί σωστά και αρκετά γίνεται τρυφερό και ζουμερό.

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Υλικά

4 φιλέτα κοτόπουλο

2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο

1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο

1 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι

20ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να δημιουργήσουμε μια πάστα. Αλείφουμε καλά τα φιλέτα και τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 3 ώρες (όσο περισσότερο μαριναριστεί τόσο πιο νόστιμο και τρυφερό θα γίνει το φιλέτο).

Ψήνουμε στα κάρβουνα μέχρι το φιλέτο μας να μην είναι ροζ στο κέντρο. Εναλλακτικά ψήνουμε στο σχαροτήγανο ή στο γκριλ.

Για ένα υγιεινό και χαμηλό σε θερμίδες γεύμα συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά.

Δεν ξεχνάμε βέβαια και τα λουκάνικα. Πληθώρα επιλογών στην ελληνική αγορά, ότι και αν τραβά η όρεξή σας , σας συμβουλεύω να τα φτιάξετε το τηγάνι για να μπορέσετε να τα απολαύσετε όσο ψήνονται τα υπόλοιπα.

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Υλικά

1 κιλό λουκάνικα μοσχαρίσια

4 – 5 κλαδάκια θυμάρι

½ κούπα λευκό κρασί

Χυμό από 1 λεμόνι

Ελάχιστο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τα λουκάνικα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το θυμάρι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις το κρασί εξατμιστεί, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Οι απόλυτοι «σύντροφοι» του ψητού κρέατος δεν είναι άλλοι από τις πατάτες και το ελληνικότατα τζατζίκι

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Υλικά

1 κιλό πατάτες

1 κεφάλι σκόρδο

100grβούτυρο

Αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Χωρίζουμε το σκόρδο σε σκελίδες χωρίς να το καθαρίσουμε.

Τοποθετούμε ένα ταψί στο μάτι της κουζίνας και λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά να πάρουν βούτυρο παντού. Ρίχνουμε τα σκόρδα, λίγο αλάτι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά μέχρι οι πατάτες να αποκτήσουν τραγανή κρούστα.

ΤΖAΤΖΙΚΙ

Υλικά

1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό

3-4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

1 κοφτή κουταλιά αλάτι

1 κ.σ. ξύδι

1 μεγάλο αγγούρι

¾ κούπα ελαιόλαδο

1 τριμμένο καρότο ( προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σκόρδο, κόβουμε τις σκελίδες κατά μήκος και αφαιρούμε την πράσινη φύτρα τους που βρίσκεται στο κέντρο.

Λιώνουμε το σκόρδο με το ειδικό εργαλείο πολτοποίησης και βάζουμε το λιωμένο σκόρδο σε γουδί.

Προσθέτουμε το αλάτι και λιώνουμε με το γουδοχέρι το μείγμα έως ότου γίνει ομοιογενές.

Καθαρίζουμε το αγγούρι και το τρίβουμε στον τρίφτη στην χοντρή πλευρά. Το βάζουμε σε σουρωτήρι και το στύβουμε πάρα πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.

Σε μία λεκάνη βάζουμε το γιαούρτι και το αγγούρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Το τζατζίκι μας είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι ή ξύδι.

Τι καλύτερο για να κλείσετε ένα λουκούλλειο τραπέζι από ένα δροσερό γιαούρτι με ένα αρωματικό μέλι και καρύδια.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Υλικά

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι

Θυμαρίσιο μέλι ή μέλι ανθέων

Χοντροκομμένα καρύδι

σταφίδες

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, πασπαλίζουμε με μέλι, σταφίδες και καρύδια και σερβίρουμε. Μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας πιο πλούσιο αντικαθιστώντας τη μισή ποσότητα γιαουρτιού με ίση ποσότητα κρέμας γάλατος χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί.

(Πηγή και φωτογραφίες: tastyday.gr)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter