Τσιόδρας για μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους: «Θα πραγματοποιηθούν σε επόμενη φάση»

O Σωτήρης Τσιόδρας.

Οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με την πραγματική διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι καμία από τις χώρες που πραγματοποιούν μαζικό εργαστηριακό έλεγχο δεν μπορούν να καταγράψουν με ακρίβεια τον αριθμό των νοσούντων από Covid-19.

Όσον αφορά τη διασπορά του ιού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλαπλές πηγές που δίνουν ορισμένες πληροφορίες, αλλά όχι τη συνολική εικόνα για τον πληθυσμό. Αυτή μπορεί να δοθεί με μελέτες αντισωμάτων και με τις αντίστοιχες που χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση της γρίπης .

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι τα κριτήρια για τον εργαστηριακό έλεγχο είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημείωσε, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες είχαν να κάνουν και με την επάρκεια των υλικών και των αντιδραστηρίων. «Θα είναι σίγουρα απαραίτητος αλλά και πάλι στοχευόμενος για την επόμενη φάση της πανδημίας».

Αναφερόμενος στις χώρες που πραγματοποιούν μαζικό εργαστηριακό έλεγχο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι: «Καμία χώρα από αυτές που κάνουν μαζικό έλεγχο δεν μπορεί να πει με ακρίβεια το ποσοστό των νοσούντων στον πληθυσμό της. Όλοι βασίζονται σε μαθηματικές εκτιμήσεις. Ακόμα και στην Γερμανία όπου έχουν καταγραφεί 100.000 κρούσματα με λίγους θανάτους, αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι οτι οι υπηρεσίες υγείας πραγματοποιούν έλεγχο με κριτήρια ίδια με της Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι ελέγχονται από ιδιωτική πρωτοβουλία. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχονται άνθρωποι με ελαφρά συμπτωματολογία.

Έτσι, η Γερμανία έχει μια καλύτερη εικόνα η οποία αφορά σε νεαρά άτομα με ήπια συμπτώματα ενώ η εικόνα που έχει η Ελλάδα προέρχεται από άτομα τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση». Έπειτα, υπογράμμισε ότι: «Μπορεί αυτό να μην αναιρεί την σημαντικότητα των μαζικών εργαστηριακών ελέγχων σε επόμενη φάση η οποία θα υλοποιήσει την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.