Τσίπρας: Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο για να πάτε σύντομα σε εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το σύστημα της απλής αναλογικής «ήρθε για να μείνει» στην πολιτική ζωή του τόπου και πως η Νέα Δημοκρατία θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο επιδιώκοντας την προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογικούς νόμους που δίνουν πλαστές πλειοψηφίες, αλλά ζητά την ισοτιμία της ψήφου. Σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «επιμένει στις συνταγές του χθες, που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση. Στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Σε ένα σύστημα που γεννά όλες μαζί τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος».

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Δεν έχετε σοβαρά επιχειρήματα, παρά μονάχα μια λάθος εκτίμηση. Νομίζετε πως αφού κερδίσατε τις εκλογές βασισμένοι στη πολιτική εξαπάτηση το περασμένο Ιούλη, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και την επόμενη φορά. Μια λάθος εκτίμηση που βασίζεται στη βαθιά σας έπαρση και αλαζονεία. Δεν είστε απόλυτα αφελείς. Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας.

Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ. Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση. Θέλω να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αειμνήστου.

Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος».

«Όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο»

«Η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας. Και σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν και ακόμη περισσότεροι λόγοι ώστε να είναι ανόητοι οι όποιοι σχεδιασμοί και υπολογισμοί. Και αυτό γιατί ακόμη και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση – είτε έτσι είτε αλλιώς- θα είναι με απλή αναλογική.Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε τώρα είτε το φθινόπωρο, είτε του χρόνου είτε το 2023, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική. 

Όσο περνάει ο καιρός και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι μεγάλες προσδοκίες που απατηλώς δημιούργησε ο κύριος Μητσοτάκης διαψεύδονται παταγωδώς. 

Νομίζω ότι θα είναι ένα εξαιρετικό επιχείρημα για κάποιον ο οποίος θα ήθελε να μποϋκοτάρει τις εκλογές, όχι όμως για κάποιον που θέλει να τις κερδίσει. Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη.

Άλλωστε με τον σημερινό εκλογικό νόμο, βάζετε οριστικά τέλος και στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων που επιδιώξατε να στήσετε το προηγούμενο διάστημα.Και μέρα με τη μέρα αποδεικνύετε ότι όχι μόνο δε μπορείτε να είστε μέρος της λύσης για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά αποτελείτε ήδη μέρος του προβλήματος για το σήμερα, για τη σημερινή μέρα».

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η απλή αναλογική λοιπόν θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων».

Μπάχαλο στο προσφυγικό - Ντελίβερι των κολεγίων η κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στο θέμα της παιδείας. «Το μόνο σας μέλημα στην παιδεία είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ανοίξατε την πόρτα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, στους κατόχους διπλωμάτων κολεγίων. Και το κάνατε μόνοι σας κύριοι της ΝΔ χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι δήθεν η ρύθμιση αυτή υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας κατήγγειλε ο ΔΟΑΤΑΠ. Σας ζητάει η Βουλή των Ελλήνων επίσημα στοιχεία. Λυπάμαι που το λέω αλλά έχετε αναλάβει απροκάλυπτα τον ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων». ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για το προσφυγικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εσείς κινητοποιούσατε τους ανθρώπους στα νησιά λέγοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες. Μιλάγατε για τη ντροπή της Μόρια όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα. Και σήμερα η μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες. Και τα έχετε κάνει όλα μπαχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από έξι μήνες να το ξανασυστήσετε. Ποιος μπορεί να σας εμπιστευθεί με τη στάση σας αυτή. Ρωτήστε τους πολίτες στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο, αυτούς τους 6 μήνες που εσείς κάνατε πειραματισμούς, τι έγινε η ζωή τους βελτιώθηκε, όπως υποσχεθήκατε ή χειροτέρευσε; Τους είδατε χθες να βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους. Δεν τους κινητοποιήσαμε εμείς. Η ανικανότητά σας τους κινητοποίησε. Και τα ψέματα που τους λέγατε προεκλογικά. Με τα οποία τώρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι».

Για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Αντί για τη διατήρηση των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, 20% περισσότερα για το 90% εξ αυτών. Με το άδικο σύστημα των κλάσεων ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ. Αυτή είναι η βελτίωση που υποσχεθήκατε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ομιλία στη Βουλή επί του Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Βουλευτών»

Ομιλία στη #Βουλή επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Βουλευτών». #Vouli

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 23. Januar 2020
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.