Τσίπρας: «Ανοιχτό το παιχνίδι στην ΕΕ»

Τσίπρας: «Ανοιχτό το παιχνίδι στην ΕΕ»

Πώς βλέπει την επόμενη μέρα στην οικονομία ο Τσίπρας και ποια άμεσα μέτρα προτείνει

Η έγκαιρη στήριξη της πραγματικής οικονομίας με την αξιοποίηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας γιατί «αν περάσει ο χρόνος με αδράνεια, θα βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα τα οποία δεν θα μπορούμε να διορθώσουμε» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) αλλά και στις συζητήσεις που είχε από κοντά με εργαζόμενους και καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας.

Διάσκεψη στο ΕΕΑ

Κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μέλη της διοίκησης του ΕΕΑ και πρόεδροι επιμελητηρίων και επαγγελματικών κλάδων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα «σήκωσε στις πλάτες της» τον εθνικό στόχο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τώρα, λόγω της έκτακτης ανάγκης, πρέπει να επιμεριστούν τα «βάρη» με δίκαιο τρόπο. Σήμερα –συμπλήρωσε– έχουν ανασταλεί το σύμφωνο σταθερότητας και η υποχρέωση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ωστόσο έχει απομείνει η «κάβα» των 37 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια «δύσκολη στιγμή όπως αυτή, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «η έγνοια του οικονομικού επιτελείου, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας» και εξήγησε πως «όταν επανέλθουν οι συνθήκες κανονικότητας θα βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν σταδιακά τα υπόλοιπα, καθώς και σε επίπεδο ΕΕ το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό».

Ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στην άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. χωρίς την υποχρέωση επιστροφής για την κάλυψη μισθών, εισφορών και ενοικίων, τη στήριξη της εργασίας ακόμη και μετά το lockdown, γιατί κάποιες επιχειρήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων που θα συνεχιστούν μπορεί να «οδηγηθούν σε σκέψεις να καλύψουν τις απώλειες με απολύσεις», στην άσκηση πίεσης στις τράπεζες να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ αλλά και την αξιοποίηση του εργαλείου της αναπτυξιακής τράπεζας για παροχή μικροπιστώσεων.

Ασφάλιση, μισθοί, φορολογία

Στη συνάντησή του με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης στο κέντρο της Αθήνας ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει την επόμενη ημέρα μετά την καραντίνα συμπλήρωση του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, καθώς και ενίσχυση της εργασίας, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητάει επιδότηση της εργασίας με παράλληλη απαγόρευση των απολύσεων ώστε να ελαφρυνθούν και οι επιχειρηματίες. «Δεν πρέπει να φτάσουμε ξανά σε ανεργία του 2013, για να μη μιλάμε πλέον για μια χαμένη γενιά» είπε, καθώς «το δίλημμα είναι αν πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση ή αν θα αφεθεί στην “ανοσία της αγέλης”».

Για τα φορολογικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να προβλεφθούν ρυθμίσεις αντίστοιχες των 120 δόσεων, να μειωθεί ή να εξαλειφθεί –έστω στη βάση κριτηρίων– η προκαταβολή φόρου καθώς η προηγούμενη χρονιά στην οποία βασίζεται ήταν σαφώς πιο αποδοτική και, τέλος, να μειωθεί εκτάκτως ο ΦΠΑ.

Σε άλλη τηλεδιάσκεψη με εργαζόμενους και φορείς του τουρισμού ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα «Μένουμε Oρθιοι», αλλά «βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου και η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Συνολικά έχουν γίνει πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα. Αυτή η αβεβαιότητα πρέπει άμεσα να τερματιστεί, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού να προχωρήσουν με έναν στοιχειώδη σχεδιασμό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter