Τσίπρας από ΣΕΒ: Σύνδρομο Μητσοτάκη σε πληθωρισμό και ακρίβεια – Χρειάζεται πολιτική αλλαγή

Τσίπρας από ΣΕΒ: Σύνδρομο Μητσοτάκη σε πληθωρισμό και ακρίβεια – Χρειάζεται πολιτική αλλαγή

«Τρία χρόνια μετά και με οδυνηρό για τη χώρα τρόπο αποδεικνύεται ότι οι συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 δεν είναι ικανές να δώσουν ώθηση, προοπτική και ευημερία στη μεταμνημονιακή αλλά εύθραστη ελληνική οικονομία του 2022», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, που θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς και ένα άμεσο και ριζοσπαστικό σχέδιο ανάσχεσης της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα και γιγαντώνει το παραγωγικό κόστος.

Διαβάστε επίσης: Ο ενεργειακός πληθωρισμός πνίγει την οικονομία

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κριτική του ΣΕΒ επικεντρώθηκε στη φορολογία και στη παρέμβαση του κράτους στην αγορά, ενώ κάποιες φορές ορισμένοι παρέβλεπαν σημαντικές επιτυχίες, όπως είπε: έξοδος από την οκταετή επιτροπεία, ρύθμιση χρέους, επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος, επαναφορά της οικονομίας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, «μαξιλάρι» 37 δισ. ως κάλυψη και ανάχωμα για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, πριν από τρία χρόνια ορισμένοι απέδωσαν την αλλαγή της ελληνικής οικονομίας όχι στις επιτυχίες αυτές αλλά στο λεγόμενο «Μητσοτάκης effect». «Η ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης που ασπάζεται νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, έλεγαν ότι ήταν αυτή που άμα τη εμφανίσει της, ξαφνικά άλλαξε όλη την εικόνα της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε για να προσθέσει αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός τότε «τίνος το effect είναι αυτό που τροφοδοτεί σήμερα όλες τις αρνητικές πρωτιές στον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση; Τίνος το effect τροφοδοτεί το ράλι στα spreads που χθες ανέβηκαν κατά 300 μονάδες βάσης;».

«Το πραγματικό effect αυτής της κυβέρνησης είναι σήμερα, τρία χρόνια μετά που βιώνουμε τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ», στον πληθωρισμό, στην ενεργειακή κρίση, «στην πρωτοφανή ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, τόσο από την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης όσο όμως και εξαιτίας της πρωτοφανούς έντασης με την Τουρκία» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η επίδραση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, δυσχεραίνει τα προβλήματα, πολλαπλασιάζει το βάρος και τις συνέπειες υπαρκτών κρίσεων, δημιουργεί νέες» πρόσθεσε.

«Είναι τυχαίο ότι είμαστε πρωταθλητές στις τιμές ρεύματος και καυσίμων; Είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό με 61% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 39%» διερωτήθηκε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. Τέλος, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πληρώνει βαρύ τίμημα από τις κυρώσεις στη Ρωσία, στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία και ταυτόχρονα δεν έχει λάβει καμία εγγύηση ασφαλείας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατήρησε: «Από πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας μετατράπηκε σε προκεχωρημένο, αφύλακτο φυλάκιο της Δύσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter