Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Ανάπτυξη για την κοινωνία και όχι για τους αριθμούς

Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Ανάπτυξη για την κοινωνία και όχι για τους αριθμούς

Τι θα πει σήμερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ – Μικρό καλάθι και έμφαση στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια

Με τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 20:00 στο Βελλίδειο Πολιτιστικό κέντρο ανοίγει επί της ουσίας η φετινή αυλαία της 82ης ΔΕΘ.

Μια ΔΕΘ που φέτος έχει έντονο επιχειρηματικό χαρακτήρα, τιμώμενη χώρα την Κίνα και 1.500 εκθέτες έναντι 1.015 της περσινής διοργάνωσης και η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 του μηνός.

Η φετινή διοργάνωση αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, με τα ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη της να είναι σημαντικά βελτιωμένα ενώ ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με τον αέρα της 24ωρης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι επί της ουσίας μια πρόβα τζενεράλε για τη νέα επικοινωνιακή γραμμή του Μαξίμου που θέλει το «καλάθι» του κ. Τσίπρα μικρό μεν λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά με βασικό «προϊόν» την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με συμμέτοχη την κοινωνία και με προστασία του κόσμου της εργασίας.

«Αυτό», λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα, «μας διαφοροποιεί από τις ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις των στελεχών της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη». Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του το βράδυ αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς τόσο στα όσα έχει πράξει η Κυβέρνηση στα δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και μετά όσο και στα θετικά νέα στην οικονομία με κεντρικό βέβαια στόχο την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής σε ένα χρόνο από σήμερα.

Η στροφή στην πραγματική οικονομία, η «υγιής επιχειρηματικότητα» απαλλαγμένη από πάσης φύσεως σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία, οι επενδύσεις που έγιναν και που θα γίνουν και η τόνωση της ανάπτυξης, «όχι στη βάση της συντριβής της εργασίας αλλά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων», θα είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα δομηθεί η πρωθυπουργική ομιλία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει την εθνική προσπάθεια προκειμένου να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με δίκαιη ανάπτυξη, προστασία της εργασίας και οικοδόμηση ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου.

Από εκεί και μετά ο κ. Τσίπρας θ αναφερθεί στα μεγάλα έργα που έγιναν εκ των οποίων τα περισσότερα είχαν στην κυριολεξία «βαλτώσει» επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας του θα αφιερώσει στα νομοσχέδια και τις παρεμβάσεις που έγιναν και που θα γίνουν για την ανακούφιση όσων πλήττονται από την πολυετή κρίση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας «προφανώς και θα έχει κάποιους κρυφούς άσσους στο μανίκι του» οι οποίοι λέει το ρεπορτάζ θα αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει εκτενείς αναφορές σε «Υγιείς» και «νεοφυείς επιχειρήσεις», στη «νέα γενιά», σε ένα «νέο κοινωνικό κράτος» με «σεβασμό στην εργασία». Αναφορές που δείχνουν ξεκάθαρα το πώς θα πορευτεί το επόμενο διάστημα και κυρίως μέχρι τις επόμενες εκλογές όποτε και αν διεξαχθούν αυτές.

Μεγάλο μέρος της πρωθυπουργικής ομιλίας θα αφιερωθεί στα θετικά οικονομικά νέα, όπως η πρόσφατη έξοδο στις αγορές, η δέσμευση του περασμένου Ιουνίου για έναρξη της συζήτησης για το χρέος το 2018, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2017 (το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση) και οι θετικοί δείκτες για τη βιομηχανία (6% ετήσια αύξηση βιομηχανικής παραγωγής – η μεγαλύτερη από το 2000 μέχρι σήμερα) και τις εξαγωγές.

Ωστόσο αναμένεται να παραδέχθηκε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και γι αυτό θα αναφερθεί σε μια σειρά από θετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης ειδικά για τα στρώματα εκείνα της κοινωνίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Το πρόγραμμα:

Το πρωί του Σαββάτου στις 10.00 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και το σωματείο εργαζομένων.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από υπουργούς, θα περιοδεύσει σε Περίπτερα της Έκθεσης.

Στις 11:30, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια του Περιπτέρου της Κίνας, Τιμώμενης Χώρας και στις 8.00 το βράδυ, θα πραγματοποιήσει ομιλία στους Παραγωγικούς Φορείς στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

Την Κυριακή, στις 13:00, ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter