Τσίπρας από Χανιά: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεγάλο φαγοπότι» – «Καλούμε τους πολίτες στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή»

Τσίπρας από Χανιά: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεγάλο φαγοπότι» – «Καλούμε τους πολίτες στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή»
Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στην αγορά των Χανίων, Δευτέρα 9 Μαΐου 2022. (ANDREA BONETTI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI)

Θερμή υποδοχή επεφύλασσαν το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι των Χανίων στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος βρέθηκε στο νησί της Κρήτης.

Ο κ. Τσίπρας, έφτασε το πρωί της Δευτέρας στα Χανιά, με τη περιοδεία του να ξεκινά από το κέντρο της πόλης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη και τοπικά στελέχη.

Ο ίδιος μίλησε με πλήθος ανθρώπων και επαγγελματιών, ενώ δεν έλειψαν οι τσικουδιές που κέρασαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε κατάστημα.

«Έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Τούτες τις δύσκολες εποχές, που χρειάζεται κοινωνική προστασία και στήριξη, έχουμε μία κυβέρνηση που συνεχίζει το μεγάλο φαγοπότι, εφορμώντας στο δημόσιο πλούτο, όπως ακριβώς έκαναν όταν χρεοκόπησαν τον τόπο.

Εμείς καλούμε τους πολίτες της Κρήτης, κοιτίδας των δημοκρατικών αγώνων, να συμπορευτούν μαζί μας και να μας ενισχύσουν, με απαρχή τις εκλογές για το συνέδριο την άλλη Κυριακή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, και συνέχισε:

«Ξαναέπιασαν το νήμα από το 2015, πάνω που βγάλαμε τη χώρα με το κεφάλι έξω από το νερό, αφήνοντας το χρέος ρυθμισμένο, τα δημόσια ταμεία ισχυρά, τη χώρα έξω από τα μνημόνια, ξαναήρθαν να ξεκινήσουν το μεγάλο φαγοπότι του δημοσίου πλούτου. Με τα γαλάζια golden boys, τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που σήμερα τις πληρώνει ο Έλληνας πολίτης και καταναλωτής.

Ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή είναι πια κοινώς αποδεκτό. Ακόμα και χθες στο συνέδριο της ΝΔ τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έστειλαν αυτό το μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη.

Το θέμα είναι ότι όσο γρηγορότερα υπάρξει πολίτικη αλλαγή, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι και επιβαρύνεται ο δημόσιος προϋπολογισμός.

Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες να δώσουν αυτό το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής. Κυρίως τους προοδευτικούς πολίτες, του δημοκρατικούς πολίτες, εδώ από την Κρήτη, την κοιτίδα των δημοκρατικών αγώνων.

Τους καλούμε την επόμενη Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δίνοντας το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής. Για να επισπεύσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και να δώσουμε προοπτική, ανάσα, ελπίδα στον τόπο με μια προοδευτική κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το φαγοπότι στα δημόσια ταμεία»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Zarpa Radio» στο πλαίσιο της περιοδείας του. Όπως είπε οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό καθώς «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης εξελέγησαν με ένα πρόγραμμα και υπόσχεση για προοπτική και ευημερία για τη μεσαία τάξη και εδώ και τρία χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης περνά πιο δύσκολα από ποτέ άλλοτε». Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και προσέθεσε ότι θεωρεί πως η πλειοψηφία των πολιτών είναι σε μια προοδευτική κατεύθυνση, για να τονίσει πως όσο πιο γρήγορα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις θα μπορέσουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες «ώστε να συγκρατήσουμε την κατρακύλα για την επόμενη μέρα». Τόνισε ότι ζητά εκλογές το συντομότερο δυνατό γιατί πιστεύει πως «θα έρθει ξανά σε εμάς η δύσκολη αποστολή να βγάλουμε το φίδι απ’ την τρύπα». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δικαιώνεται για την περίοδο ‘15-‘19, «βλέποντας και συγκρίνοντας ο κόσμος, πώς με την τρόικα πάνω από το κεφάλι κατάφερες να βγάλεις τη χώρα απ’ τη δίνη στηρίζοντας τούς πιο αδύναμους και σήμερα πώς αυτοί, χωρίς τρόικα, μνημόνια και δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχουν λεηλατήσει ξανά τον δημόσιο πλούτο». «Μέσα από δυσκολίες επαναφέραμε τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε παρακαταθήκη 37 δισ. στα δημόσια ταμεία», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Ξανάρχισε η λεηλασία στον δημόσιο πλούτο, ξανάρχισε το γιουρούσι στα δημόσια ταμεία, έχουμε γεμίσει golden boys και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιου πλούτου σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, και αυτό το πληρώνει στην τσέπη του ο πολίτης πια, με αυτή την οικονομική αφαίμαξης μέσω των λογαριασμών και της ακρίβειας».

Σημείωσε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει το πλιάτσικο από εκεί που το άφησε το ‘15», ενώ την κατηγόρησε πως πάντα λέει ότι φταίει κάποιος άλλος. Ωστόσο, συνέχισε, «η χώρα μας είναι από τον Σεπτέμβρη και μετά η ακριβότερη στην τιμή χονδρικής ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, το 100% της τιμής της χονδρικής το μετακυλίει στον καταναλωτή με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής». Είπε ότι ο πρωθυπουργός, ενώ λέει ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, βγήκε ο ίδιος με τις παρεμβάσεις του να πει ότι θα δώσει κάποια αναδρομικά, για μήνες που αφορούν περίοδο πριν να ξεκινήσει ο πόλεμος. Παράλληλα είπε ότι αυτά «αποδεικνύονται και απάτη, που θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς των πολιτών». «Θα περιμένουν 600άρια και δεν θα βρούνε. Να μας πει πώς γίνεται σε 4,2 εκατ. καταναλωτές να δίνει 280 εκατ. και να μιλά για 600άρι ή έστω έως 600», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η ευθύνη για τις δυσκολίες που βιώνει ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης» και πως «αν δεν υπήρχε αυτή η απόλυτη μονοφωνία στα ΜΜΕ δεν θα μπορούσε να σταθεί αυτή η κυβέρνηση».

Σημείωσε ότι «το βασικό είναι όχι να ποτιστούν λεφτόδεντρα, αλλά να κοπούν τα κλεφτόδεντρα. Όταν έχουμε μια αισχροκέρδεια και ουρανοκατέβατα κέρδη στον χώρο της παραγωγής ενέργειας που την καταγγέλλουμε εδώ και έναν χρόνο και την ανακάλυψαν δήθεν εσχάτως εδώ και έναν μήνα και προσπαθούν να τα κουκουλώσουν, είναι 1,5 δισ. και τα παρουσιάζουν 600-700 εκατ. για να φορολογήσουν στο τέλος μια τρύπα στο νερό, εδώ υπάρχει μια ανοχή απέναντι στην αισχροκέρδεια, πρωταγωνιστής σε αυτή την αισχροκέρδεια είναι η ΔΕΗ». Είπε ότι την επομένη των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης όρισε ως επικεφαλής ένα γαλάζιο golden boy που παίρνει 360.000 το χρόνο και δίνει μπόνους 16 εκατ. στο ΔΣ και ως μοναδικός στόχο έχει την κερδοφορία της επιχείρησης όχι τη δημόσια κοινή ωφέλεια. «Δηλαδή να έχει υψηλή τη μετοχή στο ταμπλό για να παίρνουν μερίσματα οι μέτοχοι αυτοί που αγόρασαν το 17% της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο λίγο πριν αρχίσει αυτό το ράλι στα τιμολόγια των πολιτών. Έχουμε ένα κόλπο όπου ηγείται η ΔΕΗ». Υπογράμμισε πως «όταν κάποιοι κερδίζουν ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας λεηλατείται, υπάρχει πολιτική ευθύνη».

Μιλώντας για την εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής, επισήμανε ότι ενώ και σε άλλα κόμματα έχουν γίνει εκλογές για να ψηφιστεί πρόεδρος, είναι η πρώτη φορά που γίνεται πανελλαδική διαδικασία για να ψηφιστούν 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Προσέθεσε ότι υπάρχουν περίπου 2.000 μέλη εφορευτικών επιτροπών και θα ανακοινωθούν 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα για να μπορούν οι πολίτες σε κάθε σημείο της χώρας να ψηφίσουν.

«Για μας ο πήχης είναι πολύ ψηλά είτε έτσι είτε αλλιώς, γιατί θέλουμε να έχουμε πάνω από 2 εκατ. ψηφοφόρους στην κάλπη των εθνικών εκλογών, εκεί είναι ο δικός μας πήχης», τόνισε. Προσέθεσε ότι «στις εσωκομματικές διαδικασίες μας δεν μπορούμε να βάλουμε τον πήχη γιατί είναι και για μας μια πρωτόγνωρη διαδικασία», σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ενισχυμένος», ότι «είναι μια γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής και όσοι περισσότεροι τότε καλύτερα». Επισήμανε ότι θα είναι και ένα μήνυμα σε σχέση με την πολιτική συγκυρία, καθώς «η συμμετοχή και η ενίσχυση ενός κόμματος δίνει και μια δυναμική νίκης για τις εθνικές εκλογές που δεν θα αργήσουν». «Έχω την αίσθηση ότι και οι πιο δύσπιστοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την 4ετία», είπε. Ερωτηθείς αν «τον χειμώνα θα τον βγάλει;», σχολίασε: «Να δούμε πώς θα βγάλει το καλοκαίρι πρώτα και πάμε και στο χειμώνα μετά… Το θέμα είναι ότι δεν βγαίνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι μέχρι χθες έβλεπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε νηνεμία στο εσωτερικό του κόμματος του», όμως «έκανε ένα συνέδριο που αντί να είναι φιέστα ήταν φιάσκο». «Βγήκε ο κ. Σαμαράς και ουσιαστικά μίλησε πιο σκληρά απ’ όσο μιλά και η αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, τον κατήγγειλε για τις επιλογές του για την ενέργεια», ανέφερε. Εκτίμησε ότι «προφανώς όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις διεκδικήσεις στο εσωτερικό και την επόμενη μέρα, αλλά έχει ενδιαφέρον που πλέον και στη ΝΔ κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή και ήδη αρχίζουν να διαμορφώνουν το πλαίσιο για την επόμενη μέρα. Έτσι εκλαμβάνω την παρουσία Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ». Σχολίασε επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κάνει μια ρητορική μετατόπιση στο Κέντρο, κυρίως με στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά στην πράξη ο πυρήνας της πολιτικής του δεν έχει αλλάξει και αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι τα ”ορφανά” του Καρατζαφέρη, ο Άδ. Γεωργιάδης ο κ. Βορίδης, με μια ρητορική που είναι εξόχως συντηρητική και εθνικιστική πάρα πολλές φορές».

Ερωτηθείς αν θα είναι ξανά υποψήφιος στο Ηράκλειο, είπε «δεν μπορώ να το υποσχεθώ αυτό, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα τις αποφάσεις μας». Ανέφερε ότι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανανεωμένα και δυναμικά και πως είναι διαδικασία που «θα τη βγάλουμε μπροστά αμέσως μετά την εκλογή της νέας ΚΕ, το επόμενο διάστημα, για να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον ΒΟΑΚ και άλλα μεγάλα έργα, για καθυστερήσεις και μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία σε σύγκριση με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «το ελάχιστο που οφείλει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ είναι να ζητήσει ρητά και κατηγορηματικά από τις ΗΠΑ να μη δώσουν νέα αεροσκάφη F-16 (στην Τουρκία), να μην εξοπλίσουν εκ νέου, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο, την Τουρκία και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν». «Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει και όπλα να το πετύχει αυτό. Διότι δεν μπορεί τούτη την ώρα να ζητάνε από την Ελλάδα να συναινέσει στο ΝΑΤΟ για να ενταχθούν οι σκανδιναβικές χώρες, να δημιουργηθούν δηλαδή εγγυήσεις ασφαλείας για τις σκανδιναβικές χώρες έναντι της Ρωσίας και της ρωσικής επιθετικότητας και να μη διασφαλίζει η Ελλάδα την ίδια στιγμή εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Τουρκίας και της τουρκικής επιθετικότητας», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ειδικότερα ότι «δεν είναι μόνο ότι έχουμε παραβιάσεις από την Τουρκία. Επί περίπου έναν χρόνο μας είχαν δημιουργήσει την εντύπωση, η κυβέρνηση και η κυρίαρχη επιχειρηματολογία στα ΜΜΕ, ότι η Τουρκία είναι μια απομονωμένη χώρα, και βλέπουμε σήμερα μια Τουρκία που όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη αλλά έχει αναβαθμιστεί ως η σημαντικότερη σύμμαχος των ΗΠΑ». Πρoσέθεσε ότι «ο Ερντογάν διαμορφώνει ένα ρόλο ”ειρηνοποιού” -προσέξτε- αυτός που κατέχει εδώ και 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι ”ειρηνοποιός” και διαμεσολαβητής για την ειρήνη στην Ουρκανία. Κι εμείς που εδώ και 48 χρόνια υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τη νομιμότητα, την ειρήνη, τη σταθερότητα, είμαστε απλά μια χώρα που στέλνει όπλα στην Ουρκανία και διακηρύσσει δεξιά και αριστερά ότι είναι ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μας δώσουν σημασία».

«Το να παρακαλάς για μια φωτογραφία στο Λευκό Οίκο δεν είναι σοβαρή στάση πρωθυπουργού», είπε, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «έρχεται και υπογράφει μια εβδομάδα πριν πάει να δει τον Μπάιντεν, την ανανέωση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, των συμβάσεων, που δεν το έχει κάνει κανένας άλλος Έλληνας πρωθυπουργός». «Ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν ήταν πράγματι στενός φίλος του Μπους και κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση δεν ανανέωσε επ’ αόριστον τη Σούδα», υπογράμμισε. Σημείωσε ότι «αυτά είναι από τα βασικά κυριαρχικά δικαιώματα σου, να έχει τη δυνατότητα η εκάστοτε κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί προς όφελος του λαού ανάλογα με τη συγκυρία» και «ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και λέει επ’ αόριστον, σε 5 χρόνια αν δεν καταγγελθεί από την ελληνική πλευρά η συμφωνία που μας φέρνει, θα είναι εφ’ όρου ζωής». «Αυτά δεν γίνονται ούτε σε χώρες μπανανίες, προτεκτοράτα», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «τη στιγμή λοιπόν που εμείς βγαίνουμε στη σέντρα, δίνουμε όπλα στην Ουκρανία, ανανεώνουμε επ’ αόριστον, βάζουμε στο παιχνίδι την Αλεξανδρούπολη, άντε και τα κάνει όλα αυτά, ποια είναι τα ανταλλάγματα; Μια φωτογραφία;». Υπογράμμισε πως «αντί τα ανταλλάγματα να είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ελλάδα και την Κύπρο από τις ΗΠΑ, από τους συμμάχους μας έναντι της Τουρκίας, εδώ βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο, η Αμερική να ετοιμάζεται να δώσει F-16 στην Τουρκία. Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και η Αμερική στέλνει καινούργια αεροπλάνα για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά- και δεν πετάν τυχαία πάνω από τα ελληνικά νησιά, εδώ είχαμε υπερπτήσεις, εδώ αμφισβητείται η κυριαρχία».

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «εμείς είχαμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ξέραμε και ξέρουμε ότι είμαστε μια χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά δεν είμαστε ένας εύκολος και δεδομένος σύμμαχος, είμαστε ένας σύμμαχος που δίνει όταν παίρνει». «Εμείς», συνέχισε, «διεκδικήσαμε και πήραμε τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, τον στρατηγικό διάλογο, το 3+1, τις στρατηγικές συνεργασίες Ελλάδας Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ, υπό τις ευλογίες τότε των ΗΠΑ για να γίνει ο EastMed ο οποίος σήμερα βρίσκεται στον κάλαθο των αχρήστων».

Καταληκτικά, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να κρίνουν οι πολίτες ποια κυβέρνηση ακολούθησε εθνική στρατηγική και ποια σήμερα είναι δεδομένη και παραδομένη κι αν αυτό εγκυμονεί ή όχι κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Μυστικά & Documento

22/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter