Τσίπρας: «Δέχομαι την αντιπαράθεση αλλά όχι την υπονόμευση»

Τσίπρας: «Δέχομαι την αντιπαράθεση αλλά όχι την υπονόμευση»

Ξεκάθαρο το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα σε εσωκομματικούς αμφισβητίες και αντιπάλους

Εκπλήξεις έκρυβε η διήμερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Δευτέρα και κυρίως την περασμένη Τρίτη. Οχι όμως για τους μυημένους στην εσωκομματική γεωγραφία, οι οποίοι γνωρίζουν ότι όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία του επικείμενου συνεδρίου το χαλί δύσκολα θα μπορεί πλέον να κρύψει τις όποιες διαφορές.

Κι αυτό διότι η ηγεσία είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη τον σχεδιασμό της για το «άνοιγμα» του κόμματος στα περίπου 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους που συνεχίζουν να το εμπιστεύονται και να το στηρίζουν και η πλευρά της μειοψηφίας θα κλιμακώσει – δημοσιοποιήσει τις όποιες ενστάσεις της επί της διαδικασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις όποιες διαφοροποιήσεις, κυρίως του χαρακτήρα του καθενός, τέσσερα πρωτοκλασάτα στελέχη, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και φυσικά ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, φρόντισαν για πρώτη φορά (και αυτό έχει τη σημασία του) να καταστήσουν σαφές εντός της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ότι δεν πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα.

Οπως είναι φυσικό, ένα από τα επίδικα είναι αν τα εν λόγω στελέχη λειτουργούν στη λογική μιας συμμαχίας – έστω και περιστασιακής. Κάτι τέτοιο σαφέστατα θα σήμαινε και διαφοροποίηση της εσωκομματικής αριθμητικής, αφού για πρώτη φορά ο Αλ. Τσίπρας θα βρει απέναντί του όχι πλέον τη μειοψηφία των 53+, αλλά μια οργανωμένη αντιπολίτευση.

Δεν διέλαθε άλλωστε της προσοχής κανενός το γεγονός ότι κανείς από τους τέσσερις δεν υπέγραψε την ερώτηση των 76 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του Documento από το «Μένουμε σπίτι», που ανάγκασε τελικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δώσει στη δημοσιότητα τα ΜΜΕ που έλαβαν τη διαφήμιση, θέμα το οποίο έχει αρκετή ακόμη ουρά.

Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική γεωγραφία, μεταξύ των παραπάνω και του προέδρου κινούνται το τελευταίο διάστημα και μια σειρά από κορυφαία στελέχη της λεγόμενης νέας γενιάς (35άρηδες) με θέσεις-κλειδιά στο κόμμα, τα οποία είτε προέρχονται από τους 53+ είτε έχουν τους δικούς τους λόγους να εκπέμπουν μια ελεγχόμενη αποστασιοποίηση (όχι τόσο από τις επιλογές) από τον πρόεδρο. Την ίδια ώρα, μια σειρά από μεσαία στελέχη θεωρούν ότι όλα τα παραπάνω είναι θέματα του συνεδρίου του κόμματος και όχι αντικείμενο δημόσιου διαλόγου.

Σε έντονο ύφος

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, είναι χαρακτηριστικός ο τόνος με τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε εντός της συνεδρίασης στον γραμματέα του κόμματος, λέγοντάς του (για πρώτη φορά) σε έντονο ύφος «δέχομαι την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά εσύ κάνεις υπονόμευση…», για να λάβει την απάντηση του γραμματέα ότι «δεν με στήριξες στα δημοτικά».

Το μέτρο του πώς αντιλαμβάνονται τις παραπάνω διεργασίες οι προερχόμενοι από την Προοδευτική Συμμαχία το έδωσε εντός της συνεδρίασης κορυφαίο στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στις εσωκομματικές διεργασίες, το οποίο είπε επί λέξει στον Αλ. Τσίπρα ότι «ο ρόλος των προέδρων, από τον Λένιν και τον Μάο έως τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι μοναχικός και δεν μπορεί να είσαι δεμένος με συναισθηματισμούς».

Στο ξεκίνημα βέβαια της συνεδρίασης ο Αλ. Τσίπρας είχε πει στους παρευρισκόμενους ότι «ζούμε μαζί, θέλω τη γνώμη σας, θέλω τον διάλογο». Για πολλούς εντός του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις όποιες ασθένειες της Αριστεράς, αρχίζει εκ των πραγμάτων να εμφανίζει και τις ασθένειες των κομμάτων εξουσίας (π.χ. φιλοδοξίες, προσωπικές πικρίες).

Ολα τα παραπάνω θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το ερχόμενο Σάββατο. Το Documento θα είναι εκεί και σήμερα ανοίγει τον διάλογο με δύο άρθρα γνώμης. Η απουσία εκπροσώπου των 53+ δεν οφείλεται στην εφημερίδα, η οποία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να φιλοξενήσει όλες τις απόψεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter