Τσίπρας: Διαύγεια στα έργα υποδομής – Όχι άλλο οξυγόνο στη διαφθορά (Video)

Τσίπρας: Διαύγεια στα έργα υποδομής – Όχι άλλο οξυγόνο στη διαφθορά (Video)

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη τομή Διαφάνειας στην αδειοδότηση, στην εκτέλεση και στη λειτουργία των δημόσιων έργων υποδομών, που θα εξασφαλίζει τη τήρηση των ορθών διαδικασιών και κυρίως τα στάνταρ ασφάλειάς τους. Ένα ασφαλές, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα καταγραφής, παραγωγής και
παρακολούθησης δημόσιων και ιδιωτικών έργων», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια των μεταφορών στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς, τονίζοντας ότι το επίκεντρο της πρότασης είναι «μία νέα Διαύγεια για τα δημόσια έργα».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως επείγουσα ανάγκη την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης σε κάθε τομέα, στις μεταφορές τη δικαιοσύνη, την οικονομία. «Σε αυτή τη λογική, η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα για τη λειτουργία κρίσιμων τομέων της διοίκησης και των κρίσιμων υποδομών, εισάγει μια άλλη λογική στην λειτουργία του ίδιου του κράτους, τη λογική της Διαφάνειας», τόνισε.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Οι βασικοί άξονες στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταφορές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε στη συνέχεια τους τρεις άξονες του προγράμματος για το φλέγον ζήτημα της ασφάλειας των μεταφορών.

Συγκεκριμένα, μίλησε για τη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων.
«Ένα σύστημα «με διασύνδεση όλων των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, οι οποίοι εμπλέκονται στην αδειοδότηση, στις διαδικασίες έγκρισης δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, και όλων των ελεγκτικών οργάνων και αρχών. Η διεκπεραίωση της διαδικασίας εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων θα γίνεται στο σύνολό της ηλεκτρονικά.

Στο σύστημα θα περιλαμβάνονται και οι ειδικές κατηγορίες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων από φορείς και υπηρεσίες όπως, η δασική, οι εφορίες αρχαιοτήτων, το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, το πυροσβεστικό σώμα».

Έπειτα, αναφέρθηκε «στη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία» ενός ψηφιακού Κεντρικού Σύστηματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων.

«Στο σύστημα αυτό θα καταγράφεται όλη η πορεία υλοποίησης ενός έργου, ώστε να μην ισχύει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή μετά το προσυμβατικό έλεγχο από όλους τους φορείς που ασκούν τον έλεγχο της νομιμότητας όπως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της ΕΑΔΗΣΥ, της Αρχής Προδικαστικών
Προσφυγών, των διαχειριστικών αρχών, ένα έργο, η υλοποίηση μιας σύμβασης βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι. Και η ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, στην ευχέρεια των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας και φυσικά στη σχέσης τους με την ανάδοχο εταιρεία.

Από εδώ και στο εξής κάθε λογαριασμός, κάθε πίνακας εργασιών, κάθε πρόοδος, κάθε εκταμίευση θα είναι στη Διαύγεια. Προφανώς κάθε παράταση ή κάθε καθυστέρηση θα είναι στο φως. Συνεπώς η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ο ίδιος ο υπουργός υποδομών, βουλευτές αλλά και ο κάθε απλός πολίτης, θα έχει τη δυνατότητα γνώσης, ελέγχου και παρέμβασης».

Τέλος, αναφέρθηκε στην υλοποίηση και τη λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά.

Παράλληλα, συντάσσεται και ο κατάλογος στοιχείων συντήρησης και λειτουργίας έργων, και για τα κτιριακά έργα διασυνδέεται με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.

«Με δυο λόγια φτιάχνουμε ένα Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο υποδομών, στο οποίο όμως καταγράφονται και όλες οι ενέργειες συντήρησης και πιστοποιήσεις ασφαλείας. Ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δημόσιες υποδομές και άρα τι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια χρήσης τους. Με αυτές τις τρείς παρεμβάσεις εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια στη διαδικασία υλοποίησης ενός έργου και αποκτούμε έλεγχο και γνώση της κατάστασης ασφάλειας των Δημόσιων υποδομών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημερίδας που διοργανώνει ο τομέας Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ:

13:00 – 15:00 / 2η συνεδρία με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών: Επαναφορά για την επόμενη μέρα». Συντονίζει ο Απόστολος Καραναστάσης, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, μηχανικός.

Θα μιλήσουν οι:

Χρήστος Σπίρτζης, πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Μαρία Λιλιοπούλου, Δημοσιογράφος

Άρης Χατζηγεωργίου, Δημοσιογράφος

Νίκος Λουπάκης, Δημοσιογράφος

Φαίη Χρυσοχόου, Δημοσιογράφος

Σωτήρης Μπολάκης, Δημοσιογράφος

Κωνσταντίνος Καλέργης, Γενικός Γραμματέας ΕΣΒΥΚ (Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών), πρώην Πρόεδρος ΣΕΓΜ (Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών)

15:30 – 17:00 / 3η συνεδρία με θέμα «Αναβάθμιση των μεταφορών, ποιότητα και ασφάλεια για επιβάτες και εργαζόμενους». Συντονίζει η Μαρία Νικολάρα, αναπληρώτρια συντονίστρια του τμήματος υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Θα μιλήσουν οι:

Χρήστος Γιαννούλης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, πρώην Διοικητής ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας)

Γιάννης Σκουμπούρης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών)

Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, Πρόεδρος ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας)

Κώστας Γενιδούνιας, Πρόεδρος ΠΕΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης)

Ηλίας Γκιουλάκης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος)

Θεμιστοκλής Αμπλάς, Πρόεδρος ΟΣΜΕ (Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter