Τσίπρας: «Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση»

Τσίπρας: «Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση»

Πλήρη στήριξη στις ελληνικές θέσεις βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση» επισημαίνοντας ότι θα το συζητήσει χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία κάθε χώρας.

Ο Πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε:

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, σε πολύ δύσκολους, πολύ ευαίσθητους καιρούς, για της Ευρώπη στο σύνολό της. Θεωρώ πως πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αλλά την ίδια στιγμή, να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να λάβουμε γενναίες αποφάσεις για τον διαμοιρασμό των βαρών και της ευθύνης. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να υλοποιούνται οι υποχρεώσεις μας –από όλες τις πλευρές, ωστόσο– προκειμένου να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να αποφύγουμε τα εμπόδια, και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κατάσταση για το μέλλον. Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα το ελληνικό ζήτημα, πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να έχουμε μια διέξοδο. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς από τους ομολόγους μου. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια λύση χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας.»

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του σήμερα στις Βρυξέλλες και αύριο στο Βερολίνο θα ζητήσει, συμβιβαστική – πολιτική λύση “εδώ και τώρα” με βάση την πρόταση Τσακαλώτου για πρωτογενή πλεονάσματα, στο 2,5% +1,0% για φοροελαφρύνσεις. Πρόκειται και μια πρόταση που «κουβαλά» μαζί της την επέκταση του λεγόμενου «κόφτη» για όσο διάστημα χρειαστεί, με την κυβέρνηση να προκρίνει την τριετία 2019-2021.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης όπως η καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της ανόδου του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει πως η λήψη τους είναι δικαίωμα της Ελληνικής κυβέρνησης από τη στιγμή που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους.Τέλος και σε ότι αφορά το ΔΝΤ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει να σταματήσει να ζητά μέτρα εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου σχολιάζοντας χθες το δημοσίευμα του Guardian ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την αποχώρησή του από το πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ζητήσει την αποχώρηση του Ταμείου, αλλά το ΔΝΤ «πρέπει να αποφασίσει αν θα στηρίξει πάγιες θέσεις του όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Η συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς

Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter