Τσίπρας για ΕΣΥ: Επίθεση σε κυβέρνηση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία

Τσίπρας για ΕΣΥ: Επίθεση σε κυβέρνηση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία

Σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δημόσιο σύστημα υγείας περιλάμβανε η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκανε πως δεν είδε την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα η οποία αποτέλεσε «κραυγή αγωνίας».

«Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν την είχε δει ποτέ. Ένας από τους αρνητικούς δείκτες είναι και αυτός της παραμονής σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Δείχνει την ανισότητα ανάμεσα στον ασθενή της Αθήνας με την περιφέρεια. Η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε να αρθρώσει λόγο σε δύσκολες συνθήκες. Δεν ξέρω κατά πόσο ο λόγος τους ακούστηκε και έγινε κυρίαρχος στον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ» σημείωσε ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας απαιτεί ανασυγκρότηση που χρειάζεται πόρους, αλλά και θεσμικό αναπροσανατολισμό».

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η πανδημία ανέδειξε τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα, σε πανευρωπαϊκή και στη χώρα μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι κατά τα μνημονιακά χρόνια σημειώθηκε «δραματική αφαίμαξη» της δημόσιας υγείας με αποτέλεσμα τώρα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «δραματικούς δείκτες» θνησιμότητας και παραπέμποντας στη Μαύρη Βίβλο για την Υγεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε και για τον νόμο Κατρούγκαλου κάνοντας λόγο για «παραξηγημένο νόμο» και σημειώνοντας ότι ήταν «αδιαμφισβήτητο» το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν «μη βιώσιμο» και θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να αναθεωρηθεί, «ανεξαρτήτως τρόικας». Υποστήριξε πως ο νόμος αυτός ήταν «απόλυτα διαφανής» και διακρινόταν από δικαιοσύνη στο μοίρασμα των βαρών και των ωφελειών, ενώ προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι κάποιες «μικρές αλλά σημαντικές αβαρίες» που αφορούσαν τη μεσαία κυρίως τάξη έγιναν υπό την πίεση της τρόικας και διορθώθηκαν μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται πλέον βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση ότι «φορτώνει στη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού», μια άλλη “αντίληψη” που έχει για το πώς πρέπει να είναι το ασφαλιστικό σύστημα.

Σχολιάζοντας τέλος, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είναι οξύμωρο, αλλά οι διαρροές για πρόωρες εκλογές προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο κάτοικος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τις διαψεύδει. Κάπως πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Εμείς βιαζόμαστε γιατί ένα πράγμα με ανησυχεί: τι θα παραλάβουμε ξανά…».

Το συνέδριο διοργανώνεται από το «Πρώτο Θέμα» και το ιατρικό site ygeiamou.gr.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter