Τσίπρας για όλους και για όλα στη ΔΕΘ – Τι είπε και τι δεν είπε

Τσίπρας για όλους και για όλα στη ΔΕΘ – Τι είπε και τι δεν είπε

Τώρα που κάθισε η όποια σκόνη από τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην 84η ΔΕΘ μπορούμε κι εμείς στο Documento να την αξιολογήσουμε, θέμα προς θέμα, να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και να εξάγουμε τα δικά μας συμπεράσματα ως συμβολή στον διάλογο για το πώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα πάει παρακάτω μετά την ήττα στις εκλογές του Ιουλίου.

Ξεκινάμε από την απάντησή του στην ερώτηση που του έγινε για την αποκάλυψη του Documento για την αγορά από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη του γνωστού σπιτιού στις όχθες του Σικουάνα στο Παρίσι και με την καταβολή μετρητών ύψους 725.000 ευρώ.

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε πως όλα τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι διαφανή, να ελέγχονται και να δίνονται πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τονίζοντας ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Προσέθεσε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, τον οποίο αφορά το ερώτημα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων, θα κληθεί να το απαντήσει. Αυτονόητη απάντηση σε ένα κατά τη γνώμη μας «καυτό» ερώτημα. Το πόθεν των χρημάτων πολιτικών προσώπων και συγγενών τους πρώτου βαθμού είναι υποχρέωση εκ του νόμου όπως και η αναγραφή τους στο σχετικό έγγραφο. Δεν είναι «κόλλημα» δικό μας ή οποιουδήποτε άλλου. Εκτός κι αν η εν λόγω υποχρέωση υπόκειται σε διαβαθμίσεις κι όταν «σκοντάφτει» σε γνωστά πολιτικά πρόσωπα «αδυνατίζει».

Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας 

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την εκλογή ΠτΔ τον ερχόμενο Φεβρουάριο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι’ αυτό δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του» είπε για τον Προκόπη Παυλόπουλο, ξαφνιάζοντας για μια ακόμη φορά όσους γνωρίζαμε από το ρεπορτάζ τον εκνευρισμό του από την Προεδρική στάση στο θέμα της εκλογής των ανώτατων δικαστών. Εδώ ο πρώην πρωθυπουργός προφανώς θέλει να αποφύγει την εκλογή του επόμενου ΠτΔ με 151 βουλευτές. Το «ναι» Τσίπρα πάντως σε επανεκλογή Παυλόπουλου βολεύει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι μια συναινετική εκλογή με 244 βουλευτές βάζει εκ των πραγμάτων στοπ σε κάθε διάθεση για γκρίνια από τον Αντώνη Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση ίσως χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος έπεσε από τον Λευκό Πύργο, σηκώθηκε ατσαλάκωτος και βρήκε και πορτοφόλι.

Novartis: Κυριάκο κάνε εξεταστική, προκαταρκτική και ειδικό δικαστήριο!

Στη συγκεκριμένη υπόθεση ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά. Στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι κοινός τόπος ότι ο Μητσοτάκης θα βρει μπροστά του τον Αντώνη Σαμαρά. Εκεί θα ξεσπάσει ο Μεσσήνιος πολιτικός και για τον Μαργαρίτη Σχοινά και για τον Προκόπη Παυλόπουλο. Κι ο Τσίπρας έκανε χθες ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει αυτή την υφέρπουσα κόντρα. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να συστήσει εξεταστική ή προκαταρκτική επιτροπή ή να πάει ακόμη και σε ειδικό δικαστήριο την ώρα που είναι «νωπή» ακόμη η δήλωση Μητσοτάκη ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο το μέλλον και όχι να επιστρέφει στα παλιά. Κάπως έτσι ο σημερινός πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος είτε με το να αποδείξει (όχι με λόγια και δημοσιογραφικά τσιτάτα αλλά με στοιχεία) την ορθότητα της καταγγελίας για «σκευωρία» και «Ρασπούτιν σκευωρούς» (αν δεν το κάνει, αν δεν αποδειχθεί δηλαδή η «σκευωρία» τότε στη συνείδηση της κοινής γνώμης επιστρέφει φουριόζο το καραμπινάτο σκάνδαλο) είτε να συγκρουστεί άγρια με τον άνθρωπο που έριξε την Κυβέρνηση του πατέρα του! Είναι μια κατάσταση win win για τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον στο Ελληνικό

Εδώ ο πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει πως «παραλάβαμε απλά μία σύμβαση» σε μια υπόθεση που από το 2001 μέχρι το 2014 «έρχονταν και φεύγανε σχέδια επί χάρτου».

Δίκιο έχει και όταν είπε ότι «Φέραμε μία υπόθεση που ήταν κοντά στο μηδέν, στο 90% της ολοκλήρωσης». Μόνο που αυτό το 10% ήταν το πιο κρίσιμο για τα συμφέροντα του επενδυτή, ο οποίος γνωρίζοντας ότι ο Κυριάκος θα του κάνει όλα τα χατίρια «ακόμη και αρμόδιο υπουργό έβαλε στέλεχος του επενδυτή!» δεν προχώρησε βήμα μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Εδώ είχαμε και μια ειδησούλα ή αν θέλετε μια δημόσια παραδοχή από εκείνες που δύσκολα κάνουν οι πολιτικοί αλλά ο Αλέξης Τσίπρας το έχει κάνει αρκετές φορές μέχρι τώρα. «Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας» είπε για να συνεχίζει «Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» και αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε». Και θα «το μαθαίναμε» να προσθέσω εγώ. Συνεπώς και η παρούσα Κυβέρνηση μπορούσε να παίξει στο ίδιο γήπεδο. Το γιατί επέλεξε να μην το κάνει και προτιμά να δείχνει πρώτα το καλό της πρόσωπο (με τα δικά μας λεφτά) εξηγείται από κάποιους ως πρόσχημα για να πουλήσει ό,τι έχει απομείνει στη χώρα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς απαιτήσεις και να ελαστικοποιήσει κι άλλο την αγορά εργασίας. Άλλωστε η σωρεία τροπολογιών περί τα εργατικά στο ν/σ για την ανάπτυξη μαρτυρά ότι για τον κόσμο της οικονομίας, ανάπτυξη χωρίς μείωση του εργασιακού κόστους δεν νοείται. Ένα τέταρτο μνημόνιο δηλαδή χωρίς να λέγεται μνημόνιο αλλά με δέλεαρ τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Μόνο που έτσι κι αλλιώς από το τρίτο μνημόνιο προβλέπεται η μείωσή του στο 2%!

H Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην Ιστορία

Η Συμφωνία είναι και θα είναι για πολλά ακόμη χρόνια το δυνατό χαρτί του Αλέξη Τσίπρα. «Θα μείνει στην Ιστορία», είπε χθες τονίζοντας το αυτονόητο ότι ο ίδιος δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος, ενώ η πλευρά του Κ. Μητσοτάκη επέδειξε απίστευτη υποκρισία. Είπε και κάτι ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πως όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον ευχόμενος κ. Μητσοτάκη «καλά ξεμπερδέματα»! Το ίδιο δηλαδή που του ευχήθηκε και για τη Novartis αποδεικνύοντας ότι διαθέτει την πολιτική διαίσθηση να αντιληφθεί πως οι δύο αυτές υποθέσεις θα είναι στην κορυφή της λίστας όσων προκαλέσουν τη σημαντικότερη φθορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι χρυσοθήρες της ΝΔ

Για το μείζον για την Αριστερά και την Οικολογία θέμα της Eldorado Gold ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «δεν θα μείνω στο ότι προετοιμάζονται, να αφήσουν στην άκρη όλες τις επιφυλάξεις για το αν η εταιρία μπορεί να κάνει όσα έχει δεσμευτεί. Ούτε θα μείνω στο ότι προετοιμάζονται να αναθεωρήσουν προς όφελος της εταιρίας τους όρους της σύμβασης που υπογράφηκε το 2004 για να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση, ούτε ακόμη ότι αγνοούν κάθε περιβαλλοντικό όρο κάθε μέριμνα για την περιβαλλοντική προστασία και ετοιμάζουν μάλιστα και επέκταση των εργασιών της εταιρίας και στη Θράκη, παρά τη μεγάλη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας εκεί. Θα μείνω στο ότι θέλουν με τον αναπτυξιακό νόμο να επιδοτήσουν με δημόσιο χρήμα τις επενδυτικές δραστηριότητες της Eldorado. Να θέλουν να εκμεταλλευτούν όλο τον ορυκτό πλούτο της χώρας και να θέλουν να εξάγουν το υλικό στο εξωτερικό κι εμείς να τους επιδοτούμε κιόλας». Στο εν λόγω θέμα πάντως η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε την τακτική της καθυστέρησης, τακτική που οδήγησε την εταιρεία στην φιλική γι αυτήν αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνη Γεωργιάδη που δεν έχανε ευκαιρία να φωτογραφίζεται με το κίτρινο κράνος την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής πάλευε για να τη διώξει. Γιατί η αλήθεια είναι μία: θες ή δεν θες τέτοιου τύπου επενδύσεις και μάλιστα σε μια περιοχή τουριστικό φιλέτο; Αν δεν τη θες την τελειώνεις και στέλνεις τον λογαριασμό σε αυτούς που τη φέρανε δεν παίζεις καθυστέρηση.

Χαιρετίσματα στον Πάνο Καμμένο

Εδώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε κάθε δεσμό με τον παλιό του φίλο. Από τη στάση και μόνο στο κρίσιμο θέμα των Πρεσπών, είπε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθέτησε τον εαυτό του στο πάζλ της πολιτικής γεωγραφίας. «Ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου», κατέληξε.

Καραμπινάτα ασυμβίβαστα

Και αφήνουμε τελευταίο το θέμα του πρακτορείου διανομής Τύπου Άργος, ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη. «Ξεπερνάνε κάθε φαντασία οι φωτογραφικές επιδοτήσεις σε μη παραγωγικούς κλάδους, όπου όμως έχουν το προνόμιο να δραστηριοποιούνται επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενοι στη ΝΔ», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την επιλογή προνομιακής στήριξης των ταχυδρομικών υπηρεσιών κούριερ, αλλά και της μοναδικής εταιρείας διανομής τύπου στη χώρα; Γνωστών συμφερόντων και οι δυο περιπτώσεις. Είναι αλήθεια αυτό σχέδιο για την ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας; Ή μήπως είναι η ίδια ακριβώς πρακτική των κουμπάρων και των φίλων, που μας οδήγησε στη κρίση πριν το 2009;».

«Πρέπει να απαντηθεί και η ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στις ανεξάρτητες αρχές και ειδικότερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου επέλεξαν να τροποποιήσουν το νόμο κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για να οδηγήσουν στην έκπτωση εν μέσω της θητείας τους την επικεφαλής και τα μέλη του ΔΣ της αρχής. Προφανώς δεν τους άρεσαν οι αποφάσεις τους τόσο σε αυτούς όσο και στους ελεγχόμενους», κατέληξε. Πίσω από την υπόθεση πάντως κρύβονται καραμπινάτα ασυμβίβαστα τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση όφειλε να αναδείξει και να μην κρυφτεί πίσω από την αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιτρέποντας επί της ουσίας την εξαγορά του από τον Β. Μαρινάκη. Εδώ οι Αμερικανοί σπάσανε στα δύο τη Microsoft. Αλλά τότε θα μου πείτε όλοι ψάχνανε να σώσουν τον ΔΟΛ από την κατάρρευση. Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί το έκανε και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter