Τσίπρας για τα golden boys στον ΕΦΚΑ: «Ξεκινά το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού»

Τσίπρας για τα golden boys στον ΕΦΚΑ: «Ξεκινά το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού»

«Διαβατήριο» και «κερκόπορτα» για το μεγάλο φαγοπότι του «γαλάζιου» κομματικού στρατού αποκάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο προβλέπει 256 προσλήψεις διευθυντών και γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ με μισθούς 4.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προέβη σε ολιστική κριτική επί των πεπραγμένων του κ. Χατζηδάκη τόσο στο υπουργείο Ενέργειας όσο και στο υπουργείο Εργασίας, ενώ απευθύνθηκε και στους βουλευτές της συμπολίτευσης, λέγοντας δηκτικά: «Κορόιδα είσαστε… Πηγαίντε κι εσείς να γίνετε golden boys!».

Στην αρχή της τοποθέτησής του από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε με ειρωνική διάθεση τον υπουργό Εργασίας: «Αναρωτιέμαι κ. Χατζηδακη, μετά από τόσα επιτεύγματα, πόσες τούρτες θα χρειαστεί να κόψετε και πόσους ορόφους θα έχουν;». Εξήγησε δε ότι «δεν είναι μόνο η ¨Ολυμπιακή¨, είναι και η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΛΑΡΚΟ, η επικουρική ασφάλιση, τώρα και ο ΕΦΚΑ». Χαρακτήρισε αποτυχημένες τις πολιτικές του υπουργού και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «θέλει ένα κράτος τσιφλίκι», με τον ΕΦΚΑ γίνεται «λάφυρο στα χέρια της κομματικής κάστας της ΝΔ».

«Εσείς θέλετε το κράτος ανίσχυρο για τον πολίτη όταν έχει ανάγκη, αλλά να είναι παρών για να γίνεται πελάτης συμφερόντων. Να το αρμέγουν τα funds και τα γαλάζια golden boys, αλλά να μην είναι εκεί όταν το χρειάζεται η κοινωνία» υποστήριξε και διερωτήθηκε εάν ο κ. Χατζηδάκης αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στην κοινωνία για τα δυσμενή αποτελέσματα της πολιτικής του. Ειδικότερα, θύμισε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 ο υπουργός δήλωνε πως «δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές της ΔΕΗ ούτε στους ιδιώτες» και συμπλήρωσε:

«Την ώρα που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, την ώρα που οι αγρότες δεν μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους, επειδή με τις επιλογές σας πολλαπλασιάσατε την κρίση, δεν αισθάνεστε άσχημα να φέρνετε νομοσχέδια που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής δυσφορίας μέσα από τις συγκρίσεις στους μισθούς των golden boys που θα παίρνουν έως και 8.000 ευρώ ενώ αρνείστε αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ;». Μάλιστα, συνδέοντας τις προκλητικές δηλώσεις του Σπήλιου Λιβανού που οδήγησαν στην αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, συμπέρανε: «Εποποιία είναι αυτό που κάνετε εσείς: γαλάζια παιδιά παντού. Θέλετε λιγότερο κράτος για τον πολίτη, αλλά περισσότερο για τα κομματικά στελέχη».

«Ξεθεώσατε την κοινωνία με τους λογαριασμούς ρεύματος»

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας προέβη στη σύγκριση του αριθμού των διευθυντικών θέσεων της ΔΕΗ, παραθέτοντας τα νούμερα που ίσχυαν μέχρι το 2019 και όσα ισχύουν τώρα. «Πόσες Γενικές Διευθύνσεις βρήκατε στη ΔΕΗ το 2019; Επτά. Πόσες τις κάνατε εσείς σήμερα; Δέκα Πέντε. Από 27 διευθυντές το 2019, σήμερα η ΔΕΗ έχει 105 με 70 νεοφερμένους από την αγορά. Από 60 βοηθούς διευθυντές, σήμερα η ΔΕΗ έχει 250» συνέκρινε και διαπίστωσε: «Μαγαζί σας ήταν η ΔΕΗ και μαγαζί σας το ξανακάνετε».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος «έχουν ξεθεώσει» τα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες τη στιγμή που «τα στελέχη σας αυτοθαυμάζονται για την κερδοφορία» και «εσείς δίνετε μπόνους στους εαυτούς σας και τα παιδιά σας».

«Είστε κορόιδα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς και στον πλουσιοπάροχο μισθό του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, αποκαλώντας «κορόιδα» τους βουλευτές της πλειοψηφία, αφού ο μισθός του κ. Στάσση φτάνει τα 360.000 ευρώ. «Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ καθαρίζει 360.000 ετησίως με τα μπόνους, οι βουλευτές της ΝΔ είστε κορόιδα. Δεν πήγατε να κάνετε τα γαλάζια golden boys και ήρθατε να κάνετε τους βουλευτές. Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει μισθό 85.000 ευρώ, τέσσερις φορές λιγότερα. Πλάκα μας κάνετε;» αναρωτήθηκε και συνέχισε σε ανάλογο ύφος: «Γιατί να ιδρώσει ο κύριος Στάσσης για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, όταν ο συνταξιούχος παίρνει 700 ευρώ και ο λογαριασμός έρχεται 600 ευρω;».

Επιπλέον, καυτηρίασε το γεγονός ότι ίδιες πρακτικές εφαρμόζει η κυβέρνηση και στον ΔΕΔΔΗΕ, δημιουργώντας «11 νέες θέσεις διευθυντών για πολιτικούς φίλους με εντολές του Μεγάρου Μαξίμου». «Έγινε αύξηση των αμοιβών για τους διευθυντές και γενικούς διευθυντές που υπερβαίνουν το πλαφόν των 4.650 ευρώ το μήνα. Και πάρτι αυθαιρεσίας με τα μπόνους, λίγες μέρες πριν λήξει το έτος, ώστε να πάρουν τα γαλάζια παιδιά του ΔΣ το 100% των χρυσών bonus, εως και 50% επί των μικτών αποδοχών. Δηλαδή, έως 60.000 ευρώ!» σημείωσε για τον ΔΕΔΔΗΕ.

«350.000 εκκρεμείς συντάξεις ενώ θα… τις βγάζατε σε μια μέρα»

Ο κ. Τσίπρας θύμισε, επίσης, τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για απονομή συντάξεων σε μία μέρα και με έναν κλικ. «Λέγατε ότι θα βγαίνει η σύνταξη σε μία μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλάβε 367.000 εκκρεμείς συντάξεις και άφησε 107.000. Δηλαδή, τις μείωσε κατά 70%. Αντίθετα, εσείς πήρατε τις 107.000 και τις φτάσατε στις 350.000 που είναι σήμερα» κατηγόρησε και επισήμανε την κατάργηση της 13ης σύνταξης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς, δεν θα παίξουμε σε αυτό το γήπεδο»

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως μια προοδευτική κυβέρνηση «δεν θα παίξει σε αυτό το γήπεδο». «Θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, όχι σε αυτό του κομματικού κράτους. Δεσμευόμαστε για διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία. Να σπάσουμε τον ομφάλιο λώρο σύνδεσης του κόμματος με το κράτος» κατέστησε σαφές και κατέληξε λέγοντας: «Δεν θέλετε επιτελικό κράτος αλλά διεθφαρμένο κράτος, επιλεκτικό, όπου θέλετε εσείς να υπάρχει. Εμείς, θα στήσουμε το κοινωνικό, ανθρώπινο, δημοκρατικό κράτος, με μία προοδευτική κυβέρνηση, που όσο πιο γρήγορα έρθει τόσο το καλύτερο για τον λαό και τον τόπο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter