Τσίπρας για Τέμπη: Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει

Τσίπρας για Τέμπη: Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει

Καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που μείωσε τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις κατά 764 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με τη στενή συνεργασία και βοήθεια της κ. Κρέτσου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταφέραμε να βρούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα έργα με λιγότερες απαιτήσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι).

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί τον πιο ισχυρό συμβολισμό ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Είπε ότι τη στιγμή που η χώρα βγαίνει από μια περίοδο πολυετούς ύφεσης, είναι η ώρα να αναστοχαστεί το μέλλον, το μοντέλο της ανάπτυξης, το εθνικό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Πρόσθεσε ότι αυτά είναι στενά συνδεδεμένα με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που αποτελούν τα αίτια της κρίσης και πως αν σχεδιαστούν με σύνεση, θα αποτελέσουν τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση.

Με το έργο αυτό παρακάμπτεται το πιο επικίνδυνο τμήμα της οδικής σύνδεσης ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το πέρασμα των Τεμπών, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Στην τελετή παράδοσης του έργου έδωσαν το παρών η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι στη συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και τον παραχωρησιούχο προβλέπεται η ελεύθερη πρόσβαση από τον σύγχρονο αυτό αυτοκινητόδρομο, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, χωρίς καταβολή διοδίων, καθ’ όλο το μήκος του, και τόνισε: «Τα έργα αυτά ανήκουν σε έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, στον ελληνικό λαό, στον οποίο σήμερα τα παραδίδουμε. Δεν διεκδικεί η κυβέρνηση την πατρότητα τους, αλλά το δίκιο ότι κατάφερε να ξεμπλέξει ένα κουβάρι εμπλοκών και δυσκολιών μέσα από δύσκολη διαπραγμάτευση».

Κρέτσου: Αυτό που πετυχαίνουμε σήμερα είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ευρώπη

Υπερήφανη δήλωσε για τα εγκαίνια του έργου της σήραγγας των Τεμπών, η ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Τόνισε πως «η διάνοιξη αυτών των σηράγγων ήταν κάτι που φαινόταν αδύνατον, το οποίο έγινε δυνατόν. Πρόκειται για έναν Ηράκλειο Άθλο, τον οποίο τον πετύχατε χάρη στην χρηματοδότηση της Ε.Ε. Το ταξίδι ανάμεσα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, γίνεται πιο ασφαλές και γρηγορότερο και έτσι θα ωφελήσει και την περιφέρεια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα». «Οι δύο πόλεις έρχονται πιο κοντά και πιο κοντά στην Ευρώπη. Ενώνουμε τον βορρά με τον νότο, γιατί παρέχουμε νέες οικονομικές ευκαιρίες, καλύτερη συνδεσιμότητα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και με τα άλλα-κράτη της ΕΕ».

Επίσης, η Κ. Κρέτσου σημείωσε: «Επισκέφτηκα πολλά ολοκληρωμένα έργα, όπως είναι σχολεία, νοσοκομεία, το μετρό της Αθήνας, και ελπίζω σύντομα το μετρό της Θεσσαλονίκης, πριν να έρθει το τέλος της θητείας μου. Πιστεύω πως πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη και αυτό γίνεται σήμερα με τα εγκαίνια των σηράγγων της Κοιλάδας των Τεμπών. Το έργο αυτό και άλλα αποδεικνύουν στην πράξη την πολιτική συνοχή στην Ελλάδα».

«Είμαστε εδώ σήμερα για να αποδείξουμε ότι όταν θέλουμε, μπορούμε. Το είπε όχι μόνο ο Μπάρακ Ομπάμα, αλλά το έχει πει ο Νίκος Καζαντζάκης. Αυτό που πετυχαίνουμε σήμερα είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ευρώπη», τόνισε η ευρωπαία επίτροπος και πρόσθεσε ότι πρέπει επιδεικνύεται αλληλεγγύη και σε οικονομικούς όρους. Η συνοχή, είπε, είναι αυτό που μας κρατά ενωμένους ως Ευρωπαίους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter