Τσίπρας για Τουρκία: Η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

Τσίπρας για Τουρκία: Η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ -θέμα το οποίο θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη Ρουμανία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε:

«Νομίζω πως κι εγώ και ο Πρόεδρος, Αναστασιάδης, θα θέσουμε πρακτικά το ζήτημα αυτό, διότι πιστεύουμε ότι στην ουσία είναι ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα. Η αντιμετώπιση του αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Και νομίζω ότι, ιδιαίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει μια κοινή θέση, όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της.» 

Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Καθώς η Σύνοδος -που πραγματοποιείται την ημέρα της Ευρώπης-, θα συζητήσει την ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία και ενώ πραγματοποιείται 17 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικώς: «Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο που θα στηρίζει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα στηρίζει τα θεμελιώδη ιδανικά της, τα οποία είναι η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή. Επομένως, χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο που θα είναι πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και, φυσικά, της ξενοφοβικής προσέγγισης των ακροδεξιών δυνάμεων που αναδύονται, τώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτός ο Πρόεδρος, δεν είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Αυτή είναι η δική μου θέση.».

Δηλώσεις Αναστασιάδη: Θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Διαβάστε περισσότερα για τις δηλώσεις Αναστασιάση στο ΕΛΚ: Μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαβάστε επίσης: Γιούνκερ: Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, «είμαι Κύπριος»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter