Τσίπρας για τουρκική προκλητικότητα: Να κάνει η κυβέρνηση αυτό που κάναμε το 2018

Τσίπρας για τουρκική προκλητικότητα: Να κάνει η κυβέρνηση αυτό που κάναμε το 2018

Την πλήρη αμηχανία (στην καλύτερη περίπτωση) της κυβέρνησης απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας καυτηρίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας κατά την έκτακτη σύσκεψη που προηγήθηκε με τον τομεάρχη της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με νόημα ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι έκανε η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018 με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς όταν απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν «η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η γειτονική χώρα για έρευνες του URUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Τι έγινε το 2018 με την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς

Τον Οκτώβριο του 2018 η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο Barbaros χωρίς να έχει λάβει την σχετική άδεια από την Ελλάδα για έρευνες μες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου.

Η Άγκυρα αγνοώντας κάθε ελληνική προειδοποίηση έστειλε στην αρχή δύο και μετά τέσσερα συνοδευτικά ναυτικά μέσα, εκ των οποίων τρεις φρεγάτες και ένα υποβρύχιο.

Ωστόσο απέναντί της με απόφαση της τότε κυβέρνησης βρέθηκε η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Αρχικά, ο κυβερνήτης του Barbaros μεθράσος καλούσε την φρεγάτα να εγκαταλείψει τα τουρκικά ύδατα!

Όπως αναφέρεται ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης έδωσε σαφείς εντολές να μπλοκάρουν το τουρκικό πλοίο.

Ο κυβερνήτης της Νικηφόρος Φωκάς μετά από ελιγμούς απέναντι στα τουρκικά πλοία, έφτασε σε απόσταση σχεδόν 30 μέτρων μπροστά από το Barbaros απειλώντας το άμεσα.

Το Barbaros προσπαθώντας να αποφύγει τη σύγκρουση έπαθε μεγάλη ζημιά και υποχρεώθηκε σε υποχώρηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter