Τσίπρας: Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει ηγέτες και λαούς έτοιμους να πάρουν γενναίες αποφάσεις

Τσίπρας: Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει ηγέτες και λαούς έτοιμους να πάρουν γενναίες αποφάσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του στη γαλλική Γερουσία, την ανάγκη ύπαρξης θετικής απόφασης στο Συμβούλιο του Μαρτίου για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας (εφόσον εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την ελληνική μειονότητα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μάλιστα ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν μαζί ιστορικά όταν η ΕΕ είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον.

Έπειτα, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο αν δεν είναι αξιόπιστη στην ίδια της τη γειτονία στηρίζοντας έμπρακτα τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθύμισε δε ότι η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014 οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ.

«Αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα καθώς η περιοχή θα βυθιστεί πάλι στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη θα κορυφωθούν», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το πρόβλημα με τη συνοχή της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας, λύνεται με την ενίσχυση της μεοθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, με την στήριξη των ευρωπαικών αξιών και μια πιο κοινωνική Ευρώπη, όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης. Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ηγέτες και λαούς της περιοχής που είναι έτοιμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δικαιώνει τις δυνάμεις του εθνικισμού και αυταρχισμού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter