Τσίπρας: Η συζήτηση της επόμενης μέρας αφορά τη διαγραφή μέρους των χρεών

Τσίπρας: Η συζήτηση της επόμενης μέρας αφορά τη διαγραφή μέρους των χρεών

«Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία είναι ένα από τα κρίσιμα κεφάλαια στην συζήτηση για την επόμενη μέρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ΕΕ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικούς φορείς της Αχαΐας, περιγράφοντας με μελανά γράμματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: «Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών βρίσκεται βυθισμένη στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα».

«Θεωρώ ότι η κρίσιμη συζήτηση της επόμενης ημέρας αφορά την συσσώρευση χρέους στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Του ιδιωτικού χρέους που έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο χρέος που είχαν» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη το 2021 «μόλις 0,9%».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε παράλληλα πως την ίδια ώρα «η μεγάλη πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου δεν είχε την δυνατότητα να περάσει ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών», και τόνισε πως αν και «η ρευστότητα των τραπεζών κυρίως χάρη της πολιτικής της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά πολλά δις ευρώ, λίγα πέρασαν στην αγορά και η πλειονότητα πέρασε σε επιχειρήσεις που δεν χρειαζόταν τον δανεισμό».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως η συζήτηση της επόμενης ημέρας αφορά την διαγραφή μέρους των χρεών, δηλαδή, της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία.

Αναφερόμενος σε όσους λένε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και ότι δεν γίνεται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι σε δυσκολότερες περιόδους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ρυθμίσει το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία που προέβλεπε εκτός από 120 δόσεις και διαγραφή μέρους του χρέους.

«Πολιτική επιλογή τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνολική στάση της κυβέρνησης όσον αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

«Ένα σκέλος της αδυναμίας της κυβερνητικής επιλογής να συγκρατήσουν την ύφεση και άρα την αναδιάρθρωση στο χώρο της αγοράς, έχει να κάνει με την λάθος εκτίμηση, έχει να κάνει με την έλλειψη συντονισμού και ικανοτήτων. Ένα άλλο μέρος είναι ιδεολογική τοποθέτηση» εξήγησε.

«Για χρόνια υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μέσα από την συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ήταν μια άποψη και μια κατεύθυνση. Τώρα βλέπουμε αυτή την άποψη να έρχεται ως ένα φυσικό φαινόμενο, ως φυσική καταστροφή. Από την πανδημία. Θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, που προβλέπεται από το σχέδιο Πισσαρίδη, όχι με ευθύνη κάποιου αλλά ως μια φυσική επιλογή . Ως αποτέλεσμα της πανδημίας» επεσήμανε.

«Εκτίμηση δική μου είναι αποτελεί πολιτική επιλογή και δεν είναι ως αποτέλεσμα της πανδημίας και μόνο. Η αναδιάρθρωση της αγοράς με την συρρίκνωση, τα χιλιάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια πολιτική επιλογή» δήλωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί σε περιπέτειες»

Παράλληλα, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «βασικός άξονας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εμπροσθοβαρής στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η επιδότηση εργασίας και όχι η επιδότηση της ανεργίας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και μια σειρά φορολογικές ρυθμίσεις για να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία».

Δυστυχώς, όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε άλλον δρόμο. «Σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο όχι μόνο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα άλλα και για την ίδια την δημοσιονομική ευστάθεια». Εξηγώντας, σημείωσε πως «θα είναι ολέθριο για την πορεία του δημοσίου χρέους που αυξάνεται σε υπερβολικά επίπεδα, στο 200% και όλοι έχουμε εμπειρία που οδήγησε στα προηγούμενα χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους, σημειώνοντας πως «ενδεχομένως να βάλει την χώρα σε περιπέτειες αν δεν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής τα επόμενο διάστημα και όταν τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για συγκράτηση των επιτοκίων να αρχίσουν να αποσύρονται».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Καθυστερήσεις και πρωτοφανής ανεπάρκεια στον εμβολιασμό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter