Τσίπρας: Ή δεν έχετε καταλάβει τις αυξήσεις που έρχονται ή δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί

Τσίπρας: Ή δεν έχετε καταλάβει τις αυξήσεις που έρχονται ή δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί

Παρέμβαση στη συζήτηση για την ακρίβεια έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή αναφέροντας τα εξής:

«Οι αυξήσεις στο ρεύμα θα ξεπεράσουν το 1 δισ. και λέτε ότι θα λυθεί το πρόβλημα με 150 εκατ. ευρώ – Τελειώνουν οι μέρες σας και στήνετε το μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους.

Οι υπουργοί εκτόξευσαν επιθέσεις και ύβρεις, αλλά δεν έδωσαν καμία απάντηση για την ακρίβεια. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Προειδοποίησα ότι φυσά άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση. Χωρίς να έχετε ούτε τρόικα ούτε μνημόνια βυθίζετε την πλειοψηφία των πολιτών στην ανασφάλεια.

Ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά και εσείς πάτε χωρίς σχέδιο, με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχει ξαναγίνει να εξαγγέλλει παροχές ο κ. Μητσοτάκης και μετά από δύο μέρες να δίνει διαρροές για νέες παροχές. Προφανώς γιατί οι δήθεν πλουσιοπάροχες παροχές ακούγονται στα αυτιά των πολιτών ως ασπιρίνες. Για αυτό σπεύσατε να μαζέψει στο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης τους οικονομικούς συντάκτες και τους ζήτησε να μην κάνουν ρεπορτάζ για την ακρίβεια. Και ξεκινήσατε να διαρρέετε παροχές που ξέχασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Τα 150 εκατ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπατε ότι θα αντιμετωπίσουν κατά 70% τις αυξήσεις στο ρεύμα. Μα αλήθεια, σε ποιον απευθύνεστε; Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που έρχονται ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί.

Οι αυξήσεις στην χονδρική ρεύματος θα είναι 120 εκατ. μηνιαίως, τουλάχιστον ως το Μάρτιο, θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ. Και εσείς λέτε ότι θα λυθεί το πρόβλημα με 150 εκατ. ευρώ.

Το μέσο νοικοκυριό, παρά την επιχορήγηση των 9 ευρώ, θα δει τουλάχιστον 30% αύξηση στο ρεύμα. Και τους σκληρούς μήνες του χειμώνα θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό θέλετε να μην αναδειχθεί στις ειδήσεις; Ο κόσμος δεν θα δει τους λογαριασμούς;

Σχεδόν για όλα όσα συμβαίνουν λέτε ότι δεν φταίτε εσείς, κάποιος άλλος. Για την πανδημία που είμαστε δεύτεροι χειρότεροι σε κρούσματα και θανάτους κατ’ αναλογία πληθυσμού δεν ευθύνεστε εσείς. Παγκόσμιο φαινόμενο. Για τις πυρκαγιές που έκαψαν τη μισή Ελλάδα, πάλι δεν ευθυνόσασταν εσείς. Παγκόσμιο φαινόμενο η κλιματική κρίση. Για την ακρίβεια πάλι δεν φταίτε εσείς. Ακόμα και για το φιάσκο του ανασχηματισμού ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ φταίγαμε. Αφού δεν έχετε ευθύνη πουθενά, ως εκλεγμένη κυβέρνηση, γιατί να εκλέγουμε κυβέρνηση; Αφού δεν φταίει αυτή για ό,τι συμβαίνει.

Ας πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ, σε μία λαϊκή αγορά, να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με αυτή τη μείωση του εισοδήματος; Ήδη από τον Αύγουστο καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε αμνοερίφια, νωπά λαχανικά, καύσιμα, φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα εσείς λέτε στους πολίτες γκουγκλάρετε να βρείτε πιο φθηνά.

Αρνείστε να παρέμβετε δυναμικά, καλώντας στο γραφείο σας τη ΡΑΕ και ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δράσουν για να υπάρξουν έλεγχοι. Να σταματήσει το καρτέλ στην ενέργεια, στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΗ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την ακρίβεια. Μέχρι και διατίμηση σε βασικά προϊόντα, μείωση ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ. Δείτε τι ανακοίνωσε η Ισπανία και τι κάνετε εσείς.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας με πολύ δυσμενέστερους όρους για δύο λόγους: Γιατί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης. Ο δεύτερος είναι ότι δεν έχετε διάθεση να καταπολεμήσετε τις εναρμονισμένες πρακτικές. Τα τελευταία δύο χρόνια στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Χθες στη Γερμανία ο Σολτς κέρδισε με βασική δέσμευση για 24% αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου.

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, και αυξήσαμε τον κατώτατο 11% και καταργήσαμε και τον υποκατώτατο.

Πιεζόμενοι λέγατε ψευδώς ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Τώρα που υπολογίζετε στο 6%, γιατί δεν εξαγγείλατε αύξηση του κατώτατου στο 13% παρά δώσατε την ντροπιαστική αύξηση των 13 ευρώ μεικτά το μήνα;

Διαβάζω από πανικόβλητες διαρροές του Μαξίμου ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει αύξηση του κατώτατου μισθού πριν τις εκλογές. Τώρα να μας πείτε. Εμείς λέμε 800 ευρώ κατώτατο μισθό.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για την ΑΜΚ της ΔΕΗ στη ΔΕΘ. Αλήθεια δεν το γνωρίζατε; Εφόσον το γνωρίζατε, γιατί δεν το εξαγγείλατε;

Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και για ποιους το κάνετε. Για αυτό το κάνετε αστραπιαία και αιφνιδιαστικά. Όπως πολύ καλά ήξεραν τι έκαναν και όσοι έστησαν κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο. Για 9 μέρες μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αντί να ανέβει η μετοχή της ΔΕΗ αύτή βυθίστηκε. Την ώρα που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ. Για αυτήν γνώριζε μόνο η Διοίκηση και ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία, το ερώτημα είναι πώς συνέβει και κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές.

Ότι δεν κατάφεραν να κερδίσουν 4,5 χρόνια για τη ΔΕΗ, το καταφέρατε εσείς με το που εκλεγήκατε.

Καταφέραμε να μειωθεί μεσοσταθμικά η τιμή στο ρεύμα 12% βάσει της Eurostat. Και εσείς φέρατε υπέρογκες αυξήσεις ως 20% στο ρεύμα από τις πρώτες μέρες. Αυτές κόστισαν περίπου 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές.

Το 2020 η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε παιχνίδια χειραγώγησης των τιμών. Δεν τα λέμε εμείς, τα καταγγέλλει η ελληνική βιομηχανία.

Τώρα λέτε ότι το 34% που κρατάτε στη ΔΕΗ είναι το ίδιο με το 51%. Βάζετε σε κίνδυνο τον πιο σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα και λέτε ότι αυτό είναι εξυγίανση.

Λέτε ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα απογειωθεί η ΔΕΗ. Δίνετε 150 εκατ. ευρώ για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ, που με βάση όσα λέει η ίδια η ΔΕΗ στα επόμενα 5 χρόνια μπορεί να αξίζει και 1,5 δισ. Τι επιχειρηματική λογική έχει αυτό;

Προχωράτε σε ΑΜΚ ειδικού σκοπού, καταστρατηγώντας και τους στοιχειώδεις κανόνες της αγοράς, αποκλείοντας τους παλιούς μετόχους. Με ποια σκοπιμότητα το κάνετε; Είναι αντιγραφή του μοντέλου που επιχειρήσατε στην τράπεζα Πειραιώς. Εδώ ποιος σας το ζητάει; Ποιο είναι το κρυφό σας σχέδιο για τη ΔΕΗ; Εκχωρώντας τον έλεγχο της εταιρείας, αφήνετε ορθάνοιχτη την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του Δημοσίου. Ελπίζω να μην το έχετε σχεδιάσει κιόλας, να το εμφανίσετε ως ατύχημα. Να μην ετοιμάζετε δηλαδή τη δημιουργία στρατηγικού επενδυτή μέσα από δήθεν αναπτυξιακά σχέδια εξαγοράς μονάδων και επιχειρήσεων, που στην πράξη θα είναι σχέδια συγχώνευσης και όχι εξαγοράς. Ο χρόνος θα δείξει. Σας προειδοποιούμε, σας παρακολουθούμε και σας περιμένουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να ευνοήσετε φίλους σας ολιγάρχες και νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές.

Ανέλαβε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ένα fund με χρήματα ασφαλισμένων στην Αυστραλία, που άφησε στη Μεγάλη Βρετανία πίσω του χρέη 2 δισ. ευρώ.

Όλα στο σφυρί αρκεί να ευνοηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, και το δημόσιο συμφέρον στα παλαιότερα των υποδυμάτων σας.

Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αναζητηθούν σε βάθος

Είστε μία κυβέρνηση που αισθάνεται τον άνεμο οργής και αποδοκιμασίας να θεριεύει. Δεν έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Και το μόνο που κάνει τώρα που τελειώνουν οι μέρες σας είναι να στήνει το μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους χωρίς προσχήματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter