Τσίπρας: Κάναμε πράξη το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» της ΔΕΘ – 15.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών

Τσίπρας: Κάναμε πράξη το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» της ΔΕΘ – 15.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών

Ειδήσεις, ειδικά στον τομέα του σχεδιασμού το αμέσως προσεχές διάστημα, έβγαλε η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του αφού σημείωσε ότι έγιναν πράξη «μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων της ΔΕΘ» ενώ την ίδια ώρα αποτράπηκε η νέα μείωση των συντάξεων και ψηφίστηκε ο πρώτος, μετά από 10 χρόνια, «επεκτατικός προϋπολογισμός», αναφέρθηκε εκτενώς στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό το 2019 θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή και άλλοι 5.250 το 2020 και αντίστοιχος αριθμός το 2021, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα διορισμού θα τηρηθούν τα ισχύοντα δηλαδή:

Η διαδικασία θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ, με το σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων, θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο κι για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται και τέλος το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων:

Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών με ταβάνι τους 120 μήνες ώστε να μην αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες, τα ακαδημαϊκά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθεί η ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 300 Δήμους ενώ, από την επόμενη σχολική χρονιά, προχωρά η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, από 25 που είναι σήμερα, στους 22 μαθητές και παράλληλα θεσμοθετείται ο μέγιστος αριθμός 25 μαθητών ανά τμήμα της Γ’ Λυκείου.

Έχουμε δουλειά μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Απαντώντας επί της ουσίας και στα σενάρια που ήθελαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και τον ερχόμενο Μάιο, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει «πολλή δουλειά μπροστά μας» με ορίζοντα εννέα μηνών, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 όπου και ολοκληρώνεται και τυπικά η κυβερνητική θητεία.

Στα επιμέρους, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα υπολείπονται από το «πακέτο» ΔΕΘ όπως η ψήφιση του στεγαστικού επιδόματος, (πρέπει να γίνει τον Ιανουάριο), η αύξηση του κατώτατου μισθού στα τέλη Ιανουαρίου, οι ρυθμίσεις για τις παλιές οφειλές στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η παράταση (πιθανότατα δίμηνη) της ισχύος του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, μέχρι να αποφασισθεί (πιθανότατα τον ερχόμενο Φεβρουάριο) ο νόμος που θα τον αντικαταστήσει

Τέλος, αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και στον διάλογο μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, στο πλαίσιο επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για το θέμα αυτό, ο οποίος όπως είπε συνεχίζεται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter