Τσίπρας: Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα Υγείας μπροστά στην πανδημία

Τσίπρας: Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα Υγείας μπροστά στην πανδημία

Χωρίς καμία διάθεση αντιπολιτευτικής κριτικής εν μέσω πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε από το βήμα της Βουλής την ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας προκειμένου βγει η χώρα νικήτρια από τη μάχη με τον θανατηφόρο ιό.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την αμηχανία του για τα άδεια έδρανα της Ολομέλειας, όμως, υπογράμμισε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία παρά την έκτακτη περίσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανασταλεί. «Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία» είπε και χαρακτήρισε την πανδημία του COVID – 19 «μεγαλύτερη δοκιμασία της ανθρωπότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ιεράρχησε ως πρώτο μέλημα όλων την προστασία της υγείας των πολιτών και εξήρε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Όλες αυτές τις μέρες ο καθένας και η καθεμιά μας δίνουμε τη δική μας μάχη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, με κίνδυνο για τη δική τους υγεία. Οφείλουμε λοιπόν πριν απο όλα να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μια μάχη τιτάνια, συχνά όπως καταγγέλλουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, και με κίνδυνο της δικής τους υγείας και ζωής, ακριβώς για να διασώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Για να αποκαταστήσουν την υγεία όσων έχουν προσβληθεί» σημείωσε και πρόσθεσε: «Και επιτρέψτε μου να πω εδώ, ότι αυτοί, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας. Για την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης». 

Τόνισε μεν ότι δεν είναι η ώρα «για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων και για εμπόριο του δράματος», όμως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών. «Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος. Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται. Και ποιος δοκιμάζει τις αντοχές του λαού, αποβλέποντας σε πολιτικό, κομματικό, προσωπικό, ή οικονομικό κέρδος. Η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια. Και να συνειδητοποιήσουμε, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού οδηγεί η ιδεοληψία, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά» ανέφερε. 

«Τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα αλλά δεν αρκούν»

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα, αλλά δεν αρκούν για την προστασία της δημόσιας Υγείας, παραθέτοντας τις εξής προτάσεις:

•«Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Δεν χωρούν εδώ ούτε αγκυλώσεις ιδεολογικές, ούτε αγκυλώσεις γραφειοκρατικές. Εδώ χωράει μόνο η ανάγκη να προφυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

•»Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.

•»Μόνιμες προσλήψεις ισατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κύβέρνησή σας πάγωσε τις 4000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, που η δική μας είχε προκηρύξει για φέτος. Τώρα πρέπει να τις προχωρήσει. Γιατί τώρα είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία. Είναι απαράδεκτο να δίνουμε αυτή τη μάχη με προσλήψεις συμβασιούχων «μιας χρήσης», διατηρόντας τις ίδιες ιδεοληψίες για «λιγότερο κράτος» στην Υγεία.

•»Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα.

Και αυτό απαιτεί κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό. Ενιαία κριτήρια για τη διενέργεια τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ. Και βέβαια μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη.

•»Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του Νοσοκομείου υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προτείνουμε και ζητάμε την άμεση ενσωμάτωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά ιατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί , σε ένα ενιαίο δίκτυο εξωνοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών. Που και το ΕΣΥ θα ανακουφίσει, αλλά και τους πολίτες, ασθενείς, ή όχι, θα προσφέρει τη σιγουριάς της ιατρικής στήριξης.

•»Κινητές ομάδες υγείας ( ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα.Οι ομάδες αυτές μπορούν να συμβάλλουν και στον διαγνωστικό έλεγχο για τον ιό.

•»Τέλος, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, όπως πρόσφυγες και μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι».

«Χρειαζόμαστε νέο γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο»

Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σειρά άλλων χωρών εφαρμόζουν εξαιρετικά γενναία πακέτα στα οποία ο συνδυασμός άμεσων δαπανών και εγγυήσεων φτάνει το 20% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, κατέστησε σαφή την ανάγκη λήψης «ενός παρόμοιου, γενναίου, εμπροσθοβαρούς πακέτου, ώστε αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και αφετέρου βγαίνοντας από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη που θα τους περιλαμβάνει όλους και όλες, χωρίς μείωση εισοδημάτων».

Κατά τον κ. Τσίπρα, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις, δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες και γι’ αυτό επαναδιατύπωσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

· Την αποφασισμένη παρέκκλιση από τους κανόνες τους συμφώνου σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων,

· Τη ρευστότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ,

· και την ύπαρξη του δημοσιονομικού αποθέματος το οποίο εγγυάται την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε κάθε περίπτωση.

Αναφορικά με το ποιοι πρέπει να είναι οι βασικοί στόχοι ενός οικονομικού προγράμματος σωτηρίας, είπε:

•Η διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας αλλά και των εισοδημάτων μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, και ελευθέρων επαγγελματιών κατά την διάρκεια της κρίσης.

•Η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω απευθείας ενισχύσεων και επιδοτήσεων αλλά και μέσω διευκολύνσεων ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών.

•Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια της κρίσης, μέσω αύξησης επενδύσεων με την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των σχεδιασμένων μεγάλων δημόσιων έργων υποδομών, και μέσω στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

•Η μη δημιουργία νέου ιδιωτικού χρέους από τους πολίτες κατά την διάρκεια της κρίσης.

•Η μη δημιουργία ή ο περιορισμός δημιουργίας νέου ιδιωτικού χρέους από επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της κρίσης. Και η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών.

•Η χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων κατά την κρίση και μετά το τέλος της.

•Και φυσικά η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter