Τσίπρας: Με πλιάτσικο και πλάτες στα καρτέλ ξετινάξατε τα νοικοκυριά

Τσίπρας: Με πλιάτσικο και πλάτες στα καρτέλ ξετινάξατε τα νοικοκυριά

Σκληρή κριτική επιφύλασσε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας για όλη τη γκάμα της επικαιρότητας, επισημαίνοντας τις επιτηδευμένες παραλείψεις από την ομιλία του πολιτικού του αντιπάλου και ζητώντας να «σταματήσει να μαδά τη μαργαρίτα» προκειμένου να προκηρύξει εκλογές διότι «η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο».

«Δεν αναφέρατε καν τις λέξεις ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία Novartis» παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αφετηρία της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ σχολίασε δηκτικά πως ο πρωθυπουργός «ντύθηκε ΚΚΕ», λέγοντας «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» τη στιγμή που έχει καταργηθεί το οκτάωρο και το σύνολο της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις.

«Τρεις απανωτές ήττες»

Πριν αναφερθεί στην κοινωνική κρίση που γεννά η πολυεπίπεδη ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε κατά του πρωθυπουργού για τις «τρεις απανωτές ήττες και στραπάτσα» μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Πρώτο στραπάτσο χαρακτήρισε την έκβαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Δεύτερο, το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και, τρίτο, όσα άκουσε για την καταπάτηση του κράτους δικαίου και την κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε σχετικά: Τσίπρας σε Μητσοτάκη για σκάνδαλο Novartis: «Θα ζητήσετε συγγνώμη απ΄ όσους αποκαλέσατε συμμορίτες, υπόκοσμο, ελευθεροδολοφόνους;»

«Εσείς, μπορείτε να ζείτε στο δικό σας κόσμο, αλλά η κοινωνία είναι αλλού και η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ό,τι και να λέτε, η πραγματικότητα είναι αυτή που σας διαψεύδει» συμπέρανε, προσθέτοντας: «Ποιος αισθάνεται ασφαλής με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων; Το BBC ανακοίνωσε πως είμαστε η 4η χώρα στην ΕΕ και 8η στον κόσμο που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Περισσότερα από τη Γαλλία, την Ιταλία. Γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες, γιατί μας εμπλέξετε; Δεν μπορούσατε να είστε εναντίον της εισβολής και του Πούτιν χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;».

Έκανε λόγο δε για «ΙΧ εξωτερική πολιτική», ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι για την αποστολή όπλων και την αλλαγή του δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η Βουλή δεν ενημερώθηκε ποτέ. «Υιοθετείτε ένα δόγμα πιστού και δεδομένου συμμάχου που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα ελπίζοντας πως η υπακοή του θα εκτιμηθεί» εξήγησε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δίνει χωρίς αντάλλαγμα στις ΗΠΑ έξι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον.

«Εμπλέκετε την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο. Δίνετε 15 δισ. σε εξοπλιστικά σε τρια χρόνια στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, χωρίς να παράγεται ούτε βίδα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Και την ίδια ώρα βλέπετε την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία το ρόλο της, τις ΗΠΑ να ακυρώνουν τον EastMed. Και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ικανοποιημένος που Σουηδία και Φινλανδία άρουν περιορισμούς από την πώληση όπλων στην Τουρκία» είπε και σχολίασε πως «όλα αυτά έγιναν στη Μαδρίτη και εσείς βγάζατε φωτογραφίες τους πίνακες κ. Μητσοτάκη. Αναρωτιέμαι γιατί φύγατε πανευτυχής από τη Σύνοδο και με δηλώσεις θριάμβου. Πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο σας ακούσαμε ότι θα υπάρξει πώληση και εκσυγχρονισμός των F16 της Τουρκίας».

«Πώς το καταφέρατε το… TurkAegean;»

Τόνισε, επίσης, ότι ενώ η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει υπερπτήσεις. «Πώς το καταφέρατε αυτό με το TurkAegean; Με τόσα άριστα στελέχη, το αίτημα είχε κατατεθεί από τον Ιούλιο του 21, έξι μήνες στο συρτάρι και δεν βρέθηκε ένας υφυπουργός να το σταματήσει;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ειρωνικά ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τη διαχειριστική ικανότητα των αρίστων υπουργών τηςΕπ΄ αυτού, αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαπολύει κατηγορίες περί προδοσίας, όπως έκανε η ΝΔ για το Μακεδονικό, αλλά κατηγορεί τη σημερινή πλειοψηφία «για διαχειριστική και επικίνδυνη ανικανότητα. Ακόμα και στα εθνικά μας θέματα», υποστηρίζοντας πως «η χώρα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική».

«Το κύμα ακρίβειας σαρώνει τα πάντα»

Περνώντας στα ζητήματα της οικονομίας και των πληθωριστικών πιέσεων, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι η Eurostat κατέγραψε χθες νέο άλμα πληθωρισμού στο 12%. Ήτοι, 3,4% πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Το κύμα ακρίβειας, που ξεχάσατε να αναφέρετε, σαρώνει τα πάντα. Η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει ξανά την χώρα, όπως και στην προηγούμενη θητεία της ΝΔ» διαπίστωσε, ενώ για τον ενεργειακό πληθωρισμό είπε πως είναι στο 61% τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 39%. «Αυτό το 22% έχει τη σφραγίδα σας κ. Μητσοτάκη, είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών που αφήσατε αν δεν καθοδηγήσατε με τη ΔΕΗ» κατέστησε σαφές.

«Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην ΕΕ, το 40% του πληθυσμού δαπανά πάνω από το 50% του εισοδήματος για τα έξοδα στέγασης. Δεύτερη χειρότερη χώρα είναι η Βουλγαρία με ποσοστό 17,5%» ανέλυσε και συνέχισε με το ζήτημα της ασφάλισης, ρωτώντας ευθέως τον κ. Μητσοτάκη: «Δεν ντρέπεστε;». «Είπατε ότι δώσατε αναδρομικά, ενώ τους εξαπατήσατε διπλά και τριπλά. Βάζατε τον κ. Πέτσα να λέει μην κάνετε προσφυγές για τα αναδρομικά και τώρα θα τα πάρουν μόνο οι 300.000 που έκαναν προσφυγές. Δεν ντρέπεστε ενώ έχετε εξαπατήσει τους συνταξιούχους να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ; Και να λέτε και ψέματα, ενώ τα αναδρομικά είναι τα κλεμμένα της κυβέρνησής Σαμαρά», ήταν τα λόγια του.

«Κάνατε το μεγαλύτερο πλιάτσικο»

Αποδομώντας τον κυβερνητικό απολογισμό του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «το μεγαλύτερο πλιάτσικο του 21ου αιώνα», καυτηριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα 7,5 δισευρώ απευθείας αναθέσεων. «Δώσατε εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος για να εξαγοράσετε την υποταγή των ΜΜΕ, ενώ αφήνατε το ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις. Υπεξαιρέσατε την 13η σύνταξη για να χρηματοδοτήσετε με 1 δισευρώ την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Πουλήσατε τη ΔΕΗ μέσα στην ενεργειακή κρίση, εμείς δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και εσείς ξετινάξατε όλα τα νοικοκυριά για να κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας» περιέγραψε.

«Προκηρύξτε εκλογές»

Ξεκαθάρισε πως μετά τις εκλογές «το πάρτι δέκα επιχειρηματικών ομίλων, τριών funds και εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων θα τελειώσει. Στη χώρα θα επιστρέψει η ασφάλεια και η δικαιοσύνη», ενώ νωρίτερα είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να σταματήσει να «μαδά τη μαργαρίτα», να παύσει να αποτελεί παράγοντα αστάθειας και να ανακοινώσει εκλογές για τον Σεπτέμβριο. «Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια είναι αρκετά, δεν θα γίνουν επτά», ήταν το συμπέρασμά του, ενώ έθεσε και το δίλημμα της κάλπης: «Πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter