Τσίπρας: Η κάλπη είναι ή ψήφος εμπιστοσύνης ή εντολή ακύρωσης των θετικών μέτρων (Video)

«Το μέλημά μας είναι να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤ1".

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας «πήραμε ελλειμματικά ταμεία και το ασφαλιστικό έγινε βιώσιμο. Διορθώσαμε την σημαντική αδικία που υπήρχε στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Περιορίσαμε τη σπατάλη και εξορθολογίσαμε τις εισφορές. Το ότι έχουμε 2.5 δισ. κάθε χρόνο εξοικονόμηση πόρων από το ασφαλιστικό είναι αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης. Μειώσαμε την ανεργία κατά 9 μονάδες είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν ξεχνάμε ότι έχουμε μια οικονομία που χρωστάει πάρα πολλά χρήματα, όταν ήρθαν να μας σώσουν τα γεράκια είχαμε ένα χρέος 120% και το πήγαν 180%. Με την ρύθμιση που κάναμε μειώνεται σταδιακά στο 180%. Το θέμα είναι όμως να δώσουμε την δυνατότητα στην οικονομία να παράγει. Καταφέραμε να γυρίσουμε την οικονομία σε ενάρετο κύκλο.Το πλεόνασμα που λέτε “ματωμένο” είναι οι θυσίες του λαού μας και για αυτό επιλέγουμε να το επιστρέψουμε πίσω. Εμείς το περίσσευμα θα το δώσουμε στους πολλούς και όχι στους λίγους.

«Έχουμε ήδη ψηφίσει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ το 19, 10% μεσοσταθμικά, 30% για τις μικρές περιουσίες και περισσότερο για τους άλλους ο κ. Μητσοτάκης από την άλλη λέει όχι, το ίδιο σε όλους. Γιατί πρέπει να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα από ofshore με πισίνες;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/1585214688289193/?__xts__%5B0%5D=68.ARBz7AKGxktcb4Sc9_uA_oLiLr6ob4Npf6zYpdtSoJDVaB82Rs40oAKoa8D53mTPe0nXjn8XIKwI9q8FKdYth4Wp3BbiurmmggpagarGS0n0aMITXk6EOs4OhZxSkGakWg3ad4YWRsdqSYkmmUgp3enEfTA6U5PsusS34Wqyqp0LrwYuqfUe6OWuuABT-TkL8RzOT0vIigiXcR3GTXMIykWsAn6M6TBDPyAQZZSXXCN8Ptzd5CstYjLxCrVgcmJac6b1MT-hbtcYAOW6rq672nYE9GMyQ9-mFIMibEj4n9krIbKyXTkIsyj2rlfh3o1v2oW5iiX2atTY7iRfPlIX2xSg&__tn__=-R

Ο κ. Τσίπρας άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφιστεί και πριν από τις εθνικές εκλογές η μη μείωση του αφορολογήτου, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα ελάφρυνσης απάντησε ότι στο τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα κάνει «ταμείο» και αν υπάρξει υπεραπόδοση θα αποφασίσει ανάλογα, δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το δίλημμα των εκλογών

Το δίλημμα είναι «συνέχιση των μέτρων ελάφρυνσης ή ακύρωση τους», τόνισε και σε περίπτωση αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εμμονικούς της λιτότητας, τους νεοφιλελεύθερους της Ευρώπης, με στόχο την ακύρωση τους. Πάντως, όπως είπε, πηγαίνει στις ευρωεκλογές για να κερδίσει. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης παρατήρησε ότι εάν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντιδράσεις από όλους αυτούς, είναι γιατί ξέρουν πολύ καλά πως αν αντιδράσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει ποσοστό 50% στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης και θα προχωρήσει στην ακύρωσή τους. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη και οι πολίτες τη δική τους για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές.

Σε ερώτηση για τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα βάλει πλάτη στην Ευρώπη για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Μην βάλει τόσο πολλή …πλάτη στην Ευρώπη, διότι από την πολλή πλάτη μπορεί να πάθουμε τίποτε!».

Για την κριτική από τη ΝΔ

Όσον αφορά την κριτική που δέχεται από τη Ν.Δ. για τα πλεονάσματα υποστήριξε ότι: «Μας μιλούν για μεγάλα πλεονάσματα όταν αυτοί υπέγραψαν για ακόμα μεγαλύτερα. Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις έφεραν την σκληρότερη λιτότητα -κάναμε λάθος είπε το ΔΝΤ- η πραγματικότητα είναι ότι καταφέραμε να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος και κάθε χρόνο το πλεόνασμα το αναδιανείμαμε στους πιο αδύναμους και με τον Σόιμπλε απέναντι».

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως το σχέδιό της είναι προσανατολισμένο στην ευημερία των λίγων και πρόσθεσε πως ο πολίτης καταλαβαίνει τι γίνεται -ότι και να του λένε οι πολιτικοί- αλλά και οι συνταξιούχοι ξέρουν πως έχασαν το 40% των συντάξεών τους το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014.

Σημαντική φορολογική επιβάρυνση για τους αγρότες προβλέπει το πρόγραμμα Μητσοτάκη

«Το πραγματικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι να βάλει φορολογικό συντελεστή από το πρώτο ευρώ, συντελεστή 9%», είπε και υπογράμμισε: «Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα έχει σημαντική επιβάρυνση στα εισοδήματά του. Και ο αγρότης, επίσης, γνωρίζει ότι εμείς θεσπίσαμε τρία διαφορετικά αφορολόγητα. Αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ έως τα 9.500 ευρώ για τον αγρότη, αφορολόγητο ως τα 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις στον πρώτο πυλώνα, πλήρες αφορολόγητο στον δεύτερο πυλώνα. Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει ότι όταν πριν από ενάμιση χρόνο συζητούσαμε για τα αγροτικά στη Βουλή, ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και είπε να συμψηφίσουμε τα κατασχεμένα ποσά στους λογαριασμούς από χρέη των αγροτών στην Εφορία με τις επιδοτήσεις. Εάν εγώ τον είχα ακούσει, θα έκαναν …φτερά οι επιδοτήσεις! Σήμερα που βγήκαμε από τα Μνημόνια εμείς φέραμε και ψηφίσαμε το ακατάσχετο στις επιδοτήσεις τους έως 7.500 ευρώ. Αυτά τα γνωρίζει ο κόσμος. Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε ό,τι περισσότερο μπορούσε, σε αυτές τις συνθήκες, προκειμένου να προστατέψει το εισόδημά του».

Για τα χρόνια της κρίσης

Αναφερόμενος στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα είπε ότι είναι σαν να έσκασε μια «πυρηνική βόμβα» στη χώρα μας, διότι σε καμιά άλλη χώρα δεν υπήρξε απώλεια του 25% του ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης και επιτέθηκε σε αυτούς που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και τώρα παριστάνουν τους σωτήρες. Δήλωσε εξάλλου ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας στις πιο δύσκολες συνθήκες και έκανε τη σύγκριση με κυβερνήσεις την εποχή που υπήρχαν τεράστια πλεονάσματα, λέγοντας «με τέτοια πλεονάσματα κάνω και εγώ πολιτική».

Σε ερώτηση εάν τον άλλαξε η εξουσία απάντησε με τη φράση του Μπρεχτ, «αν δεν άλλαζα θα ήμουν μνημείο του εαυτού μου» και σημείωσε: «Άλλαξα γιατί και η δουλειά μου έγινε πολύ πολύ δύσκολη. Όμως, η κυβέρνησή μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ούτε στιγμή δεν ξέχασε κανείς από εμάς ποιοι μας έφεραν στην εξουσία, ποιους υπηρετούμε. Δεν το ξεχνάμε ποτέ αυτό και όποια χαραμάδα βρήκαμε την αξιοποιήσαμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εμπειρία του από τις περιοδείες ανά την Ελλάδα και σημείωσε: «Νιώθω άλλος άνθρωπος και δεν κουράζομαι βλέποντας την αποδοχή μας από τον κόσμο. Μας κατηγορούν για τους τσιγγάνους που έρχονται στις συγκεντρώσεις μας, ξέρετε πόσο ευτυχισμένος αισθάνομαι, όταν τους βλέπω χαρούμενους;».

Μυστικά & Documento

09/05/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader