Τσίπρας: Μέθοδοι Τραμπ από τον Μητσοτάκη – Δεν είναι χαλαρή η ψήφος της απλής αναλογικής (Video)

Τσίπρας: Μέθοδοι Τραμπ από τον Μητσοτάκη – Δεν είναι χαλαρή η ψήφος της απλής αναλογικής (Video)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις έωλες κατηγορίες που του επέσυρε νωρίτερα μέσω του Open TV ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την οικονομική πολιτική, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, την κοστολόγηση του προγράμματος και τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: «Οχι» σε 13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ειδικού φόρου στα καύσιμα

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του Documento σχετικά με τα 622 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που κατέληξαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Θέλουμε να υπάρχει ένα δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες. Έχουν δώσει σε 14 επιχειρήσεις τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά θα έπρεπε να δοθούν με κριτήρια σε όσους δεν μπορούν να πάρουν δάνεια, όχι στους ίδιους. Στους φίλους δίνει δάνεια ο Μητσοτάκης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε σχετικά: Μοιράζουν €622 εκατ. σε 13 βαθύπλουτους και μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων

H συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

«Μέθοδοι Τραμπ»

Απάντηση στα δημοσιεύματα που επινόησαν συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, έδωσε μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτές είναι μέθοδοι Τραμπ. Βγάζει η Απογευματινή το δημοσίευμα και το αναπαράγουν οι «παπαγάλοι» κι αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων. Όταν γίνουν, θα είναι στα φανερά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι η ψήφος με την απλή αναλογική «δεν είναι μία χαλαρή ψήφος». 

Για τις συνεργασίες

«Έχω την πεποίθηση ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.Η συζήτηση των συνεργασιών πρέπει να γίνει στη βάση των προγραμμάτων», τόνισε.

Σε ερώτηση για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Εγώ θα καταθέσω δημόσια, ανοιχτά, στους προοδευτικούς πολίτες και τα κόμματα αυτό που ονομάζουμε συμβόλαιο αλλαγής. Τις 11 δεσμεύσεις που θα καλέσουμε ώστε να ανοίξει η συζήτηση για προγραμματική σύγκλιση μετά τις εκλογές».

«Ο κ. Ανδρουλάκης θα πει τις απόψεις του και θα τις ακούσουμε. Ανάμεσα στη συζήτηση προεκλογικά και μετεκλογικά μεσολαβεί μία κρίσιμη στιγμή, αυτή της λαϊκής ετυμηγορίας. Όλα όσα θα πέσουν στο τραπέζι καλό να πέσουν, θα τις κρίνουν οι πολίτες. Την επόμενη ημέρα θα έχουμε μία ευθύνη για δημιουργία κυβέρνησης σταθερότητας και μακράς πνοής».

«Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει την αλλαγή. Το κρίσιμο είναι οι συσχετισμοί στην κάλπη. Το λέω διαρκώς, οι εκλογές δεν είναι χαλαρές. Βγάζουν κυβέρνηση. Αν θέλουμε αλλαγή, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτός που θα κερδίσει να είναι το κόμμα που θα φέρει την αλλαγή. Αν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα την έχουμε».

Παράλληλα, σε ερώτηση περί πιθανού διαλόγου με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε. «Εγώ είμαι απόλυτα σαφής. Θέματα νομίσματος δεν έθεσα σε συζήτηση όταν επίκειτο όντως θέμα διότι ο Σόιμπλε το έβαζε έντονα. Και χωρίσαν οι δρόμοι μας. Θα το βάλω τώρα; Δεν θα βάλουμε αυτή τη συζήτηση στο τραπέζι».

«Η θέση των νεοναζί είναι στη φυλακή»

Όσον αφορά το κόμμα Κασιδιάρη, εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι: «Οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή και όχι να κάνουν καμπάνια. Εκεί είναι η θέση τους. Εμείς καταθέσουμε τη δική μας τροπολογία. Το να ορίσεις τον Άρειο Πάγο κριτές για το ποιος μπορεί να κατέβει και ποιος όχι μας οδηγεί σε περιπέτεια. Τη θεωρούμε προβληματική την τροπολογία της κυβέρνησης. Ο κ. Τζανερίκος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι τον κάλεσαν εξωθεσμικά για να διευθετήσει το ζήτημα και του έταξε και θέση. Όλο αυτό είναι αντιθεσμικό».

«Δεν μπορεί να σταθεί και φουσκώνει την ακροδεξιά. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς που έχει στις τάξεις της τον κ. Πλεύρη, τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας «πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τα ίδια έλεγε και τότε ο Μητσοτάκης»

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα χρεοκοπήσει μέσα σε ένα μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε τα εξής: «Η ΝΔ χρεοκόπησε τη χώρα 2 φορές. Το 2009 και το 2015. Τα ίδια έλεγε ο κ. Μητσοτάκης. Όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια έλεγε ότι εφαρμόσαμε 4ο μνημόνιο. Όταν ολοκληρώσαμε το 3ο μνημόνιο, το 2018, έλεγε ότι υπέγραψε 4ο μνημόνιο ο Τσίπρας. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδεύει όλους για πάντα. Το έκαναν το 2012, το έκαναν το 2015. Ξεπλύναμε τα άπλυτα δεκαετιών. Οι τράπεζες διασώθηκαν. Όταν μου λέγανε ότι έκανα κωλοτούμπα, φτάσαμε στα άκρα, έκανα αυτό που έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός. Να προστατέψει την κοινωνία. Πήγαμε σε εκλογές και ο λαός έκρινε. Αφήσαμε 37 δις στα ταμεία, ενώ τα βρήκαμε άδεια».

«Ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες ο κ. Μητσοτάκης; Τι έφερε ο κ. Μητσοτάκης; Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια παντού. Αυτό υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης; Εμείς φορολογήσαμε τη μεσαία τάξη επειδή είχαμε έναν εθνικό στόχο. Είχαμε επιτήρηση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν περιορισμό.

Οι φόροι μειώθηκαν; Το 2019 – 2023 ο μέσος όρος επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης είναι 2,8 δις ευρώ. Οφείλεται στην τρομακτική υπερφορολόγηση από έμμεσους φόρους. Ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε 7,2% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Τα νοικοκυριά έως 700 ευρώ είδαν μείωση της αγοραστικής τους δύναμης κατά 40%. Οι τριτοκοσμικές χώρες έχουν τόσους έμμεσους φόρους. Έχεις, δεν έχεις λεφτά θα πληρώσεις το ίδιο. Έχουμε στα τρόφιμα 14% αύξηση των τιμών. Έχουμε κρατική αισχροκέρδεια.

Έπρεπε να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι όπως σε πολλές χώρες. Θα μειώσουμε αμέσως τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ αν κερδίσουμε. Δίνουν επιδοτήσεις για να πληρώνουμε το ρεύμα, τη βενζίνη, το σούπερ μάρκετ. Αυτό είναι το κόλπο. Το κόστος ενέργειας έχει μειωθεί, αλλά δεν φτάσαμε σε επίπεδα προ κρίσης. Μέσο της επιδότησης φαίνεται καλή η κυβέρνηση και πάνε στις εταιρείες. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Δεν γίνονται αυτά», συμπλήρωσε.

«Η οικονομία αντέχει τα 880 ευρώ κατώτατο μισθό»

«Είχαμε θεσμοθετήσει τη 13η σύνταξη. Μας έλεγε ότι θα την κρατήσει, δεν την κράτησε. Το πρόγραμμά μας κοστίζει 5,5 δισ. το χρόνο.  Ο κ. Μητσοτάκης τάζει αυξήσεις, ενώ ο ονομαστικός μισθός μειώθηκε. Έχουμε πει 880 ευρώ κατώτατο μισθό. Δεν πάμε σε πλειστηριασμούς. Μπορεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να δώσει αυτόν τον μισθό. Είδαμε αφεντικό να λέει στους εργαζόμενους να λέει «προσέξτε τι θα ψηφίσετε». Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν θέματα αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Αλλά να ξέρουμε τι θέλουμε. Η ελληνική οικονομία αντέχει τα 880 ευρώ».

«Το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει το ποσοστό για τη ΔΕΗ»

«Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ανακτήσει το ποσοστό στη ΔΕΗ. Εμείς κρατήσαμε τη ΔΕΗ. Ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Όλες οι χώρες έκαναν το αντίθετο. τώρα μοιράζει μπόνους και αυξάνουν τους μισθούς τους. Καθοδηγεί τον ανταγωνισμό με τις εταιρίες για να έχουν υπερκέρδη. Επί σκληρών μνημονίων η ΔΕΗ δεν αύξησε τα τιμολόγια», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση για το μέλλον της ΔΕΗ.

«Θα απολογηθεί ο Μητσοτάκης για τα εξοπλιστικά»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την αδιαφορία που επέδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ενίσχυση της εγχώριας εξοπλιστικής βιομηχανίας. «15 δις. εξοπλιστικά και ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία; Είναι δυνατόν;», «Κάποια στιγμή αυτά θα ελεγχθούν. Πρωτοφανές είναι αυτό στα χρονικά», σημείωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter