Τσίπρας: Μία κακή συμφωνία με την Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα «όπλα» στην Τουρκία

Τσίπρας: Μία κακή συμφωνία με την Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα «όπλα» στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχει για τη χώρα μία αδύναμη συμφωνία με την Αίγυπτο, όσον αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι διαπραγματεύσεις για ΑΟΖ με την Αίγυπτο «σαφώς πρέπει να εντατικοποιηθούν με σκοπό την συμφωνία», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο β’ μέρος της συνέντευξής του στο «iEidiseis», το οποίο στο σύνολο του δημοσιεύεται την Παρασκευή.

Θα ήταν αυτοκαταστροφικό να αποδεχθούμε περιορισμένη επήρεια της Κρήτης που είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να δεχθούμε την αυθαίρετη θέση που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία, ότι από τον 28ο και πέρα δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση με την Αίγυπτο λαμβάνοντας υπόψη όλη τη Ρόδο και όχι τη μισή».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η νέα φάση στην οποία έχει μπει ο τουρκικός αναθεωρητισμός απαιτεί περισσότερο αποφασιστικές κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Παράλληλα, εξαπέλυσε «επίθεση» προς τη ΝΔ καθώς εφάρμοσε «διπλωματία πιστού και προβλέψιμου συμμάχου», κάτι που «έχει κοστίσει πολύ και στα δύο μέτωπα».

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»

«Δεν τίθεται ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Δεν υπάρχουν ” γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο. Δεν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση ελληνοτουρκικών-Κυπριακού. Και βέβαια οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες επιβάλλεται να συνεχιστούν στη Θράκη, αφορούν Έλληνες πολίτες και όχι τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Στηρίζουμε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, χωρίς απειλές και χωρίς άλλες ατζέντες. Στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως στηρίζουμε και την επανεκκίνηση- το συντομότερο δυνατόν- των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες. Στηρίζουμε έναν σοβαρό ευρωτουρκικό διάλογο για την εφαρμογή και αναθεώρηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Αλλά πρέπει να γνωρίζει η Τουρκία τις απαντήσεις που θα υπάρξουν σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο από την Ελλάδα αν και όταν επανέλθει στον δρόμο των παράνομων Navtex. Το μήνυμα ότι θα επαναλάβουμε τις ενέργειες που ακολουθήσαμε τον Οκτώβριο 2018 για αποτροπή πλοίου που θα παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να είναι σαφές», τόνισε στο iEidiseis.gr ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το τι κάνει η Τουρκία, πρέπει να δούμε τη δική μας στρατηγική. «Εμείς πήγαμε ένα βήμα παρακάτω με τον Eastmed», λέει και σχολιάζει πως «μετά τις αρχικές τυμπανοκρουσίες και τις υπογραφές, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ιταλίας, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα». «Καλή η επικοινωνιακή πολιτική αλλά στην εξωτερική πολιτική δεν αποδίδει», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την ελπίδα «να μην υποστούμε και εδώ στρατηγική ήττα», τονίζοντας ότι αναμένει άμεσα να κυρωθεί στη Βουλή η Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για ΑΟΖ «και αμέσως μετά η κυβέρνηση οφείλει να φέρει στη Βουλή σχέδιο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο με την προοπτική επέκτασης και νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ανάλογα με τις εξελίξεις».

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο iEidiseis.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter