Τσίπρας: Να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν – Ζάεφ: Θα αλλάξω το όνομα του αεροδρομίου (Video)

Τσίπρας: Να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν – Ζάεφ: Θα αλλάξω το όνομα του αεροδρομίου (Video)

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 19:00 στο Νταβός η συνάντηση ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Δύο ώρες κράτησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια μπήκαν στην αίθουσα για να συμμετάσχουν στη συζήτηση και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Συνολικά οι συνομιλίες μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ διήρκεσαν τρεις ώρες ενώ συνεχίστηκαν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση των δύο πρωθυπουργών.

Τσίπρας: Να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύον χωρών σε στέρεα θεμέλια, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον, συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων, έστειλε ο κ. Τσίπρας.

Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε: “Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων”.

Ζάεφ: Θα αλλάξω το όνομα του αεροδρομίου

Σε κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα προχώρησε με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και δρόμων της χώρας, που σήμερα ονομάζονται Μέγας Αλέξανδρος.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.

Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ο κ. Ζάεφ.

Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

«Οι δράσεις μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός.

«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» προσέθεσε ο κ. Ζάεφ και σημείωσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

Την εθνική θέση για το Σκοπιανό εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας

Το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, με την ελληνική πλευρά να έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως είχαν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές, την εξέφρασε και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της πΓΔΜ.

ΠΓΔΜ: Βήμα προόδου η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Ως βήμα προόδου προς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. «Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» προσέθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας. Προσέθεσε ότι η ημερομηνία αυτής της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα γίνει σύντομα.

Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Μάθιου Νίμτς στα Σκόπια.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία, ενώ κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν τη διαδικασία με επαγγελματισμό και να αποφεύγουν τις εικασίες οι οποίες, όπως είπε, θα μπορέσουν να ζημιώσουν τη διαπραγμάτευση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter