Τσίπρας: Νέο μήνυμα στον Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης

Τσίπρας: Νέο μήνυμα στον Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκρουσε «καμπανάκι» στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τους ηγέτες της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, μετά το τέλος των εργασιλών της Τετραμερούς Συνόδου, κύριο θέμα της οποίας ήταν η διεύρυνση της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

Συνεχίζοντας τις έμμεσες παραινέσεις και τις …συμβουλές – στην Τουρκία – , ο Πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες που συμμετείχαν στην Τετραμερή Σύνοδο, «το επόμενο διάστημα πρέπει να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι 4 μεταξύ μας, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του. Να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την εμπειρία την ευχάριστη, να διαπιστώσω ότι άλλες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο είτε εύκολο είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας».

Μιλώντας για την Συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «μόνο μέσα από την συνεργασία, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, που είναι θεμέλιος λίθος των σχέσεων των χωρών-κρατών στην ευρύτερη περιοχή, μόνο σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να κινηθούμε με μια προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των λαών μας».

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο Πρωθυπουργός είπε ότι το 2018 μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό προϋποθέτει υπανάχωρηση από τις ακραίες και ανιστόρητες θέσεις που εκφράζουν οι Σκοπιανοί, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει η αλυτρωτική ρητορική από την πλευρά της χώρας αλλά και το «μονοπώλιο» που διεκδικεί ο σκοπιανός λαός σε ότι αφορά τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Βελιγράδι , και σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό εναπόθεσε λίγα λουλούδια.

Μπόικο Μπορίσοφ: Τα βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας

Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον».

«Τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ που επιτέθηκε στον Ερντογάν λίγες ώρες μετά από την σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας του, είπε «δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια η αναθεώρηση μιας Διεθνούς Συνθήκης. Τι θα κάνουμε; Θα συζητήσουμε ξανά την Ιστορία; Θα πάμε πίσω στο παρελθόν; Τότε θα πρέπει να εξαφανιστούμε αμέσως τώρα, γιατί δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε, αν δράσουμε όπως δρούσαμε στο παρελθόν».

Στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου της χώρας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τους συνομιλητές του πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου, στο Βελιγράδι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter